De manier waarop we op internet zoeken is al jaren onderhevig aan verandering, maar met de opkomst van generatieve AI gaat die verandering versnellen. De verwachting is dat we in 2026 al minimaal 25% minder zoeken op de manier zoals we dat nu doen. In plaats van een lijst met websites, krijg je steeds vaker direct antwoord van de zoekmachine op je vraag. Hoe gaat dat eruit zien? En misschien wel belangrijker nog, wat heeft dat voor impact op de markt?
Luister elke week door je te abonneren via: Spotify, Apple Podcasts of een andere dienst.
Waar 2023 in het teken stond van de opkomst van OpenAI (ChatGPT) en alle concurrenten, gaat het in 2024 veel meer over wat je nu echt kan met generatieve AI. Dit jaar moet iedereen concreet maken hoe genAI een rol gaat spelen in producten en zakelijke oplossingen. Dat geldt ook voor zoekmachines, die voor elk project, idee of opdracht een rol spelen.
Op dit moment domineert Google voor 91% de wereldwijde zoekmarkt, Bing volgt daarna en dan houdt het al snel op. De opkomst van genAI gaat er in elk geval voor zorgen dat andere partijen een poging gaan wagen om een rol van betekenis te spelen. Zo hebben we al initiatieven gezien als ArcSearch, een mobiele browser die bij zoekopdrachten webpagina’s genereert met het antwoord. Ook zijn er hardnekkige geruchten dat OpenAI aan een alternatief voor een zoekmachine werkt. Al vermoeden we dat Microsoft daar dan nauw bij is betrokken als groot aandeelhouder in OpenAI.
Uiteindelijk is het de vraag of het speelveld echt zal veranderen en of Google niet gewoon te dominant is. Het zal in elk geval zorgen voor innovatie en hopelijk voor een nieuwe innovatieve gebruikersinterface.
Daarnaast zullen de ranking algoritmes compleet op de schop gaan als generatieve AI een groot deel van de zoekresultaten overneemt. Wat is SEO dan nog waard? Hoe moeten informatie aanbieders zoals uitgevers dan hun geld verdienen? Hoe zet je een product in de markt als niemand het kan vinden? Zo zijn er nog wel meer uitdagingen te bedenken. Dat en meer in deze Techzine Talks.
Eerdere afleveringen van Techzine Talks:
- Een hybrid cloud bouwen met Azure of AWS: tips, aandachtspunten en uitdagingen
- Gaat de aanval op LockBit ons verlossen van ransomware?
- Kan een datacenter wel duurzamer worden met de opkomst van AI?
- Cohesity neemt deel Veritas over: vreemd, logisch, gevaarlijk?
- ASML blijft ondanks politieke tegenwind stevig doorgroeien
Techzine Talks seizoen 4
Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de enterprise IT podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.
Steun ons!
We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.
Meedoen?
Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.