3min

Conclusie

Huawei heeft een duidelijke strategie om een high-end smartphone te ontwikkelen, maar niet een van 600 of 700 euro. Het Chinese bedrijf kiest voor de "onderkant van het high-end segment", met een adviesprijs van 450 euro. Het voordeel daarbij is dat een Huawei-toestel een stuk beter betaalbaar is, het toestel op dit prijspunt alle aandacht krijgt en niet het zoveelste toestel van een fabrikant is, waarbij de modellen erboven altijd voor gaan, bijvoorbeeld bij software-updates.

Er zijn echter ook nadelen aan deze lage prijs, er moet ergens op worden bezuinigd om de adviesprijs te drukken. Huawei heeft in dit geval gekozen voor een goedkopere processor van eigen makelij. De chips voor mobiele producten zijn inmiddels dermate krachtig dat het meerendeel overkill is. Het Chinese bedrijf heeft echter de plank misgeslagen bij het uitzoeken van de GPU. De grafische prestaties van dit toestel zijn echt onder de maat, ook als we de adviesprijs van 450 euro in ogenschouw nemen. De systeemprestaties zijn wel prima gezien de lagere prijs, maar de geduchte concurrenten die op de eerste pagina van deze review staan vermeld, de Nexus 5 en LG G2, zijn helaas niet verslagen. Wat ik verder mis op het toestel is ondersteuning voor 5 GHz WiFi-netwerken, optische beeldstabilisatie voor de camera en een in-ear headset in plaats van earbuds.

Huawei heeft op veel andere fronten wel echt laten zien dat de Ascend P7 een high-end smartphone is. Het toestel heeft niet ingeleverd op bouwkwaliteit ondanks dat het een stuk groter is dan zijn voorganger en met 6,5 millimeter nog steeds erg dun. Ook zitten de aansluitingen en knoppen op veel betere posities. De grootste vooruitgang zit echter in de software, Huawei heeft de eigen Emotion-skin een flinke update gegeven en gebruikers kunnen nu kiezen uit 9 verschillende thema’s, hierdoor kan iedereen zijn Ascend P7 toch een beetje eigen maken. Ook heeft Huawei wedstrijden georganiseerd om gebruikers skins te laten ontwerpen, mogelijk komen er dan ook nog meer skins bij in de toekomst. Wat alle skins gelijk hebben is dat het een soort samensmelting is van Android en iOS, voor overstappers vanaf de iPhone is de Ascend P7 dan ook intuïtiever dan andere Android-toestellen.

Als ik de balans vervolgens opmaak dan kom ik tot de conclusie dat het toestel nog steeds wel een goede koop is, mits de gebruiker zijn smartphone niet constant gebruikt om op te gamen en zelf al beschikt over een goede headset. De gebruikservaring binnen Android, de browser, Facebook, Twitter, E-mail en soortgelijke apps is nog steeds dik in orde, ondanks de mindere prestaties. Daar valt geen verschil te ontdekken, ook niet als je toestellen naast elkaar gaat houden. Het verschil zit echt puur in zware grafische taken zoals games.

Gezien de rijke lijst aan plus- en minpunten, maar ook de aanwezigheid van maar liefst 9 thema’s waamee je het toestel naar je eigen hand kan zetten, is dit een toestel met veel gezichten.
7.9
  • Smartphone is erg dun zonder in te boete op bouwkwaliteit;
  • Scherm is net zo goed als duurdere concurrenten;
  • Systeemprestaties kunnen ermee door gezien de adviesprijs;
  • Huawei heeft maar liefst 9 thema’s voorgeïnstalleerd, voor ieder wat wils;
  • Camera maakt ook prima foto’s in het donker;
  • 8 megapixel frontcamera, voor de echte selfie schieter;
  • Grafische prestaties schieten zwaar te kort;
  • Geen WiFi-ondersteuning voor 5 GHz-band, alleen 2,4 Ghz;
  • Geluid is een beetje schel;
  • Earbuds, Huawei levert helaas geen in-ear setje mee;
  • Camera stelt teleur bij bewegende objecten;
  • Camera mist optische stabilisatie, dus video-opnames zijn snel schokkerig;