Abonneer je gratis op Techzine!

Invoerapparatuur, scherm & geluid

Toetsenbord


HP heeft de Pavilion x360 uitgerust met een chiclet-toetsenbord, dat tegenwoordig natuurlijk ook gewoon de standaard is. De functieknoppen zijn voorzien van een dubbele functie, zo kan ook de schermhelderheid of het volume worden geregeld. HP heeft ervoor gekozen om die dubbelfunctie primair te maken, wat de grootte van de afbeeldingen op de knoppen ook doet vermoeden. Toch blijkt die gedachtengang niet altijd even logisch.

Ik vind de toetsen wel wat te ver verzonken in de body. Doordat ze maar minimaal uit de behuizing steken voel je ze wat minder goed dan je zou willen. Dat went na een tijdje wel, maar het was toch beter geweest als dat niet nodig zou zijn. Ik mis ook toetsenverlichting, maar zal daar gezien de adviesprijs niet hard aan tillen.Touchpad


Gezien het formaat van de laptop zelf, heeft het touchpad een uitstekend formaat. In de meegeleverde Synaptics-software kan je de nodige multitouch-invoer aan- en uitzetten. Standaard heeft HP alleen commando’s voor twee en drie vingers ingeschakeld, maar het touchpad kan tot maximaal vier vingers vaststellen.

Het touchpad werkt prima en reageert goed. Het oppervlak is precies glad genoeg. Soms is een touchpad zo glad dat het moeilijk wordt om precieze taken uit te voeren, ook kan het juist te stroef zijn waardoor je eveneens bemoeilijkt wordt. In dit geval kan ik niet klagen.


Scherm


Zoals al vermeld op de vorige pagina is de kijkhoek van het scherm niet best. De kleurweergave is bij de optimale kijkhoek goed, als je de kijkhoek wat verandert ga je zeker bij donkere vlakken al snel hele andere kleuren zien.

De schermresolutie is wat je mag verwachten in deze prijsklasse, 1366×768 pixels, normaal vallen we hierover maar onder de 500 euro levert geen enkele fabrikant een beter scherm. Het touchscreen werkt prima, maar is wel wat gevoelig voor vingerafdrukken. HP heeft helaas geen geld gestoken in een goede schermprotectie middels Gorilla Glass, maar gezien de prijs was ook dat niet te verwachten.


Geluid


De Pavilion x360 is uitgerust met technologie van Beats en dan mag je op zich natuurlijk heel wat verwachten. Maar wat het Beats Audio-merk op deze Pavilion x360 doet ontgaat mij volledig. Begrijp me niet verkeerd, het geluid klinkt goed, maar is allerminst speciaal. Lage tonen zijn voor een laptop niet uitzonderlijk aanwezig en om nou te zeggen dat er in de overige toonhoogtes echt veel detail zit vind ik ook overdreven. In de software van Beats kan je wel het een en ander aanpassen, maar daar zullen veel gebruikers in mijn optiek al niet op zitten te wachten.