16min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Eind september 2006 was het dan eindelijk zover, Techzine’s eerste bezoek aan een persconferentie werd een feit. Plaats van de conferentie was Badhoevedorp, waar Sony Benelux op haar hoofdkantoor de producten voor het najaar van 2006 presenteerde.

In dit verslag brengen we je op de hoogte van de producten van Sony die dit najaar op de Nederlandse markt gaan komen en waarom Sony juist deze producten op de markt brengt. Allereerst in het kort een verslag van de persconferentie zelf en daarna een overzicht van de producten die op display stonden in de showroom van Sony.

Na de ontvangst was het eerst tijd voor de persconferentie zelf. Sony had het verhaal opgedeeld in drie blokken, waarin er meer verteld werd over de marktinformatie, de nieuwe producten van Sony en de nieuwe producten van Sony Ericsson. De eerste twee blokken zal ik uitgebreid bespreken, de producten van Sony Ericsson komen nog even aan de orde als ik de producten in de showroom zal bespreken.

Marktinformatie

Als eerste was het woord aan Rick Londema, managing director van Sony Benelux. Hij had net als het kabinet op Prinsjesdag goed nieuws wat betreft het consumentenvertrouwen. De afgelopen jaren was daarin een flinke daling te zien, maar sinds dit jaar is er weer een stijgende lijn te zien en behalve de consumenten is ook Sony optimistisch over het komende najaar.

Als gevolg van het toenemde consumentenvertrouwen was er afgelopen halfjaar ook een flinke toename in de retailomzet te zien. Met name in de maanden voor het WK in Duitsland werden er veel producten verkocht, waaronder natuurlijk de LCD tv’s, waarvan er door Sony 213.500 stuks verkocht werden. Volgens Londema is de recentelijke berichtgeving in de media dat de verkopen van LCD TV’s rond het WK tegenviel niet juist. Volgens hem hebben veel concurrenten een verkeerde prognose gesteld en zijn de doelen daardoor niet gehaald. Sony zelf had gerekend op een verkoop van 200.000 stuks LCD tv’s en kan dus tevreden terugkijken op de afgelopen maanden.

In juli viel de omzet weer wat tegen, mede vanwege het feit dat het WK inmiddels achter de rug was, maar ook vanwege de hete dagen, waardoor mensen minder gaan winkelen. Niet alleen LCD tv’s deden het goed afgelopen jaar, ook DVD recorders en camera’s met hardeschijf, Digitale spiegelreflexcamera’s, MP3 spelers met flashgeheugen, navigatiesystemen en laptops werden goed verkocht. Sony verwacht daarin de komende maanden weinig veranderingen in te gaan zien.
Zo heeft Sony de verwachting dat steeds meer mensen kiezen voor een LCD tv met een beelddiagonaal van 32 inch en hoger. Reden daarvoor zouden het plaatsingsgemak en de betere beleving van beeld en geluid zijn. Momenteel is 45 procent van alle LCD tv’s 32 inch of groter, maar in de loop van 2007 zal dat volgens Sony naar de 50 procent lopen.
Ook het aantal huishoudens dat thuis een LCD scherm heeft staan zal alleen maar toenemen, van 13,3 procent nu, naar 22,8 procent in 2007 en 37,2 procent in 2008.


Ook op het gebied van digitale camera’s verwacht Sony nog een aantal ontwikkelingen. Londema liet zien dat één op de acht analoge camera’s voor de introductie van de digitale camera een spiegelreflexcamera was. Nu de digitale camera volledig zijn intrede heeft gedaan en de analoge variant uit de markt drukt is één op de twintig modellen een digitale spiegelreflex. Sony verwacht dan ook dat deze verhouding langzamerhand weer naar de oude verhouding zal lopen.
Hetzelfde geldt min of meer voor de markt voor harddiskrecorders. Voor de introductie van de DVD had bijna tachtig procent van de Nederlanders huishoudens een VHS recorder, maar het aantal huishoudens dat nu een harddiskrecorder in huis is slecht een paar procent. Sony verwacht niet dat dit uiteindelijk weer tachtig procent zal worden, maar ziet nog een hoop ruimte tussen deze twee percentages.

