2min

Er zijn in Nederland nog maar weinig websites die rekening houden met mensen met een handicap. Binnen afzienbare tijd zal dat wettelijk anders moeten
Hierbij gaat het om visuele, gehoor en motorieke handicaps.

Er moet zelf rekening gehouden worden met oude hardware of software zodat websites toegankelijk zijn voor iedereen. Bij veel landen om ons heen is het al wettelijk verplicht om websites volgens de toegankelijkheids richtlijnen te bouwen, of wordt het dat binnenkort. En via de Europese unie zal het ook voor Nederland binnen afzienbare tijd verplicht gaan worden, en dat is maar goed ook. Er zijn in Nederland alleen al ongeveer 650.000 blinde en slechtzienden. Tel daar de andere categorieën bij op en u hebt een idee over hoeveel mensen het gaat.

Het is niet alleen voor deze mensen vervelend om met veel websites niet uit de voeten te kunnen, de aanbieders laten hier ook wat liggen. We hebben het hier al snel over 1 a 2 miljoen potentiële klanten die nu buiten spel staan. In de U.K. is dit uitgezocht en daar blijkt deze groep mensen een potentieel te vertegenwoordigen van 70 miljard dollar aan omzet. Dus iedereen is gebaat bij het toegankelijk maken van websites.

De richtlijnen die hoogstwaarschijnlijk zullen worden toegepast zijn die van het World Wide Web Consortium ofwel de W3C. Dit zijn internationale richtlijnen die ook gelden in de landen waar web toegankelijkheid al verplicht is. Het niet naleven van deze richtlijnen zal uiteindelijk lijden tot boetes. Het is daarom verstandig voor bedrijven om nu al te zorgen voor toegankelijke websites.