2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Franse overheid heeft het veelbesproken ontwerp voor een nieuwe DRM wet flink afgezwakt, waardoor een dreigend vertrek van iTunes uit Frankrijk is afgewend.

Franse parlementariërs kwamen in maart met een voorstel om een einde te maken aan DRM systemen die voorkomen dat gedownloade muziek op verschillende spelers is af te spelen. Apple hanteert voor haar iTunes muziekservice een dergelijk systeem, waardoor de muziek vanaf iTunes alleen op de iPod is af te spelen.

De Franse regering keurde het voorstel eind maart goed, waarop Apple direct dreigde met het staken van haar iTunes activiteiten in Frankrijk. Analisten lieten destijds ook weten dat het Apple wel eens menens zou kunnen zijn, aangezien Frankrijk niet echt een hele grote markt is voor Apple.

Blijkbaar hebben de dreigementen van Apple hun uitwerking niet gemist, want de Franse parlementariërs hebben het voorstel hier en daar wat aangepast, om Apple tegemoet te komen. In het nieuwe voorstel mogen muziekwinkels nog steeds DRM systemen toepassen, mits ze daarvoor toestemming hebben van de artiest. De artiest, meestal vertegenwoordigd door de platenmaatschappij, kan dus van Apple eisen dat voor hun muziek geen DRM systeem wordt gebruikt.

De wijziging in het voorstel is slechts klein, maar aangezien platenmaatschappijen zelf erg blij zijn met DRM systemen, zal dat in de praktijk waarschijnlijk betekenen dat er niet veel verandert. Apple heeft met iTunes nog altijd een flink deel van de markt in handen en voor platenmaatschappijen is het dus interessant om hun muziek op iTunes aan te bieden. Het zou dan ook niet vreemd zijn als Apple gaat eisen dat alle muziek die maatschappijen op iTunes willen hebben voorzien wordt van DRM.

Franse consumentengroeperingen zijn dan ook erg ontevreden over het water dat de Fransen bij hun eigen wijn hebben gedaan. Ook zij verwachten dat platenmaatschappijen naar hun iTunes deals kunnen fluiten als ze niet akkoord gaan met het DRM systeem. Overigens staan de Franse consumentenorganisaties niet alleen, want ook organisaties in Noorwegen, Zweden en Denemarken hebben Apple al beschuldigd van het schenden van copyrightwetten.