5min

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


De Huawei Ascend P7 voelt in gebruik snel aan, maar aangezien de Ascend P7 niet beschikt over uitstekende maar goede hardware is het toch de vraag wat het verschil dan is in gebruik ten opzichte van de concurrentie. In de benchmarks zal straks blijken dat de hardware ongeveer gelijkwaardig is aan de high-end smartphones van begin vorig jaar; toestellen als de Samsung Galaxy S4.

De keuze voor goede, maar geen uitstekende hardware, is helemaal niet erg. De prijs van het toestel is daardoor flink lager. De strijd tussen de vlaggenschepen om de allerbeste prestaties is inmiddels net zo zinloos als vergelijken wie de grootste heeft. De hardware van de high-end toestellen volstaat gewoon, er valt geen echte winst meer te behalen, tenzij de mobiele besturingssystemen of de apps plots veel zwaarder zouden worden. Als we kijken naar de actualiteit, dan zien we echter het tegenovergestelde. Google probeert Android juist steeds minder zwaar te maken zodat het besturingssysteem ook goed werkt op goedkope smartphones.

De Ascend P7 is gewoon een erg snelle smartphone, maar we kunnen op voorhand al zeggen dat de Galaxy S5, Xperia Z2 en de HTC One (M8) veel sneller zijn. De vraag is alleen waar je dat precies gaat merken, want bij normaal gebruik binnen Android, apps openen/sluiten, browser op internet, je e-mail controleren, Facebooken, etc. ga je geen duidelijk verschil vinden tussen deze Ascend P7 en eerdergenoemde concurrenten. De enige plek waar je duidelijk verschil kan vinden is bij het spelen van games, hoe groot dat verschil is zal verderop in de review blijken bij de benchmarks.


Bloatware


Huawei levert de Ascend P7 met 47 applicaties, dat is een flink aantal maar in vergelijking met sommige concurrenten valt dit nog best mee. De meeste applicaties zijn nog altijd van Google zelf. Huawei heeft ook een aantal apps ontwikkeld waarover gediscussieerd kan worden of ze van toegevoegde waarde zijn. Apps zoals Bestandsbeheer, Telefoonbeheer en Polaris Office zijn op zich wel handig. Een app zoals Spiegel is grappig, maar of het handig is betwijfel ik. Al is dat wellicht beter aan een vrouw om te bepalen. In de spiegel-app wordt de frontcamera gebruikt zodat je jezelf kan bekijken, je kan ook een foto maken, in/uit zoomen en de helderheid aanpassen. Je kan ook gewoon de Camera-app gebruiken als je je telefoon op deze manier wilt gebruiken.

Van alle geïnstalleerde apps kan je eigenlijk alleen Polaris Office verwijderen. de rest is verplicht. Gelukkig nemen de apps niet zoveel ruimte in beslag en hou je van de 16GB nog gewoon 11GB over.

Huawei’s Android-skin: Emotion UI


Huawei kiest met zijn Android-skin duidelijk een eigen weg, het doet met het standaard-thema wel mee aan het platter maken van de interface en de iconen. Verder hanteert Huawei nog steeds het systeem waarbij er geen applicatielijst aanwezig is, in plaats daarvan zijn er standaard zes hoofdschermen (dashboards) waarop alle iconen worden geplaatst. Ook kunnen hier widgets worden geplaatst. Om te voorkomen dat je ruimte tekort komt of het een grote kermis wordt, kan je maximaal 9 dashboards aanmaken en kunnen apps ook in mappen worden geplaatst. Mensen die voorheen met een iPhone hebben gewerkt en overstappen op een Huawei-smartphone zullen dit vaak prettiger vinden, aangezien de iPhone ook alleen dashboards kent en geen applicatielijst.

Het nieuwe standaardthema is redelijk kleurrijk en vrolijk naar mijn smaak. Het is allemaal wel heel duidelijk en er valt prima mee te werken, maar dat was voor Huawei niet voldoende. Vorig jaar hadden ze op de Ascend P6 standaard een bruin thema, waar niet iedereen over te spreken was. Huawei bood toen via een thema-applicatie nog vier alternatieven. Dit jaar levert Huawei opnieuw de Thema-applicatie mee om je complete Android-ervaring aan te passen, maar bij de Ascend P7 worden maar liefst acht thema’s geleverd.

In mijn optiek zit er voor iedereen wel een thema tussen waar je tevreden mee zal zijn. Mocht dat niet het geval zijn en je bent een beetje creatief, dan verwijs ik je graag door naar de wedstrijd van Huawei waarbij iedereen zijn eigen thema kan ontwerpen. Huawei heeft maar liefst 310.000 dollar vrijgemaakt voor deze wedstrijd, de winnaar kan 50.000 dollar winnen. In totaal verdeelt Huawei onder 552 deelnemers een financiële bijdrage. Voor meer informatie zie deze website.



De thema’s van Huawei gaan ook een stapje verder dan veel thema-opties van andere Android-fabrikanten. Huawei past namelijk ook alle iconen van de standaardapplicaties aan. Hierdoor krijgt het wijzigen van een thema een veel groter effect. Daarnaast hanteert Huawei ook verschillende mogelijkheden om het scherm te ontgrendelen, deze verschillen ook per thema. Uiteraard is dat ook apart aan te passen.

Het notificatiecentrum is door Huawei ook flink onder handen genomen, dit onderdeel is overigens voor elk thema hetzelfde. Aan de ene kant is dat misschien jammer, maar het notificatiecentrum van Huawei is op zich helemaal niet slecht. Vooral de schakelaars om bijvoorbeeld WiFi in/uit te schakelen, of de schermhelderheid aan te passen zijn goed verwerkt. Standaard zie je vijf opties en met een pijltje onder deze opties kan je het menu uitvouwen en komen er zestien opties beschikbaar. Hierdoor kan je snel bepaalde instellingen aanpassen.


De notificaties zelf worden goed geordend en bij elkaar gezet, maar ik vind de kleurkeuze van de notificaties, heel veel grijs en wit, niet echt prettig. Hier heeft Huawei in mijn optiek de verkeerde keuze gemaakt qua kleurstelling. Wellicht dat Huawei om die reden ook beter in de toekomst de thema’s kan toepassen op het notificatiecentrum.

Het multitaskscherm, waar je kan zien welke applicaties momenteel actief zijn op de achtergrond, is hetzelfde gebleven. Nog steeds zie je hier de hoeveelheid werkgeheugen dat in gebruik en beschikbaar is. Ook zie je een lijst met alle openstaande applicaties en een knop om alle openstaande apps af te sluiten.

Tot slot beschikt de Ascend P7 in de instellingen ook nog over de mogelijkheid om de hele Emotion UI te vervangen door een simpele modus, speciaal voor mensen die niet gewend zijn met smartphones te werken of voor wie het simpelweg te moeilijk is. We hebben hier al eerder aandacht aan besteed in de review van Huawei Ascend Y530. Ik verwijs dan ook graag door naar die review voor meer informatie over die interface.