6min

Sony organiseerde vandaag een persevenement waar kennis kon worden gemaakt met de producten die het bedrijf de komende maanden op de markt wil zetten. Tevens werd er gesproken door één van Nederlands beroemdste schrijfsters, Susan Smit.

Sony timmert hard aan de weg als het over innovaties op het gebied van toepassingen van 3D-beelden gaat. Het bedrijf introduceerde natuurlijk al 3D-gaming op de PlayStation 3. Zonder de eis om verder enige hard- of software aan te schaffen is de PlayStation 3 klaar om 3D-beelden te verzenden. Natuurlijk is er wel een 3D-TV nodig, maar de techniek in de PlayStation 3 is in ieder geval alvast klaar voor de start.

De Japanners introduceren de afgelopen én komende tijd nog veel meer apparatuur die 3D-beelden kan afspelen of vastleggen. Op het hoofdkwartier van Sony werden verschillende producten en toepassingen getoond.

Zo werden er verschillende foto- en videocamera’s besproken, die naast de bekende mogelijkheden ook 3D-beelden kunnen vastleggen. Persoonlijk ben ik nog altijd erg onder de indruk van de ‘sweep’-beweging die Sony in de nieuwe camera’s bouwt. Met deze functie wordt het met een simpele beweging mogelijk om een prachtige panorama-foto te produceren. Geen lange sessies aan Photoshop meer dus, gewoon een simpele beweging van links naar rechts of beneden naar boven. Of andersom, natuurlijk. Nieuwe camera’s kunnen naast de inmiddels bekende panorama-foto’s ook panorama’s in 3D maken. De 3D-foto’s die gemaakt worden zien er nog net een stapje indrukwekkender uit dan dat de normale 2D-panorama’s reeds waren.


Een andere mooie innovatie die Sony toonde was de toepassing van de ‘Translucent Mirror’. Het filmen met DSLR’s is inmiddels een veel toegepast gebruik, maar hieraan kleven nog een aantal nadelen. Sony neemt met de komst van de Translucent Mirror in ieder geval één van de grootsten weg. Met deze spiegel die niet gekanteld hoeft te worden bij het schieten van een foto of video is het namelijk mogelijk om tijdens het filmen de focus aan te passen. Een geweldige functie voor mensen die graag een semi-professionele foto- en videocamera in één willen hebben. De Translucent Mirror is te vinden in de SLT A55 en de SLT A33

Natuurlijk toont het bedrijf niet alleen apparatuur om mee op te nemen, maar net zo veel om mee af te spelen. Geen wonder natuurlijk, Sony is op het moment verantwoordelijk voor het grootste marktaandeel aan verkochte 3D-TV’s. 3D-TV’s zijn inmiddels al vrij gangbare producten in de showroom, maar 3D-beamers, daar heeft de gemiddelde consument buiten de bioscoopzaal nog weinig kaas van gegeten. Sony had voor de presentaties in Badhoevedorp speciaal een VPL-VW90ES laten overvliegen vanuit Amerika. Het beest dat Sony aanbiedt voor je huiskamer is dan ook één van de eersten, maar biedt desalniettemin een prachtig beeld. 3D staat natuurlijk nog in de kinderschoentjes, maar Sony loopt hierin wel duidelijk voorop. Wat ik overigens ook moet nageven is dat de 3D-brillen van Sony de eersten zijn die bij mijn neus geen pijn deden.


Sony maakt zich verder op voor de release van ‘s werelds eerste TV die aangestuurd wordt door Google’s visie op internet-TV’s; Google TV. Google biedt de gebruiker de mogelijkheid om het heft in eigen handen te nemen in de huiskamer. Je kijkt wat je wilt, wanneer je dat wilt. Wat betreft Nederland heeft Sony op het moment al overeenkomsten gesloten met de NOS, SBS 6, Net 5, Veronica, Eurosport en de FIFA. Aangezien we te maken hebben met een aansturing van Google, is de ondersteuning van dochteronderneming YouTube natuurlijk al logisch. Al deze mediakanalen heb je dus al standaard in je TV zitten, geen verdere apparatuur is hier voor nodig, behalve een internetverbinding, maar dat mag duidelijk wezen. Nog een klein nieuwtje is dat na Ziggo ook UPC alle Sony TV’s met een Ci+ module gecertificeerd heeft, en dus ook ondersteunt.

