3min

Kubernetes heeft zijn Linux-moment bereikt, aldus de CEO van de Cloud-Native Computing Foundation (CNCF). Daarmee wil de CNCF min of meer zeggen dat Kubernetes af is. Het is een stabiel en volwassen product. Dat betekent niet dat het niet verder innoveert, want IT staat nooit stil. De focus tijdens KubeCon verschuift echter veel meer naar andere zaken. Een van die dingen is platform engineering.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple Podcasts of een andere dienst.

De naam KubeCon zal niet zomaar verdwijnen, al was het maar omdat deze beter in het gehoor ligt dan CloudNativeCon. Feit is echter wel dat steeds meer nieuwe innovaties en trends beter onder de paraplu van cloud-native passen dan onder die van Kubernetes.

Een nieuwe opkomende trend is platform engineering, waarbij IDP-tools zoals Backstage een grotere rol gaan spelen. Backstage is een development tool ontwikkeld door Spotify en gedoneerd aan de open source community. Binnen zo’n tool kan een developer exact zien welke programmeertalen en libraries die mag gebruiken, maar ook welke platform services (PaaS). We hebben het verder ook over hoeveel opinionation je in dit platform moet stoppen om de voordelen ervan te krijgen zonder dat ontwikkelaars het gevoel hebben dat ze geketend worden.

In deze aflevering van Techzine Talks hebben we het uitgebreid over wat platform engineering is en waarom deze ontwikkeling logisch is in een steeds complexer wordend IT-landschap. Ook gaan we in op de rol van AI in de cloud-native wereld, hebben we het over security als voornaamste uitdaging en behandelen we het kostenplaatje van (public) cloud, cloud-native, containers en Kubernetes. Want wat ooit als goedkoper en efficiënter werd gepresenteerd, blijkt dat in de praktijk toch niet te zijn.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de enterprise IT podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.