Duidelijk is dus dat Sony de tweede helft van 2006 met vertrouwen tegemoet ziet. Het bedrijf verwacht een groei in de cijfers en verwacht ook dat deze groei zich in 2007 zeker zal doorzetten.

Productinformatie Sony

Daarna was het woord aan Dennis Hartholt. Hij vertelde dat Sony zich het komend halfjaar gaat richten op een tweetal thema’s. Daarin wil het bedrijf zich onderscheiden van de concurrenten door nieuwe producten en concepten te introduceren en vernieuwend te zijn.
De twee thema’s zijn High Definition World en Release Your Music, kortweg R.Y.M.

High Definition World
Binnen High Definition draait alles natuurlijk om High Defintion beelden. Tot nog toe zijn de meeste TV’s HD Ready en dus niet geschikt voor Full HD. Sony zal dit najaar echter een scala aan producten gaan introduceren die wel Full HD zijn.

Deze producten zijn kortweg op te delen in drie categorieën, te weten de producten die HD content kunnen opnemen, producten die HD content kunnen branden en bewerken en producten die HD content kunnen afspelen en weergeven. Deze drie schijven hangen aan elkaar door drie gegevensdragers, te weten de harde schijf, een nieuw soort videobandjes en de Blu-ray schijfjes, waar Sony één van de drijfveren achter is. Overigens zijn niet alle producten die onder het High Definition World thema vallen Full HD, daarover straks nog iets meer.

High Definition World

HD beelden opnemen
Bij de producten die HD beelden op kunnen nemen zien we de HD camera’s, die werken met 8cm DVD schijfjes of voorzien zijn van een harde schijf. De nieuwe HD camera’s voor consumenten maximaal beelden met een resolutie van 1080i opnemen. Deze resolutie wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe techniek genaamd AVCHD, oftewel Audio Video Compression for High Definition. Dit is een nieuwe industriestandaard die gebruik maakt van de MPEG4-AVC/H264 Codec. Deze codec laat toe om rechtstreeks 1080i High Definition video beelden op te nemen op Hard Disk of 8cm DVD.


In het najaar zal er één AVCHD camera op de markt komen met een harde schijf en één AVCHD camera die op kan nemen op 8cm DVD. Dit zijn respectievelijk de HDR-SR1E en de HDR-UX1E. Beide camera’s bieden nog verschillende opnamemodi lopend van de 5Mbps Long Play-optie tot de nieuwe AVCHD 12M (HQ+)-modus, waarbij beelden met 12Mbps worden opgenomen.
Behalve deze twee AVCHD camera’s zal Sony ook nog een aantal andere HDD, DV en DVD camera’s op de markt brengen die een 3Mbps, 6Mbps en 9Mbps modus hebben, maar niet opnemen met de AHVCD codec.

HD beelden branden en bewerken
Op het gebied van branden van HD beelden, is Blu-ray de belangrijkste gegevensdrager. Apparaten die Blu-ray schijfjes kunnen branden zijn echter nog niet volop te verkrijgen, simpelweg omdat Blu-ray nog maar net op de markt is. De eerste stand-alone Blu-ray branders verschijnen pas begin volgend jaar op de Europese markt, maar Sony komt al in het vierde kwartaal van dit jaar met een VAIO laptop die voorzien is van een Blu-ray brander.


In deze machine is een Core 2 Duo processor van Intel voorzien en met het ruim aanwezige geheugen (2048MB) en een NVIDIA GeForce Go 7600 GT is het mogelijk om de HD beelden vanaf camera in te laden, te bewerken en te branden op een Blu-ray schijf. De beelden kunnen via de HDMI poort worden ingeladen, maar natuurlijk ook afgespeeld worden.

