16min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Vorig jaar september waren we al op bezoek bij Sony, voor de persconferentie voor het najaar van 2006. We zijn inmiddels echter alweer bijna een halfjaar verder en er kan veel gebeuren in zo’n tijd. Daarom hield Sony op 22 maart 2007 haar persbijeenkomst voorjaar 2007, waar ook Techzine aanwezig was.

Net als vorige keer hield Sony eerst een uitgebreide presentatie, waarna de nieuwe producten in de showroom te bekijken waren. In dit verslag zal ik eerst aandacht besteden aan wat er tijdens de presentatie verteld werd, daarna volgt een stuk waarin ik de producten in de showroom wat beter zullen bekijken.

De presentatie was dit keer opgedeeld in drie blokken. In het eerste blok werd er aandacht besteed aan de marktontwikkelingen, het tweede blok was gereserveerd voor de PlayStation 3 en het laatste blok werd gevuld door Sony Ericsson.

De Markt

Consumentenvertrouwen neemt nog steeds toe

Als eerste was het woord aan Dennis Hardholt, Marketing Director van Sony Benelux. Het gaat steeds beter met het consumentenvertrouwen in Nederland. De koopkracht lijkt weer aan te trekken en volgens sommigen smijten sommige landgenoten weer met geld. Voor producenten van consumentenelektronica is dat natuurlijk een belangrijk gegeven, want als mensen meer uit te geven hebben, kunnen ze zich ook luxere apparaten veroorloven. Die trend is goed terug te zien in de marktverwachting die Sony voor het komende jaar heeft.


Sony’s marktverwachting voor 2007

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is verwacht het bedrijf de grootste groei op het gebied van High Definition camera’s. De twee na grootste groei wordt verwacht bij de LCD tv’s, waarna de camcorders en dvd spelers met ingebouwde hardeschijf volgen. Ook notebooks en digitale spiegelreflexcamera’s zullen het naar verwachting goed gaan doen dit jaar.

LCD TV’s groter en Full HD

Terugkomend op de LCD tv’s kan Sony terugkijken op een goed 2006. Het bedrijf verkocht in dat jaar de meeste LCD tv’s en kwam uit op een marktaandeel van zestien procent. Samsung volgt het bedrijf op de voet met 15 procent en op derde plaats staat Sharp met een aandeel van 11,5 procent.


Groeiverwachting LCD tv’s

Alhoewel Nederland nog altijd behoort tot de landen met de grootste penetratiegraad van LCD’s in huishoudens zijn er voor LCD fabrikanten nog genoeg mogelijkheden. Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is heeft momenteel 22,6 procent van de Nederlandse huishoudens een LCD tv en naar Sony’s verwachting zal dat volgend jaar rond deze tijd 37 procent zijn. Dat jaar zal de groei alleen nog maar meer toenemen en naar schatting zullen tegen maart 2007 meer dan de helft van alle huishoudens een LCD tv hebben.


Het aandeel Full HDTV’s zal naar verwachting toenemen

Behalve dat de verkopen van LCD tv’s zullen toenemen, is het ook de verwachting dat consumenten steeds grotere toestellen zullen kopen en dat ook het aandeel Full HDTV’s toe zal nemen. Sony zal dit jaar 47 nieuwe LCD tv’s introduceren, waardoor het in totaal 89 toestellen in haar assortiment heeft. 52 procent daarvan heeft een groot beeldformaat, waarbij Sony alle modellen van 32 inch en groter als groot beeldformaat ziet. In deze categorie zal het aandeel Full HDTV’s het meest toenemen, maar dat lijkt een logische verwachting, aangezien veel consumenten die een dergelijk groot scherm aanschaffen ook graag het beste willen hebben. Uiteraard zal het aandeel LCD tv’s die niet HD ready of Full HD zijn langzaam afnemen. Sony biedt in ieder geval helemaal geen modellen meer aan die niet HD ready of Full HD zijn.