3D-games zijn natuurlijk al een aantal keer eerder aan bod gekomen tijdens eerdere presentaties van Sony. Ook ditmaal kon het niet missen, dit is toch één van de vernieuwingen waar Sony haar geld op zet, ook in de gamewereld. We konden zelf aan de slag met Killzone 3 en Gran Turismo 5 in 3D. Toegegeven, het werkt en het is best indrukwekkend. Of de techniek voor gaming echter een grote meerwaarde is, ik ben nog altijd niet helemaal overtuigd. Maar misschien heeft dit ook gewoon te maken met de hoge aanschafprijs van een TV die de techniek ondersteunt. Daarnaast heb ik ook het idee dat de games toch aan grafisch detail in moeten leveren wanneer 3D wordt ondersteund.


PlayStation Move is de andere insteek waar Sony veel van verwacht. De techniek die toch veelal wordt vergeleken met Nintendo’s WiiMote is toch wel duidelijk de meerdere. Het detail in de bewegingen is indrukwekkend te noemen in vergelijking met de Wii. Eén groot nadeel aan het gamen met Move vind ik echter wel dat het geregeld nodig is om opnieuw te kalibreren. Sony doet dit af met de bewering dat je constant in beweging bent en daarom af en toe opnieuw moet worden vastgesteld hoe je lichaam precies ‘in elkaar zit’. Het haalt je niet echt uit het spelritme, maar alles zou toch wat soepeler lopen wanneer het niet nodig zou zijn. Move is inmiddels te verkrijgen in de winkels en verschillende spellen ondersteunen de techniek.

Als laatste zijn er dan ook nog de e-Readers. Sony doet het erg goed op deze markt, al geloof ik dat de iPad niet direct als concurrentie wordt gerekend, wanneer Sony met percentages begint te gooien. De iPad is natuurlijk ook geen directe concurrent. De e-Readers van Sony zijn ten slotte op de echte boekenwurmen gericht terwijl de iPad een allrounder is die ook geweldig is in bijvoorbeeld games, internettoepassingen en het afspelen van audio en muziek. Sony probeert met de stijlvolle maar toch enigszins oubollig ogende e-Readers toch een specifieker publiek aan te spreken en mag daarom met recht niet direct aan de iPad denken. Al zal dit product toch ook een zeker aandeel hebben in de markt van eBooks.


Om het verhaal rondom de e-Readers wat extra kracht bij te zetten had het bedrijf één van Nederlands grootste schrijfsters genodigd om te vertellen over de eigen ervaring met e-Readers. Susan Smit vertelde voornamelijk over de angst die andere schrijvers hebben over het online publiceren van hun werk. Susan is een hele andere mening toebedeeld, zij denkt namelijk dat het beter is om nieuwe technieken te omarmen, dan ze af te stoten. Daarnaast gelooft ze er in dat eBooks en fysieke boeken prima naast elkaar kunnen bestaan. Elk product heeft zo zijn nadelen, boeken vergaan maar vormen wel een mooie boekenkast en een werkelijk fysiek product. Veel mensen vinden het nog altijd fijn om tijdens het lezen een echt boek vast te houden, in plaats van een elektronicaproduct. Keerzijde van de medaille is natuurlijk dat boeken vergaan en niet milieubewust zijn. e-Readers vergaan in een veel minder snel tempo, kunnen veel boeken tegelijk bevatten en zijn door de accu die lang mee gaat ook nog eens erg milieubewust.

De nieuwe Readers van Sony bieden overigens wel een interessante functie, want naast dat je ze door een touchscreen kan besturen, werkt dit nu ook door middel van een infrarood-sensor, zodat het apparaat ook merkt wanneer je boven het scherm zweeft met je vinger. Het scherm hoeft dus niet meer aangeraakt te worden om een pagina verder te kunnen gaan.

Al met al heeft Sony een mooie line-up voor het najaar klaarstaan. Elk product ademt finesse uit en is sowieso het overwegen waard wanneer je toe bent aan bijvoorbeeld een nieuwe camera of TV. 3D-gaming staat echt nog in de kinderschoentjes en is op het moment misschien nog geen echte reden om over te gaan op een 3D-TV, al heb je met een PlayStation 3 natuurlijk ook direct de mogelijkheid om films en concerten in 3D te bekijken.