SASE is ook belangrijk voor WWAN: 5G brengt specifieke voordelen met zich mee

SASE is ook belangrijk voor WWAN: 5G brengt specifieke voordelen met zich mee

SASE (oftewel Secure Access Service Edge) heeft een grote vlucht genomen de laatste jaren. Dit heeft geleid tot veel nieuwe spelers in deze markt. De nadruk van SASE, een framework waarin SDWAN en SSE (Security Service Edge) samenkomen, ligt echter vooral op bekabelde netwerken. Dit terwijl er ook voldoende WWAN-verbindingen zijn die er baat bij kunnen hebben. In deze aflevering van Techzine Talks gaan we uitgebreid in op 5G SASE.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

De edge wordt steeds belangrijker, horen we om ons heen regelmatig. Dat houdt in dat er ook betere beveiliging op die locaties moet komen. Uiteraard fysiek, maar ook zeker vanuit het perspectief van toegang tot de data en de systemen op deze locaties. Niet alle edge-locaties zijn echter bekabeld aangesloten op een WAN. Mobiele datanetwerken worden hier ook voor gebruikt. Zeker met de gestage uitrol van 5G wereldwijd zal dat alleen maar toenemen, ook in combinatie met de opkomst van IoT.

Bovenstaande ontwikkelingen zag men bij Cradlepoint vanzelfsprekend ook. Dit bedrijf, dat zich al vanaf de oprichting in 2006 uitsluitend bezighoudt met WWAN, kwam eerder dit jaar dan ook met een variant op het SASE-framework dat het heeft toegespitst op 5G. Het SD-WAN-onderdeel van SASE had Cradlepoint al geruime tijd onder de knie, met de overname van Ericom eerder dit jaar voegt het ook SSE toe aan het portfolio.

We spreken met Wim van Laarhoven van Cradlepoint over waarom de markt 5G SASE nodig heeft. Waarom hebben we een speciale variant nodig van SASE voor 5G? Wat heeft 5G voor unieks te bieden als het gaat om SASE. En zullen de ontwikkelingen van NSA (Non Stand-Alone) 5G richting SA (Stand-Alone) 5G de beschikbaarheid van 5G SASE nog interessanter maken voor bedrijven? Deze en vele andere vragen behandelen we in de nieuwste aflevering van Techzine Talks.

Lees ook: Wireless WAN verstevigt complexe WAN-omgevingen

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later.

We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.