Markttrends

Sony voorziet voor 2007 een aantal trends die volgens het bedrijf de markt zullen bepalen dit jaar. High Definition is daarin één van de belangrijkste kernwoorden. Zoals gezegd zullen er volgens Sony meer Full HDTV’s verkocht gaan worden. Een stimulans daarachter worden de PlayStation 3 en het Blu-ray formaat. Omdat consumenten ook zelf content in HD willen creëren zal ook de markt voor HD handycams en HD fotocamera’s toenemen en omdat HD bestanden grotere opslag vereisen zal er ook op het gebeid van opslagmedia opwaartse beweging te zien zijn. Helaas voor de consument blijven veel televisiezenders nog achter als het gaat om opnemen en uitzenden van HD beelden, maar volgens Sony zal dat in de loop van de tijd vorm krijgen.

Andere trends zijn te zien op het gebied van IT en met name de personal IT markt. Desktops zullen in toenemende mate vervangen worden door laptops die dezelfde mogelijkheden hebben. Ook ziet Sony de komst van Windows Vista als stimulans achter de complete IT-markt. Behalve de entertainmentmarkt wil Sony ook de IT-markt veroveren met Blu-ray en zullen snelle draadloze netwerken als WAN-3G en WiMax aan populariteit winnen.

High[sup]er[/sup] Definition en Release Your Music

De producten van Sony zullen dit jaar rond twee ‘platformen’ geconcentreerd zijn, te weten Higher Definition en Release Your Music. Deze twee platformen zijn vorig jaar door Sony geïntroduceerd en hebben elk een eigen focus. Het komt er kortgezegd op neer dat Higher Definition alle HD producten omvat, vanaf de opname en bewerking, tot de opslag, het afspelen en het weergeven. Bij Release Your Music, kortweg R.Y.M., gaat het om de connectie tussen verschillende apparaten, via Wi-Fi, Bluetooth, of USB. Meer hierover is te lezen in het verslag van de najaarsbijeenkomst 2006 van Sony.
Producten uit beide platformen worden op de volgende pagina’s belicht.

Higher Definition
Release Your Music

PlayStation 3

De Europese lancering

23 maart 2007 is de PlayStation 3 op de markt verschenen, en daarom was er ook een speciaal plaatsje voor deze console ingeruimd op de persconferentie. Tekst en uitleg werd gegeven door Folkert Langeveld, Marketing Manager Brand, PlayStation Benelux.

Zoals gezegd komt de PlayStation 3 na lang wachten eindelijk op de Europese markt. Sony heeft lange tijd te kampen gehad met problemen rond de productie van de blauwelaserdiode en een groot aantal negatieve berichten over de console. Sony kan nu het tegendeel gaan bewijzen en kijkend naar de potentie van de console moet dat zeker gaan lukken.

Goed nieuws voor de fans is dat er voor de Europese launch ongeveer één miljoen exemplaren beschikbaar zijn. Voor de Benelux zijn er in totaal 50.000 beschikbaar bij de launch, waarvan overigens het grootste deel al vergeven is via pre-orders. Volgens Langeveld waren er nog nooit zoveel exemplaren beschikbaar bij de launch van een console.

De sterke punten van de PS3

Maar wat zijn de sterke punten van deze console? Langeveld zette ze voor de aanwezigen op een rijtje.

  • De PlayStation 3 is de goedkoopste Blu-ray speler van het moment en de enige console die Full HD, dus 1080p, kan weergeven.
  • Er is een heel scala aan aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI, een multi-card reader en vier USB-poorten.
  • De PS3 heeft standaard Wi-Fi mogelijkheden en kan dus direct van een draadloos netwerk gebruikmaken.
  • De hardeschijf van 60GB kan via een klepje uit de console gehaald worden en vervangen worden door een model met meer capaciteit. Dat kan een hardeschijf van iedere fabrikant zijn, zolang het maar een 2,5 inch model is.
  • De PS3 is standaard voorzien van een webbrowser.
  • De meeste MP3-spelers kunnen zonder problemen aangesloten worden op de PS3, waaronder de iPod. Ook kan de muziek direct op de PS3 gezet worden, maar niet als er een DRM systeem aanwezig is.
  • De PS3 vormt een goed team met de PSP handheld. Media op de PS3 kan draadloos gestreamed worden naar de PSP en in de toekomst kan dat zelfs als beide apparaten zich niet in hetzelfde draadloze netwerk bevinden. Dat betekent dus dat je overal ter wereld de content van je PS3 kan bekijken op je PSP.
  • De Sixaxis controller biedt nieuwe mogelijkheden dankzij de bewegingssensors.
  • Online mogelijkheden zijn er in de vorm van de PlayStation Store, de virtuele wereld Home en multiplayergames.

