Abonneer je gratis op Techzine!

Eindoordeel

We zijn er natuurlijk niet bij voorbaat op gericht om een product of bedrijf af te fakkelen. Helaas zijn er zoveel kanttekeningen bij deze DP1 van EZVIZ te plaatsen dat we deze niet mogen negeren voor onze lezers. Hierom hebben we weloverwogen besloten deze review toch te plaatsen.
Accuduur is kort. Gebruikers zullen moeten wennen aan een accuspanning van 5 tot 10%.
De stroomvoorziening en beperkte accucapaciteit zullen voor veel gebruikers serieuze issues zijn. Wanneer de fabrikant ervoor had gekozen de bestaande belinstallatie te gebruiken als voeding van de DP1 was dit probleem op een eenvoudige manier getackeld. Misschien kan de fabrikant een vernieuwde cradle ontwerpen waarmee de DP1 eenvoudig op een bestaande belinstallatie kan worden aangesloten. Klaar.

Beperkte montage

Montage van de bel-unit in het kozijn naast de deur is niet mogelijk. De camera en het scherm dienen namelijk recht achter elkaar te worden geplaatst. Alternatieve montagemethode is niet mogelijk omdat het bandkabeltje niet lang genoeg is. Wij zouden adviseren ook een langere kabel mee te leveren zodat de montage van het systeem flexibeler wordt.
Het kabeltje is lang genoeg voor montage op elke deur, maar onvoldoende om af te wijken van de installatie instructies.

Huismuis

Volgens de specs is de DP1 deurbel niet geschikt voor het blootstellen aan de Nederlandse weersinvloeden. Nee, hij zal niet direct het loodje leggen, maar we kunnen niet voorspellen in welke mate dit bijdraagt aan de levensduur van het product. Hierom hebben we de bel na al onze tests opengeschroefd om te kijken welke maatregelen de fabrikant heeft getroffen. Zoals de foto al toont heeft de DP1 bij de opening voor de microfoon, IR sensor en camera geen vochtwerende o-ringen of membraan. Wanneer we heel goed naar de bouwwijze kijken moeten we toch echt concluderen dat deze DP1 uitsluitend binnenshuis kan worden toegepast. Dus ook niet op een buitendeur in een nis, carport of portiek. De luchtvochtigheid van de buitenlucht is naar onze mening al voldoende om de elektronica binnen afzienbare tijd te laten corroderen. Een paar kleine aanpassingen in de bel unit van een paar cent was misschien al voldoende geweest om de DP1 aan de IP65 standaard te laten voldoen. Jammer.
We zien geen vochtwerende maatregelen bij de openingen in de behuizing.

Toegevoegde waarde

Maar, laten we fair zijn. Met enkel een kritische noot over de netwerkkoppeling en het niet voldoen aan de IP65 standaard hoeven we geen slechte beoordeling te geven. In dit geval heeft het met veel meer zaken te maken waarom de gebruikerservaring tegen valt. Om te beginnen met de informatievoorziening en geboden support. We hebben nauw contact gezocht met fabrikant en importeur, maar ondanks onze problematiek heeft de fabrikant tot het moment van publicatie verzuimd aan ons te antwoorden. Toch moeten we een extra kanttekening maken. Ook al had alles naar behoren gewerkt, dan voegt deze DP1 uiteindelijk toch niet heel veel toe ten opzichte van de concurrentie. Wanneer de DP1 nu naadloos in een alarm of surveillance systeem zou zijn te integreren, dan zou deze oplossing zich in elk geval in positieve zin onderscheiden. Nu is het grofweg hetzelfde product als van de concurrentie inclusief een paar doelgroep-beperkende eigenschappen. We kunnen ons niet zo goed voorstellen voor wie deze DP1 nu echt interessant zal zijn. Met al deze zaken in ons achterhoofd vragen we ons heel ernstig af wat deze fabrikant heeft gedacht bij de ontwikkeling en lancering van deze EZVIZ DP1 op de Nederlandse markt. Met een retailprijs van om en nabij de twee-en-een-half honderd euro is dit een van de meest kostbare deurbellen van dit moment en bij dergelijke investeringen verwachten we een sublieme gebruikerservaring. Laten we heel eerlijk zijn. De DP1 van EZVIZ voldoet bij ons in elk geval niet aan de gewekte verwachting.