2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft een deel van de broncodes van haar software vrijgegeven voor concurrenten. Het bedrijf hoopt daarmee de door de Europese Commissie opgelegde boete van twee miljoen euro per dag te kunnen ontlopen.

Het bedrijf had eerder uitstel gekregen van de Europese Commissie, omdat Microsoft in eenzelfde soort zaak is verwikkeld met de Amerikaanse autoriteiten.
"We leggen onze meest waardevolle intellectuele eigendommen op tafel, zodat we de compatibiliteitsproblemen kunnen laten rusten en ons kunnen concentreren op een serieuze discussie over deze zaak op zich", aldus Brad Smith van Microsoft.

De Europese Commissie kondigde gisteren aan dat het de bekendmaking van Microsoft zorgvuldig zal gaan bestuderen.
De broncode die Microsoft vrijgeeft heeft betrekking op server software die bepaalde zaken, zoals het printen binnen een groep desktops, kan regelen. De broncode is geschikt voor bedrijven die deze routines in hun software willen gebruiken, maar voorlopig nog niet bruikbaar voor de open source gemeenschap.

Smith zei tijdens de bekendmaking nog dat het bedrijf dit, in plaats van de EC, publiekelijk bekendmaakt, omdat het een publieke zaak is geworden. Dat het een publieke zaak is geworden zou volgens Microsoft komen, omdat de EC ook publiekelijk bekend had gemaakt dat het Microsoft de twee miljoen euro boete per dag wilde opleggen.

Een advocaat die een aantal concurrenten van Microsoft vertegenwoordigd doet de bekendmaking echter af als PR stunt. Volgens hem zijn grote delen van de broncode nauwelijks bruikbaar, ook al heeft Microsoft 500 uur gratis support beschikbaar gesteld. "Ze dumpen miljoenen regels code, maar het zoeken naar de juiste regels code voor de bedrijven in kwestie is als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Zelfs de meest ervaren ontwikkelaars zouden de kluts kwijtraken", aldus de advocaat, Thomas Vinje.

Wij bedanken zToRm en the fox voor het insturen van deze tip!