Backwards Compatibilty voor 75 procent van de PS2 games

Wij vroegen Folkert Langeveld nog over de berichtgeving rond de backwards compatibility van de PS3 met PS2 games. Eerder werd bekend dat Sony de PS2 chip die in de Japanse en Amerikaanse versie zitten in de Europese versie heeft vervangen voor een softwarematige emulator. Een Duitse website berichtte daarna dat deze emulator maar nauwelijks compatible was met oude PS2 spellen. Volgens Langeveld heeft Sony uitgebreid getest met deze emulator en zouden ongeveer 75 procent van alle PS2 games werken op de Europese PS3, wat neerkomt op zo’n 1.800 titels. Deze 1.800 titels zijn overigens wel opgedeeld in drie categorieën, waarbij sommige games volledig werken, bij sommige games af en toe problemen optreden en bij andere games duidelijke problemen optreden. Als we kijken naar de lijst van games die de website Cynamite getest heeft, dan komen van de twaalf genoemde games acht terug op de officiële lijst van Sony, wat al een stuk minder dan de ene game die Cynamite aan de praat kreeg. Blijkbaar toch een kwestie van een andere firmware. Een complete lijst van compatible PS2 games kun je vinden op deze website

Een korte test

Qua mogelijkheden zit het dus wel goed met deze console, maar wij waren wel benieuwd hoe intuïtief de sixaxis controller nou werkt. Gelukkig kregen we na de presentatie de mogelijkheid om de console even goed uit te testen. Als eerste speelden we de game Formula One Championship Edition. Meteen valt op hoe realistisch het spel eruitziet en hoe het aanvoelt. Bij de start hoor je racecommentator een korte inleiding geven op de race en als de lichten uitgaan hoor je direct het gegil van de motoren om je heen. Tijdens de race word je ook nog over de boordradio bijgepraat door je team en het gevoel van snelheid is erg goed gesimuleerd.

Zo’n setje willen wij wel thuis in de huiskamer hebben

Daarna kregen we de mogelijkheid om MotorStorm te spelen, waarbij we ook de bewegingssensoren van de Sixaxis controller konden uitproberen. Als je de analoge stick op je controller gewend bent, dan kost het enige gewenning om alleen nog de controller te kantelen om te sturen. Maar het viel mij op hoe snel je gewend bent aan deze besturing en hoe intuïtief het allemaal is. De gevoeligheid is erg goed, een klein beetje kantelen geeft een bocht, de controller helemaal kantelen laat de auto bijna driften. Wat mij betreft zijn de bewegingssensoren een erg goede toevoeging van Sony. Het mag dan wel geen Wiimote zijn, maar het voelt erg goed aan en het biedt een hoop extra mogelijkheden.

We hebben te kort met de spelletjes gespeeld om een hele review eraan te wijden, maar om een aardig beeld te krijgen van hoe de Sixaxis controller werkt kun je dit filmpje bekijken dat we tijdens onze gamesessie gemaakt hebben.

De Showroom: Higher Definition

Veel van de nieuwe producten werden tijdens de presentatie al geïntroduceerd, maar in de showroom waren alle producten ook in het echt te zien, daarom bespreek ik ze hieronder.

LCD televisies

Zoals in het verslag van de najaarsbijeenkomst 2006 al gemeld werd, produceert Sony enkel nog LCD televisies en geen plasmaschermen meer. De Full HD schermen introduceerde het bedrijf vorig jaar, maar het heeft nu ook nog een nieuwe serie met HD Ready modellen toegevoegd, te weten de BRAVIA D3000-serie. Er komen drie modellen in de serie uit met een beelddiagonaal van 32 inch (81,3 cm), 40 inch (101,6 cm) en 46 inch (116,8 cm). Tot zover niets bijzonders, maar Sony heeft een aantal nieuwe technieken ontwikkeld en geïmplementeerd in deze drie schermen.


