2min

Tags in dit artikel

,

Software

Installeren

Het in gebruik nemen van de DL4100 is een fluitje van een cent. Als de NAS al vanuit de fabriek is voorzien van schijven dan hoef je enkel de nodige kabels aan te sluiten, de NAS in te schakelen. De LED op de voorzijde zal dan enige tijd knipperen, als het opstartproces is doorlopen blijft de LED constant branden. Je kan dan even op het schermpje van de DL4100 bekijken welk IP-adres het apparaat is toegedeeld en dit adres in je browser invoeren om naar het instellingenpaneel te gaan. In dit paneel word je door een wizard geleid, waarbij je zaken zoals de taal en een wachtwoord kan instellen.

Instellingen

De DL4100 draait op WD My Cloud OS en kan beheerd worden via de webbrowser. Het dashboard opent met een overzicht van verscheidene systeemeigenschappen zoals de vrije opslagruimte en de netwerkactiviteit. Eerlijk gezegd vind ik het paneel stuitend simplistisch vergeleken met de toch niet misselijke hardware in het apparaat. Als je kijkt naar hetgeen een concurrent zoals Synology biedt, zijn de mogelijkheden bij de DL4100 echt een lachertje. Het allermooiste aan een Synology-schijf vind ik namelijk juist de mogelijkheden die je krijgt wat betreft de functionaliteit. Synology biedt als het ware een besturingssysteem dat je deze dankzij een ruime keuze aan apps naar eigen smaak kan uitbreiden, de mogelijkheden zijn hier bijna eindeloos. De besturing van de DL4100 gebeurt middels een (in vergelijking lullig) dashboard. De DL4100 biedt weliswaar ook de mogelijkheid om apps te installeren, maar hierbij gaat het om plusminus 15 apps, waardoor je in dit geval absoluut niet van eindeloos kunt spreken. Zie hier een overzicht. Belangrijke vermeldingen hierbij zijn onder andere Joomla, PHPMyAdmin, Plex, Transmission en WordPress. Grote afwezigen zijn bijvoorbeeld CouchPotato, Git Server, SABnzdb en Sonarr, om maar wat zaken te noemen. De DL4100 biedt wel de mogelijkheid om zelfgemaakte apps te installeren
Ook het bestandsbeheer vanuit My Cloud OS is zeer minimaal en bijzonder traag. Het voelt aan als een stroperige schil die niet echt wil meewerken. Voor bestandsbeheer kan je veel beter gewoon via de verkenner van je computer verbinding met de DL4100 maken, dat voelt een heel stuk sneller (en vertrouwder) aan dan de webomgeving. Verder biedt het dashboard onder andere mogelijkheden voor het aanmaken van nieuwe gebruikers, backupschema’s en het updaten van de firmware.