HD beelden afspelen en weergeven
Behalve dat de nieuwe Vaio laptop Blu-ray beelden af kan spelen is er nog een apparaat dat erg belangrijk zal zijn in de poging van Sony om Blu-ray tot een succes te maken, namelijk de PlayStation 3. Deze machine zal ook voorzien zijn van een HDMI poort en Blu-ray schijven af kunnen spelen. Jammergenoeg heeft Sony de release van de PlayStation 3 in Europa uitgesteld tot volgend jaar en op de persbijeenkomst werd er helaas nauwelijks over de console gesproken.


Alhoewel de VAIO een eigen scherm heeft, moet er aan de Blu-ray spelers en de PlayStation 3 natuurlijk nog wel een scherm of televisie worden aangesloten. Ook daar zal Sony dit najaar op inspringen met een uitbreiding van haar lijn televisies. Afgelopen jaar konden consumenten al volop kennismaken met HD ready tv’s, maar in het najaar zal Sony de eerste Full HD televisie’s op de markt brengen. Sony levert enkel nog LCD tv’s en geen plasmaschermen, omdat LCD tv’s goedkoper zijn en geen verschil in kwaliteit hebben ten opzichte van plasmaschermen.


De kleinste Full HDTV heeft een beelddiagonaal van 40 inch en de grootste een beelddiagonaal van 55 inch. Daarnaast zal er nog een 70 inch projectiemodel komen. De meest in de oog springende apparaten in deze categorie zijn echter de HD projectors. In totaal komen er nog dit jaar drie van dit soort Full HD projectors op de markt. Met deze projectors is het mogelijk om HD beelden te projecteren met een beelddiagonaal van 200 tot 300 inch.

Conclusie
Full High Definition gaat zonder twijfel uiteindelijk Standard Definition van de markt verdrijven, Sony is tenslotte niet het enige bedrijf dat hierop overstapt. Dat zal echter wel enige tijd gaan duren. Veel mensen hebben afgelopen jaar een HD Ready TV gekocht en zullen niet snel een Full HD TV gaan aanschaffen. Daarnaast is er nog nauwelijks content in Full HD kwaliteit beschikbaar. Blu-ray en HD DVD zijn net op de markt, terwijl DVD nog altijd ongekend populair is. Het uitstel van diverse producten die HD beelden kunnen afspelen zal ook bijdragen aan de langzame opkomst van Full HD.

Release Your Music (R.Y.M.)

Behalve High Definition World is het tweede belangrijke Sony thema dit najaar Release Your Music. Het idee achter dit thema, is dat mensen de muziek op hun telefoon of mp3-speler niet alleen afspelen op het apparaat zelf, maar de muziek met draad of draadloos afspelen op stereoinstallaties, autoradio’s of stand alone muziekstations.

Het Release Your Music thema bestaat uit drie delen, te weten Release Your Phone Music, Release Your Walkman Music en Release Your PC Music. Elke onderdeel is gekoppeld aan een bepaalde verbinding en binnen elk onderdeel zijn er een aantal apparaten die de de verbinding zelf ondersteunen, of losse apparaatjes die de verbinding toevoegen aan een bestaand audio apparaat.

Release Your Phone Music (RYPM)
Bij Release Your Phone Music draait het natuurlijk allemaal om de telefoons van Sony Ericsson die een MP3 speler hebben, zoals de Walkman telefoons. Toch is het niet zo dat alleen Sony’s eigen telefoons werken met de nieuwe producten, elke telefoon die Bluetooth 2.0 en het Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) ondersteunt kan overweg met de nieuwe RYPM producten. Met A2DP is het mogelijk om geluid in stereo te versturen via Bluetooth.

Een apparaat dat onder RYPM valt is de CMT-U1BT stereoset. Het minisetje kan zonder problemen Bluetooth signalen met A2DP ontvangen. Een ander apparaat is de HWS-BTA2W Bluetooth receiver/transmitter. Dit apparaatje kan middels een Stereo Mini Jack aangesloten worden op een willekeurig audio apparaat. Vervolgens kan de HWS-BTA2W de muziek vanaf het apparaat versturen of muziek ontvangen en op het apparaat afspelen. Er is ook nog een kleinere variant van dit product, namelijk de TMR-BT10. Deze werkt ook met een Stereo Mini Jack en kan alleen muziek versturen via Bluetooth. Dat is handig als je bijvoorbeeld een mp3-speler om wilt vormen in een Bluetooth mp3-speler.