De drie schermen uit de D3000-serie

Als eerste is er de Motionflow +100Hz technologie, waardoor de beeldfrequentie van de standaard 50Hz naar 100Hz wordt verhoogd. Een chip bekijkt de standaardframes, berekent een extra frame tussen elke twee frames en voegt die aan het beeld toe. Daardoor zou het beeld een stuk vloeiender moeten bewegen en uit een opstelling met een D3000 model en een model zonder Motionflow +100Hz in de showroom bleek dat inderdaad zo te zijn.

De tweede techniek is de 24p True Cinema-technologie. Normaliter is het zo dat filmbeelden met 24 frames per seconde worden opgenomen, maar omdat televisies werken met een hogere framesnelheid resulteert dat in een afwijking van ongeveer vier procent. Dit zorgt er weer voor dat de film en het geluid ongeveer vier procent te snel afgespeeld worden. De techniek zorgt ervoor dat de 24 beelden wel worden weergegeven, bijvoorbeeld als de televisie wordt aangesloten op een Blu-ray speler.

Als laatste is er ook nog de S-Force Front Surround-technologie, waarmee surroundgeluid gesimuleerd kan worden met behulp van een 2.1 speakerset die in de schermen is verwerkt. Overigens is de D3000 serie opgebouwd rond een nieuw 10-bits LCD paneel dat 1.024 kleurgradaties weer kan geven. Dat is vier keer zoveel gradaties als de huidige schermen met een 8-bits paneel. Zoals op de foto te zien is heeft het 32 inch model een adviesprijs van 1.599 euro, het 40 inch model gaat rond de 2.199 euro kosten en het 46 inch model 2.999 euro.

Professionele HD opname apparatuur

Zoals eerder gezegd is het niet de verwachting dat alle televisiezenders binnenkort op HD beelden overgaan. Sommige maatschappijen, zoals Talpa nemen al op in HD kwaliteit, maar voor veel zenders wegen de kosten van het opnemen in HD nog niet op tegen de baten. Het zal naar verwachting dan ook langzaam maar zeker ingevoerd worden, naarmate meer mensen een HD Ready of Full HDTV aanschaffen. Hieronder een foto van professionele HD opname apparatuur.


Professionele HD opname apparatuur van Sony

Blu-ray speler

Het Blu-ray kamp wordt geleid door Sony, maar het bedrijf heeft tot nog toe geen standalone Blu-ray speler op de markt gebracht. Met de BDP-S1E komt daar rond de zomer van 2007 echter een einde aan. Deze speler biedt Full HD 1920 x 1080p video voor Blu-ray Disc-titels. Bij het afspelen van een normale DVD verbetert de 1080p-upscaling-technologie de beeldkwaliteit van standaard resolutie naar een weergave die de Full HD-resolutie benadert. Verder is ook de eerder genoemde 24p True Cinema aanwezig.


De BDP-S1E Blu-ray speler

Op het gebied van weergave heeft Sony verder x.v.Colour toegevoegd. Dit is Sony’s implementatie van de xvYCC-videosignaalstandaard. De kleurkwaliteit zou daardoor twee keer zo hoog zijn ten opzichte van het huidige sRGB bij het afspelen van schijfjes die zijn opgenomen met AVC-HD camcorders.
De speler ondersteunt vele videocodecs, waaronder MPEG2, MPEG4-AVC en VC1. Qua aansluitingen zijn er een HDMI en analoge componentaansluiting aanwezig. De speler ondersteunt weergave van BD-ROM, AVC-HD, CD en DVD vanaf DVD/DVD±R/±RW-schijfjes evenals van MP3-audiobestanden en JPEG-afbeeldingen die zijn opgeslagen op DVD±R/±RW-schijfjes.

