2min

Verschillende computerfabrikanten overwegen om uit de tabletmarkt te stappen. Zij kunnen niet concurreren met contentaanbieders als Amazon en Apple. Daarom kunnen zij zich beter richten op hun eigen producten.

Dat schrijft de Taiwanese techwebsite DigiTimes. De redactie zegt met enkele bronnen bij diverse toeleveranciers te hebben gesproken.

Onder meer HP, Acer, Asustek en Dell zouden het bijltje er mogelijk bij neer willen gooien. Volgens de bronnen zullen zij zich geleidelijk gaan terugtrekken uit de tabletmarkt. De reden hiervoor is dat zij niet in staat zijn om te concurreren met contentaanbieders als Apple, Amazon en Barnes & Noble. De laatste twee partijen bieden tablets tegen zeer lage en aantrekkelijke prijzen aan. Weliswaar verdienen deze partijen niet veel of zelfs helemaal niets aan de verkoop van hun tablets, maar dat compenseren ze doordat ze uiteenlopende content aanbieden tegen betaling, zoals muziek en e-books.

Computerfabrikanten beschikken niet over dergelijke alternatieve inkomstenbronnen. Zij verdienen hun geld puur met de verkoop van hun hardware. Daarom zijn ze genoodzaakt om meer geld te vragen voor hun tablets dan contentaanbieders. Apple verkeert wat dat betreft in een luxepositie: het elektronicabedrijf heeft een hoge winstmarge op haar iPads en verdient een aardig zakcentje aan online diensten zoals iTunes.

Het verhaal van de bronnen klinkt zeer aannemelijk, maar of alle genoemde computerfabrikanten daadwerkelijk deze stap zullen zetten blijft de vraag. Computerfabrikanten spreken veelal een hele andere doelgroep aan dan Amazon en Barnes & Noble. De laatst genoemde partijen richten zich vooral op koopjesjagers. De iPad 2 en Samsung Galaxy Tab blijven heel populair bij een andere doelgroep die het niet erg vindt om enkele honderden euro’s uit te trekken voor een tablet. De toekomst zal uitwijzen of de bronnen gelijk hebben of niet.

Feit is wel dat steeds meer computerfabrikanten zich richten op het vervaardigen van ultrabooks. Asus, Acer en Toshiba maakten onlangs hun plannen publiekelijk bekend. Ook Hewlett Packard kondigde gisteren de Folio 13-ultrabook aan. Volgens de laatste geruchten zou Apple ook bezig zijn met het produceren van een ultradunne 15 inch MacBook, die al vanaf het tweede kwartaal volgend jaar verkrijgbaar zou moeten zijn.