2min

In de praktijk

Hieronder zie je hoe je een product kunt leren kennen zonder dat je het daadwerkelijk hoeft open te schroeven. In onderstaande foto zie je links het fysieke exemplaar, rechts de via de Hololens en AR zichtbare digitale variant. In dit geval zijn er meerdere versies van het product, met verschillende niveau’s van koeling. Ook dat kun je selecteren, zodat je altijd de juiste variant van het apparaat voor je hebt.

Hieronder zie je twee voorbeelden van het op afstand monitoren van een machines. De bovenste is een machine die producten van een lopende band pakt en ze bijvoorbeeld in een doos zet. De onderste gaat over 3D-printers die verspreid over meerdere landen staan. Op afstand is dankzij de sensoren die continu uitgelezen worden goed te zien of alles nog naar behoren werkt en in het geval van 3D-printers ook of er nog voldoende materiaal is om de afdrukken mee te maken bijvoorbeeld.

Op de beursvloer van LiveWorx had PTC ook een lopende band en wat machines op schaal gebouwd:

Door met behulp van een van de nieuwe apps in ThingWorx het PTC-logo rechts onderaan te scannen, kun je de allerlei zaken uitlezen van de machine, dat als een overlay zichtbaar is:

Tot slot zijn we nog even langs gegaan bij HP Enterprise, voor haar Edgeline IoT-systemen die gebruikmaken van ThingWorx, meer bepaald de EL1000. Dit is een converged systeem, wat inhoudt dat alles wat je nodig hebt voor het vergaren en analyseren van data in dat ene kleine doosje gebeurt. In onderstaande foto zie je de ‘vertaling’ van de omwentelingen van een ventilator:

Van de ventilators zelf is vervolgens een digitale variant te maken met behulp van AR. De waardes die worden uitgelezen, worden hier per ventilator getoond, waarna je in ieder geval in theorie kunt bepalen welke ventilator niet naar behoren functioneert.

Op basis van wat we hebben gezien tijdens LiveWorx, is er behoorlijk wat mogelijk met het ThingWorx-platform van PTC, gekoppeld aan de producten en diensten van partners en andere producten van PTC zelf. Althans, als het gaat om het actief onderhouden en monitoren van apparaten en machines. Een volgende stap is wellicht om het platform nog wat slimmer te maken door het toevoegen van AI.