Vrijwel elke Nederlander is bekend met de OV-chipkaart. Het is het wettelijke betaalmiddel voor het openbaar vervoer. De OV-chipkaart is inmiddels verouderd, de technologie en de gebruikte Mifare-chips lopen tegen het einde van hun levensduur. Daarnaast stellen reizigers ook steeds hogere eisen. Daarom wordt de OV-chipkaart vervangen door OVpay. In deze Techzine Talks bespreken we de nieuwe technologie en infrastructuur die Translink gaat gebruiken en welke vormen van betalen en reizen straks mogelijk zijn.
Luister elke week door je te abonneren via: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of andere dienst.
Het openbaar vervoer is in Nederland op sommige punten uniek. Zo wordt in Nederland veel gereisd met abonnementen, waar in andere landen nog veel contant (cash) of per rit wordt betaald. Dit vraagt om een systeem dat hier ook adequaat mee om kan gaan. Daarnaast wil Translink nieuwe manieren van openbaar vervoer en betalen ondersteunen, wat vraagt om een dynamische en schaalbare infrastructuur. Dat systeem en de benodigde infrastructuur is ontwikkeld en opgezet door Translink en zijn partners (Scheidt Bachmann, Oracle en Solvinity).
De belangrijkste wijzigingen zijn het vervangen van de Mifare-chip door de EMV-standaard. EMV is de draadloze betaalstandaard die banken hebben ontwikkeld. Hierdoor kan er straks betaald worden met een bankpas, smartphone of zelfs een QR-code. Translink werkt ook nog aan de mogelijkheid om op basis van locatiebepaling op je smartphone te reizen. OVpay moet echt een grote stap voorwaarts worden voor de reiziger.
Eerdere afleveringen Techzine Talks:
- Hoe Synology de zakelijke markt wil veroveren
- Haal je doelen met low-code: in gesprek met Appian, Mendix, OutSystems, UiPath en USoft
- Bedrijven kwetsbaar door slecht beveiligde API’s
- MWC in het teken van Private 5G en Open RAN
- Krijgt Europa een grote chipindustrie door de European Chips Act?
Techzine Talks informatie
In 2022 kan je elke week een nieuwe podcast van ons verwachten. We gaan door met Techzine Talks. We hopen op jullie steun als luisteraar, breng onderwerpen aan, deel de afleveringen die je boeiend vind en geef vooral feedback. We horen het graag.
Vind je deze podcast de moeite waard? Deel de podcast dan ook met vrienden, familie en collega’s.