2min

Dat je als organisatie backups moet maken is algemeen bekend. Het is inmiddels waarschijnlijk de “last line of defense” in je security-strategie. Wat we echter zien is dat veel bedrijven hun backup-strategie niet op orde hebben. De taak van een backup-administrator is namelijk veel complexer geworden. Daarnaast vergeten veel bedrijven om de staat van hun backups te verifiëren, ze testen maar zelden door een recovery uit te voeren.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of andere dienst.

Vind je deze aflevering de moeite waard? Deel deze Techzine Talks dan met je collega’s!

Het maken van backups is moeilijker geworden, vroeger moest de administrator gewoon alles op het bedrijfsnetwerk backuppen. Als er applicaties en data bijkwamen was dat overzichtelijk en werden die ook meegenomen. Vandaag de dag zien de infrastructuur en het applicatielandschap er heel anders uit. Organisaties maken niet langer enkel gebruik van het eigen on-premise netwerk, maar ze gebruiken ook cloudinfrastructuur en SaaS-applicaties, denk bijvoorbeeld aan Microsoft 365, Salesforce, SAP, Slack, Teams, Box, Dropbox en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al die applicaties zijn als het ware data silo’s. Hierin bevinden zich data van je organisatie en die is in veel gevallen net zo cruciaal als de data die (vroeger) on-premises staat opgeslagen. SaaS-leveranciers maken in principe nooit backups van je data, die verantwoordelijkheid ligt bij de klant. Ook Microsoft en Salesforce leggen die verantwoordelijkheid bij de klant. Je moet als organisatie dus een goed backupplan hebben, en zichtbaarheid binnen de organisatie welke data essentieel is en hoe die gebackupd kan worden. 

Ook zijn backups een onderdeel geworden van de securitystrategie. Steeds meer bedrijven worden slachtoffer van ransomware en dan zijn backups vaak een laatste redmiddel. Helaas hebben cybercriminelen dat ook in de gaten, dus backups zijn nu ook een doelwit van criminelen. Daarmee ontstaat de behoefte vanuit organisaties om backups nog veiliger op te slaan. Zaken als air-gapped en immutable backups zijn noodzakelijker geworden. Dit soort technieken komen er op neer dat backups niet meer toegankelijk of aangepast kunnen worden door cybercriminelen. Ook het controleren van de integriteit van je backups is noodzakelijker geworden. Dit en meer bespreken we allemaal in deze Techzine Talks. 

Lees ook:

Hoe maak je een optimale backup- en recoverystrategie?
Heeft je organisatie al een cyberrecoveryplan?

Eerdere afleveringen Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks informatie

Na een succesvolle start in 2021 gaat Techzine Talks in 2022 door met een nieuw seizoen. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten. Elke maandagmiddag een nieuwe aflevering. We hopen op jullie steun als luisteraar! Stuur onderwerpen in en deel de afleveringen die je boeiend vind met je collega’s. Ook is feedback altijd welkom, we horen het graag!