2min

Tags in dit artikel

, ,

Vele jongens en jonge mannen gebruiken hun laptop steeds meer en meer gewoon op de schoot. Uit onderzoek blijk dat je dit het best niet meer moet doen. Want van zitten met de computer op schoot warmt je balzak op, en van zo een opwarming is bekend dat ze de vruchtbaarheid aantast.
Onderzoekers van de State University in New York hebben de test gedaan en publiceerden hun resultaten in het vakblad Human Reproduction. De laptop op schoot, een gewoonte die sinds het draadloos Internet aan populariteit wint, warmde bij een groep testpersonen de linkerbalzak circa 2,6 graden op, en 2,8 graden rechts. Vroegere studies hebben aangetoond dat temperatuurstijgingen tussen 1 en 2,9 graden al genoeg zijn om de kwaliteit van het mannelijk zaad, en dus ook de vruchtbaarheid, langdurig aan te tasten.

Bij het onderzoek werd aan 29 gezonde mannen tussen 21 en 35 jaar oud gevraagd een uur lang met een werkende laptop op hun schoot te zitten. De middelste waarden van de temperatuurstijgingen lagen rond 2,6 en 2,8 graden opwarming. De houding waarbij de balzak door de bovenbenen ingesloten wordt, blijkt ook voor een deel van de opwarming verantwoordelijk, de warmte van de computer zorgt voor de rest. Om gezond zaad te leveren, moeten de zaadballen 2 tot 4 graden koeler blijven dan de rest van het lichaam.

Of een laptop de vruchtbaarheid precies aantast, en na hoeveel minuten dat gebeurt, moet nog verder onderzocht worden. Vroegere studies suggereerden dat vanaf 1 graad boven de normale temperatuur, iedere extra graad opwarming de zaadproductie en de hoeveelheid zaad in het sperma met 40 procent kan doen dalen.

De onderzoekers hebben twee merken van laptops getest, zodat ze niet beschuldigd kunnen worden één bijzonder schadelijk merk gekozen te hebben. "Alle laptops produceren veel warmte”, zegt onderzoeksleider Yefim Sheynkin. Binnenin elke computer kan het meer dan 70 graden warm worden. Bij de geteste Pentium 4 computers steeg de temperatuur van bijna 31 graden bij het begin van de test tot bijna 40 graden na een uur. De tot nu toe gebruikte ventilatoren en warmteafleiders lijken niet te voldoen om te verhinderen dat de balzak mee opwarmt als de computer op schoot ligt.

el machia, bedankt voor het insturen van dit bericht!