Andere mogelijkheid is om een stand-alone speakersetje te gebruiken die Bluetooth ondersteunt. Sony heeft daarvoor de SRS-BTM30 ontwikkeld. Het bedrijf komt dit najaar ook met een aantal draadloze headsets, zodat de telefoon in de broekzak kan blijven en de muziek afgespeeld kan worden op de oordopjes, zonder dat er draden aan te pas komen.
Verder zal er ook een autoradio op de markt komen die behalve de muziek op een telefoon, ook de telefoonfuncties kan overnemen.

Release Your Walkman Music (RYWM)
Dit onderdeel is eigenlijk het minst interessante onderdeel onder het RYM thema. Het verbindingstype is hier USB en er komen dus altijd draden aan te pas, of er moet een fysieke koppeling gemaakt worden tussen het USB apparaat en een audio apparaat.


Ook hier zien we weer de CMT-U1BT stereoset. Het apparaat heeft namelijk naast de Bluetooth functie ook een USB poort, waar zonder problemen een USB stick of een mp3-speler op aangesloten kan worden.
Uiteraard zijn er ook de bekende speakersetjes die gekoppeld kunnen worden aan een mp3-speler.

Release Your PC Music (RYPM)
Als laatste zien we Release Your PC Music, waarbij Wi-Fi centraal staat. Uiteraard gaat het hier om muziek die op een computer of laptop staat en die gekoppeld is aan een draadloos netwerk.
Behalve de VAIO laptops is het belangrijkste product in deze categorie de CPF-IX001. Dit apparaat bestaat uit een stereo speakerset met ingebouwde subwoofer. In het midden is het afspeelunit geplaatst, met een display, waarop de nummerinformatie af te lezen is. Helaas is de CPF-IX001 niet UPnP compatible, waardoor er eerst software geinstalleerd moet worden op de computer waar de muziek opstaat.


Conclusie
Het RYM concept is in onze ogen een goede manier om apparaten met elkaar in verbinding te stellen. Helaas zijn er nog niet heel veel producten beschikbaar, maar de verwachting is dat nieuwe producten in dit thema niet lang op zich laten wachten. Sony wil het concept flink gaan promoten dit najaar. Nadeel is dat de verschillende producten in de meeste winkels niet bij elkaar in de buurt staan, waardoor consumenten het concept mogelijk niet goed kunnen ervaren. Sony had voor de persbijeenkomst een speciale zuil geplaatst waarop alle RYM producten overzichtelijk bij elkaar stonden, maar die zuil is iets te groot om in een winkel te zetten. Sony is dan ook nog in overleg met diverse winkelketens over de manier waarop het concept het best gepromoot kan worden. Als daar een goede manier in gevonden kan worden, dan heeft het concept zeker een toekomst.

De Showroom

Na de toelichting van Sony was er tijd om de nieuwe producten in de showroom van Sony te bekijken en uit te proberen. De opmerkelijkste producten worden hieronder toegelicht.

GPS Module voor Camera’s
We weten allemaal wel dat Google Earth veelzijdig is, maar door een handige gadget van Sony kan je nu nog meer met het programma. Dat je bij de digitale camera’s een datum en tijd in moeten vullen is niet nieuw. Maar door Sony GPS-CS1 kan je nu ook zien waar de foto is genomen. En door middel van Google Earth kan je precies terug vinden waar de foto is gemaakt. Zodat je later niet meer hoeft na te denken in welke stad je op vakantie nou net die ene foto hebt gemaakt. Ook is dit product makkelijk voor de bedrijven die bijvoorbeeld regelmatig inspecties moeten doen in de openbare ruimte.
Het apparaatje zelf is vrij klein, dus je kunt hem snel verliezen. Sony heeft wel een clip voorzien, maar die gebruik je niet gauw, niet in de laatste plaats omdat de clip bijna net zo groot is als het apparaatje zelf.