Handige extra die Sony toegevoegd heeft is het Sony BRAVIA Theatre-concept. Apparaten die hier geschikt voor zijn gemaakt zijn met één afstandsbediening te bedienen. Als je met de afstandsbediening een Blu-ray film start zal de receiver meteen op de juiste instellingen springen en gaat de TV aan op het videokanaal. De prijs zal voor velen nog een drempel zijn om het apparaat aan te schaffen, de richtprijs bedraagt namelijk 1.299 euro.

Laptops

Na vorig jaar de VGN-AR21 Blu-ray laptops te hebben geïntroduceerd komt Sony nu met een nieuw Blu-ray model, te weten de VGN-AR31 die in een S en M variant te verkrijgen is. In ieder geval zijn beide modellen voorzien van Windows Vista Home Premium en een Intel Core 2 Duo processors. De AR31S heeft een T7200 en de AR31M een T5600. Beide modellen hebben tevens de beschikking over 2048MB intern DDR2 geheugen. Het M-model beschikt over een 160GB hardeschijf, terwijl de S het met 240GB mag doen. De videokaart voor de S is een NVIDIA GeForce Go 7600GT, de M heeft een NVIDIA GeForce Go 7600. Verder is er voor beide modellen een scala aan connectiviteitsmogelijkheden en met de standaardbatterij kan de laptop anderhalf uur mee.


De VAIO VGN-AR31S

De Showroom: Release Your Music

Op het gebied van Release Your Music heeft Sony een aantal interessante producten toegevoegd. Zoals gezegd staat het concept voor het delen van muziek tussen verschillende apparaten. Dat kan via Bluetooth, maar ook via Wi-Fi en USB.

Digital Media Port

Sony gaat op een groot aantal van haar producten een Digital Media Port toevoegen. Dit is een datapoort die door Sony zelf ontwikkeld is. Op deze poort kunnen een viertal apparaten worden aangesloten die het mogelijk maken om data te ontvangen en via de poort af te spelen. In totaal zijn er vier apparaten door Sony ontwikkeld. Als eerste is er de TDM-BT1, een Bluetooth ontvanger, die het mogelijk maakt om audio vanaf een bluetooth apparaat, zoals bijvoorbeeld een telefoon te ontvangen. De TDM-NC1, doet hetzelfde, maar werkt middels Wi-Fi. Het apparaat is UPnP compatible, dus kan zonder problemen media van een draadloos netwerk ontvangen.
Als laatste zijn er de TDM-NW1 en de TDM-iP1, twee dockingstations, voor respectievelijk de Walkman en de iPod.


Het Digital Media Port concept

In de showroom stond dit concept tentoongesteld met de TDM-iP1 een aangezien wij een iPod nano meehadden konden we het meteen aan een test onderwerpen. Na de DVD-speler met de Digital Media Port uit de demomode te hebben gehaald, kon de middels de functieknop het kanaal van de poort geselecteerd worden. De iPod werd zonder problemen herkend door het dockingstation en vervolgens kon het menu van de iPod gebruikt worden. Het geluid werd daarna direct over de speakers die aangesloten waren op de DVD speler afgespeeld. Een mooi concept dus, maar helaas is de Digital Media Port een concept van Sony zelf en het is niet de verwachting dat veel andere fabrikanten eveneens deze poort gaan gebruiken.

GigaJuke

Sony’s eerste netwerkgebaseerde audiosystemen gaan schuil onder de naam GigaJuke. Er zijn twee modellen, een Micro Audio Set, genaamd de NAS-50HDE en een componentmodel, genaamd de NAC-HD1. Beide apparaten hebben echter dezelfde functie, je sluit ze aan op een netwerk en vervolgens kun je muziek vanaf computers in het netwerk afspelen op de GigaJuke. Beide machines hebben echter ook een ingebouwde hardeschijf, waarbij de NAS-50HDE een schijf heeft van 80GB en de NAC-HD1 één van 250GB. Het Micro Audiosysteem moet middels een kabel aangesloten worden op een netwerk, maar het componentsysteem kan ook aan een draadloos netwerk worden toegevoegd.

