4min

Met Build Code komt generative AI-assistant Joule naar low-code omgeving Build, om de samenwerking tussen pro-coders en citizen developers te versoepelen.

Volgens SAP-CTO Juergen Mueller vragen de huidige marktomstandigheden erom dat iedere ontwikkelaar een Generative AI Developer is. Hij ziet in generatieve AI een middel om softwareontwikkeling te versnellen. Als je een proces of applicatieonderdeel omschrijft aan een generatieve AI-assistent en die genereert een lap code voor je, dan heb je direct een basis voor het bouwen van de software. De assistent zal niet in staat zijn om alle code voor professionele software te genereren, maar als er een basis is van 10 tot 40 procent van de code kan het aanzienlijk de werkdruk van ontwikkelaars verlichten. De developers kunnen de door AI gegenereerde code beoordelen en optimaliseren en zelf toevoegen wat ze nodig achten.

Build met Joule

SAP is gaan kijken op welke manieren generatieve AI geïmplementeerd kan worden in zijn oplossingen om ontwikkelaars te ondersteunen. Het is uitgekomen bij de combinatie van SAP Build met Joule en vindt het tijdens zijn TechEd-conferentie tijd om Build Code te lanceren. SAP bouwt daarmee eigenlijk voort op twee innovaties uit de afgelopen twaalf maanden: SAP Build en Joule. SAP Build werd een jaar geleden onthuld, tijdens de TechEd-conferentie van 2022, om de citizen developer aan de slag te laten gaan met het bouwen van een applicatie, een procesautomatisering of een portal. Hiervoor biedt SAP Build bouwblokken, zodat voor de citizen developer het bouwen van de software zoveel mogelijk verloopt via het klikken op en verplaatsen van de bouwblokken. Bij deze manier van ontwikkelen is minder kennis over code nodig.

Joule is de nieuwere troef van SAP en die komt met Build Code naar de ontwikkelomgeving. Joule biedt bedrijven slimme inzichten op basis van data uit het gehele SAP-portfolio. Tijdens de presentatie van Joule liet SAP weten dat 25.000 klanten hun bedrijfsdata beschikbaar hebben gesteld voor het bouwen van de LLM. Joule is daardoor een AI-assistent waarmee je conversaties in gewone taal voert en een uitgebreid intelligent antwoord krijgt.

Tip: SAP presenteert gen AI-assistent Joule, gebaseerd op data van 25.000 klanten

Nieuwe fase voor softwareontwikkeling SAP

Build Code is dus een extensie van Build, waarbij het platform nu meer bruikbaarder wordt voor Java- en JavaScript-ontwikkelaars. Het starten van een ontwikkelproject in Build blijft hetzelfde: je kiest of je een applicatie, procesautomatisering of portal wilt bouwen. Na het selecteren van een van de drie opties, vraagt SAP Build voortaan of je visueel wil ontwikkelen met drag-and-drop (citizen development) of via code editors (pro-code). De pro-code optie is de Build Code-toevoeging in dit geval.

Deze pro-code omgeving beschikt over de generative AI-functies van Joule. Bij het bouwen van een nieuwe applicatie of extensie voor SAP-oplossingen kunnen ontwikkelaars Joule vragen om code te genereren en datamodellen te bouwen. De AI-assistent kan ook ondersteunen bij het testen van de data voor applicaties. Ook stelt SAP bij de presentatie dat de generatieve AI in Build Code het ontwikkelen van unit test script en applicatietesting een stuk simpeler maakt.

Een vrouw wijst naar een tv-scherm waarop buildcode staat.

SAP wil met Build Code ook wat eenvoud in zijn ontwikkelaanbod brengen door verschillende design- en run-time diensten samen te brengen. Dit moet ontwikkelaars sneller user interfaces en mobiele- en full-stack applicaties laten bouwen, met Java en Node.js. De Build Code-omgeving is dan ook geoptimaliseerd voor Java- en JavaScript-ontwikkelaars en biedt interoperabiliteit met het ABAP Cloud-developmentmodel.

ABAP is populair in de SAP-community voor het bouwen van extensies en applicaties. Gezien die populariteit van ABAP hebben we ook even gecheckt bij SAP wat de plannen zijn voor verdere ondersteuning van de programmeertaal in Build Code. Bhagat Nainani (Senior Vice President, Product Development, Business Technology Platform) verzekerde ons dat daar veel prioriteit aan gegeven wordt bij toekomstige releases.

Mogelijkheden met andere oplossingen

Build Code biedt de optie om in een Visual Studio-code gebaseerde omgeving te ontwikkelen, wat dan weer handig is voor de suggesties en aanbevelingen tijdens het ontwikkelproces. Visual Studio Code kan op zijn beurt gebruikt worden voor toegang tot back-end runtime- en governance mogelijkheden van Build Code-applicaties.

Bij het bouwen van applicaties, procesautomatiseringen en portals met Build Code kunnen ontwikkelaars verbindingen maken met SAP-oplossingen en software van derden. Hiervoor zet SAP de Business Accelerator Hub in, waarin voorgebouwde integraties, API’s en templates beschikbaar zijn.

SAP heeft de ambitie om met Build Code de samenwerking tussen professionele ontwikkelaars, citizen developers en IT-afdelingen te versoepelen. De nieuwe Build-uitbreiding is momenteel beperkt beschikbaar, maar moet in het eerste kwartaal van 2024 algemeen beschikbaar zijn.

Techzine is deze week aanwezig op SAP TechEd en zal over de belangrijkste updates berichten plaatsen. Houd de website goed in de gaten.