2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft gisteren de details van haar langverwachte concurrent voor Apple’s iPod vrijgegeven.

De Zune speler zal in drie kleuren verkrijgbaar zijn, te weten in het zwart, wit of bruin. Het schermpje van de speler is drie inch groot en er is voorlopig maar één model met een hardeschijf van 30GB. Meest vernieuwende functie ten opzichte van Apple’s iPod is de ingebouwde Wi-Fi functie waarmee er muziek uitgewisseld kan worden tussen verschillende Zune spelers.

Microsoft wilde nog niet zeggen wanneer de Zune precies op de markt komt, maar het bedrijf verwacht dat de speler voor de feestdagen in de schappen zal liggen. Ook de prijs houdt het bedrijf nog even geheim, maar het zal een prijs worden die rond die van een vergelijkbare iPod ligt, aldus het bedrijf. Mogelijk wil Microsoft de prijs nog iets aanpassen om te anticiperen op de nieuwe iPod modellen die Apple deze week uitbracht.

Volgens Microsoft ligt de nadruk van de Zune niet op het zelf luisteren van muziek, maar op het delen van muziek. Er zitten echter wel een addertje onder het gras, want het gratis uitwisselen van muziek klinkt niet als muziek in de oren van de platenmaatschappijen. Uitgewisselde nummers kunnen daarom maar drie keer in drie dagen beluisterd worden, daarna moet het nummer gekocht worden via de online muziekdienst van Microsoft.

Overigens kunnen artiesten zelf aangeven of ze de uitwisselfunctie beschikbaar willen maken voor hun muziek, maar volgens Microsoft kan de functie gunstig zijn voor nieuwe artiesten en bands.
Toch zijn analisten niet helemaal positief over de speler. Zo laat Susan Kevorkian van IDC weten dat ze het design erg mooi vindt, maar dat ze het jammer vind dat er met de Zune niet ingelogd kan worden op de muziekdienst, terwijl de Wi-Fi functie daar bij uitstek voor geschikt is. Ook zal Microsoft bij de release van de speler geen films kunnen aanbieden op haar online dienst. Daardoor is de Zune volgens Kevorkian niet een echt alternatief voor de iPod.

Microsoft laat daarop weten dat de focus in eerste instantie op muziek zal liggen, omdat video nog vrij nieuw is nog niet zo populair als muziek. Wat betreft de mogelijkheid om met de Zune direct in te loggen op de muziekdienst zegt Microsoft dat alle mogelijkheden nog openstaan. Het bedrijf laat weten dat er zeker nieuwe firmware updates zullen komen voor de speler die beter gebruikmaken van de Wi-Fi functie.

Overigens krijgt de koper standaard al wat muzieknummers van DTS, EMI Music’s Astralwerks and Virgin, Ninja Tune, Playlouderecordings, Quango Music Group, Sub Pop Records en V2/Artemis Records op de Zune speler. Ook staat er een hele reeks accessoires voor de Zune op de planning.