De werking van het apparaatje is vrij eenvoudig en door de opzet is hij niet alleen met camera’s van Sony te gebruiken, maar ook met camera’s van andere producenten. Het idee is vrij simpel. De GPS module slaat elke vijftien seconde de locatie en de tijd op. Voordat het interne geheugen van 31MB vol is ben je een maand verder, bij een opnametijd van twaalf uur per dag. Thuisgekomen lees je het apparaat met de meegeleverde software uit en daarna de foto’s. De software kijkt vervolgens naar de datum en tijd van de foto en kijkt daarna in de GPS gegevens op diezelfde tijd en datum. Omdat de software kan interpoleren, kan er altijd een GPS locatie bepaald worden, zij het niet op de centimeter nauwkeurig natuurlijk.

Er is dus geen fysieke koppeling met een camera, wat een voordeel is. Je moet natuurlijk wel even de datum van de camera en de GPS module aan elkaar gelijkstellen. Jammergenoeg gaat de module maar tien uur mee, dus als je op vakantie gaat zul je een aantal extra AA-batterijen mee moeten nemen. Sony heeft de GPS module een adviesprijs van 150 euro gegeven.

VAIO Laptop met Blu-ray brander
Een hoofdrol in de showroom was weggelegd voor de VAIO laptop met Blu-ray brander. Sony heeft van de eerste Blu-ray laptop echt een prachtig product gemaakt. De behuizing van de VGN-AR21S is voorzien van twaalf lagen lak, een afwerking die ook gebruikt wordt voor piano’s. Het apparaat is voorzien van een 17 inch WUXGA scherm dat maximaal 1920 x 1200 pixels kan weergeven. Zoals eerder in dit artikel genoemd, heeft Intel voor de processor gezorgd, in dit geval een Core 2 Duo Processor T7200 (2GHz). Naast de 2048MB aan intern geheugen, is er ook geintegreerde digitale camera, een TV-tuner en uiteraard de Blu-ray brander voorzien.


In de showroom was de VAIO gekoppeld aan een Full HDTV, middels de HDMI poort op de VAIO. De kwaliteit en resolutie van de beelden is erg indrukwekkend, zowel op de laptop zelf als op de HDTV. Goedkoop is dit pareltje natuurlijk niet, er moet bijna 3.000 euro voor betaald worden.

PlayStation 3
Zoals gezegd werd er tijdens de persbijeenkomst weinig gesproken over de PS3. Er stond wel een model van de behuizing van de console in de showroom en op de Blu-ray VAIO laptop die ernaast stond werden de inmiddels bekende trailers afgespeeld. Een werkende versie was misschien iets teveel gevraagd, maar toch jammer dat er zo weinig aandacht aan dit toch wel belangrijke product van Sony besteed werd.


HD LCD TV’s en HD projectors
Alle Full HD apparaten stonden ook op display in de showroom. Net als bij het scherm dat aan de VAIO gekoppeld was, werd er ook op de andere Full HD apparaten HD content op Blu-ray afgespeeld. Ook hier was de kwaliteit en scherpte van het beeld geweldig.


Vooral de HD projectors waren indrukwekkend de apparaten kunnen de HD beelden supergroot weergeven, zonder dat je het idee hebt aan kwaliteit in te moeten boeten. Full HD is echter nieuw en dus ook niet goedkoop. Voor het VPL-VW100 model moet 9.999 euro neergeteld worden.

Release Your Music
Zoals ik al eerder aanhaalde in dit artikel had Sony een speciale zuil neergezet voor het RYM thema. Via zo’n zuil kun je direct zien welke producten er allemaal onder het thema vallen en welke mogelijkheden er zijn. Die mogelijkheden werden ons nog even gedemonstreerd door een medewerker van Sony. Hij gebruikte daarvoor een Walkman telefoon van Sony Ericsson. Als eerste werd er een koppeling gemaakt met een Home Cinema set, die voorzien was van een Bluetooth receiver. Het opzoeken van de receiver gaat vrij eenvoudig via het Bluetooth menu in de telefoon. Vervolgens kan de koppeling gemaakt worden en enkele seconden later was de muziek op de telefoon te horen over Home Cinema set. Vervolgens werd er eenzelfde soort koppeling gemaakt met het eerder besproken mini stereosetje en daarna met een autoradio.

