1 min

Startmenu en zoeken

Het startmenu is op nieuwe installaties verder gestroomlijnd, toont minder tegels en groepeert ze meer in kant-en-klare mappen. Bovendien kan je die mappen voortaan in hun geheel met een rechterklik uit het startmenu verwijderen, in plaats van tegels één voor één weg te klikken.

Daarnaast werd de lijst met ingebouwde apps die je kan verwijderen verder uitgebreid. Onder meer 3D Viewer, Groove Music, Mail en Paint 3D werden aan het lijstje van verwijderbare apps toegevoegd. Microsofts Edge-browser blijft wel een verplichte aanwezige.

Ook de zoekfunctie is onder handen genomen. In markten waar Cortana beschikbaar is, werd de spraakassistent losgetrokken van de zoekbalk. De zoekfunctie zelf toont nu onmiddellijk een interface met verschillende tabbladen zoals ‘Alle’, ‘Apps’, ‘Documenten’, ‘Instellingen’ en ‘Email’. Voorheen verscheen die pas wanneer je begon te typen.

Zonder een zoekopdracht uit te voeren, krijg je meteen toegang tot frequent gebruikte applicaties en een tijdlijn met recente activiteit. Geef je een zoekopdracht in, dan worden alle bestanden op je pc doorzocht in plaats van alleen het bureaublad en de standaard documentenmappen (‘bibliotheken’). Je moet deze ‘uitgebreide’ zoekfunctie eerst activeren via Instellingen > Zoeken > Zoeken in Windows. Hier kan je ook bepaalde mappen uitsluiten van de zoekindex.

 

Windows 10 1903 startmenu

Windows 10 1903 zoeken

Zoeken in Windows uitgebreid