Mooie functie van de autoradio is de mogelijkheid om de mediaspeler op de telefoon te bedienen vanaf de autoradio. Ook werkt de autoradio als volledige carkit. Het gesprek is te horen via de speakers in de auto en er is een ingebouwde microfoon voorzien in de autoradio. Uiteraard moet er altijd eerst een koppeling met code worden opgezet tussen twee Bluetooth apparaten, maar zodra de apparaten elkaar kennen, is het kinderlijk eenvoudig om alles te koppelen. Als je de mogelijkheden duidelijk uitgelegd krijgt door een Sony medewerker bij een complete stand, dan gaat het concept echt leven, hopelijk weet Sony dat gevoel ook te creëeren in winkels.

Walkman mp3-spelers
Bij de Walkman mp3-spelers was het opvallendste product de NW-S200. Het spelertje is gemaakt in de vorm van een staafje en is voornamelijk bedoeld voor mensen die muziek willen luisteren tijdens het sporten. Het spelertje is in diverse kleuren te verkrijgen en is voorzien van een aluminium spatwaterdichte behuizing. Als accessoire is een band te verkrijgen die om de bovenarm te dragen is en waar de speler in past. Zo kan je tijdens het sporten altijd muziek luisteren, ook als je in de regen aan het sporten bent.
Er zijn diverse uitvoeringen beschikbaar, met of zonder FM tuner. Prijzen lopen van 101 euro voor de 512MB versie zonder FM tuner, tot 181 euro voor de 2GB versie met FM tuner.


Sony Ericsson Telefoons
Sony Ericsson had een aantal nieuwe telefoons op display staan, zoals de W850i en W950i Walkman telefoons. Leuke functie op beide telefoons is de TrackID functie. Iedereen hoort wel eens een liedje op de radio waarvan je graag de titel wilt weten. Door de TrackID functie tijdens het liedje te activeren, wordt er een stukje muziek opgenomen en doorgestuurd naar een server. Als die het nummer herkent heb je binnen enkele seconden de titel, cd en artiest van het nummer op je telefoon.


De W850i is de eerste Walkman slidephone en er wordt een 1GB MemoryStick PRO Duo meegeleverd. De W950i heeft wat meer indrukwekkende specificaties. Deze telefoon biedt 4GB opslag middels het ingebouwde flashgeheugen. Ook heeft deze telefoon een touchscreen, naast het normale toetsenbord. De W950i is ook geschikt voor UMTS, zodat je met de ingebouwde Opera 8.0 browser snel kunt internetten.

Eindconclusie

Al met al heeft Sony een aantal mooie producten op stapel staan voor het najaar. De nieuwe Full HD producten zullen door hun hoge prijs niet voor iedereen te betalen zijn. Alhoewel de meeste producten doorbouwen op bestaande concepten, kan Sony zich met twee thema’s toch onderscheiden ten opzichte van andere fabrikanten.

Het Release Your Music thema is daarvan in mijn ogen het meest interessant, mede omdat het gaat om koppelingen tussen apparaten die veel mensen in het bezit hebben. Die koppeling is in sommige gevallen direct te maken, maar met de kleine apparaatjes, zoals de Bluetooth transmitter/receiver is de technologie ook toepasbaar op oudere producten.

Wat betreft het thema High Definition world, dat zal zichzelf in de komende tijd moeten bewijzen, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat Sony met Blu-ray moet opboksen tegen concurrent HD DVD. De nieuwe producten zullen voorlopig onbereikbaar blijven voor de meesten van ons, maar als de technologie wat meer ingeburgerd is en de prijs zakt door de introductie van nieuwe producten, zal ook Full HD standaard worden.