[td][center][sub][b]NAC-HD1[/b][/sub][/center][/td]
[td][center][sub][b]NAS-50HDE[/b][/sub][/center][/td]
[/tr]

Het bedieningsmenu wordt gevisualiseerd op een 4,3 inch LCD schermpje, daarin kunnen diverse opties in geselecteerd worden, waaronder het rippen van CD’s. De netwerkmogelijkheden werden in de showroom niet gedemonstreerd, maar het afspelen van content uit een netwerk zou vrij eenvoudig moeten zijn. De NAC-HD1 kost 999 euro, terwijl de NAS-50HDE voor 699 euro van eigenaar wisselt.

Portable mediaspelers

Een nieuwe aanvulling op de Walkmanserie is de NW-A800 serie. Deze stijlvolle mediaspeler meet 43,8 bij 88,0 bij 9,1mm en weegt slechts 53 gram. Het ingebouwde twee inch grote QVGA schermpje heeft een maximale resolutie van 240×320 pixels en heeft afhankelijk van het mode twee, vier of acht gigabyte flashgeheugen. Door Multi codec support kan er een scala aan mediaformaten afgespeeld.


Een Walkman uit de NW-A800 serie

Zoals gezegd zijn er drie verschillende modellen, die tevens in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waaronder zwart, blauw, roze en wit. De NW-A805 (2GB) kost 179,99, de NW-A806 (4GB) 229,99 euro en de NW-A808 299,99 euro. Alle modellen zijn vanaf begin april 2007 verkrijgbaar.
Ook voor deze speler zijn diverse accessoires verkrijgbaar waaronder een Bluetoothmodule die ook op de foto hierboven te zien is. Deze kan weer gebruikt worden in combinatie met een Bluetooth stereo headset van Sony en dat levert prima geluidskwaliteit op.

De Showroom: overige producten

Tot slot nog een tweetal producten uit de showroom die niet onder het Higher Definition of Release Your Music concept vallen.

DVD-recorders met hardeschijf

Sony had al een aantal DVD recorders met ingebouwde hardeschijf, maar het bedrijf heeft nu drie nieuwe modellen toegevoegd, die voorzien zijn van een aantal extra’s. Zo zijn de recorders voorzien van een HDMI poort en een 1080p upscaler, die ervoor zorgt dat niet HD beelden bijgewerkt worden en beter kunnen worden weergegeven. Een andere functie is de mogelijkheid om een USB printer met PictBridge aan te sluiten op de recorders. Je kunt zo bijvoorbeeld met familie of vrienden je foto’s op televisie bekijken en desgewenst direct een printje maken.


Een HDD/DVD recorder met PictBridge en 1080p upscaler

Er zijn in totaal drie modellen met deze functionaliteiten, te weten de RDR-HXD1070 met 500GB hardeschijf, de RDR-HX950 met 250GB en de RDR-HX750 met 160GB hardeschijf.

Navigatiesystemen

Sony had in de showroom een navigatiesysteem op display staan dat momenteel het grootste LCD-scherm op de markt heeft. Helaas konden we destijds geen foto’s maken van het model, want het was nog niet officieel aangekondigd door Sony, maar dat is inmiddels wel gebeurd, de afbeelding zie je hieronder.


NV-U82 / NV-U92T

Het breedbeeldscherm meet 4,8 inch (12,2cm) diagonaal en de dikte van het systeem is slechts 20mm. Het touchscreen herkent behalve de menu’s ook bepaalde tekens, middels het gesture command. Door bijvoorbeeld een dakje te tekenen met je vinger, navigeer je direct naar huis. Er zijn twee systemen, te weten de NV-U82 en de NV-U92T. Beide modellen zijn voorzien van de Position Plus-technologie, dat middels een druk- en snelheidssensor het systeem in werking houdt, als het signaal tijdelijk wegvalt. De NV-U92T is daarnaast ook voorzien van TMC, om zo de files te kunnen omzeilen.

De NV-U82 is standaard voorzien van Benelux kaarten op het 512MB flashgehugen. De NV-U92T heeft 2GB flashgeheugen met daarop de kaar van geheel Europa. De systemen worden rond mei dit jaar op de markt verwacht, prijzen zijn nog niet bekend.

Conclusie

Het is goed om te zien dat Sony steeds blijf innoveren. Het afgelopen jaar heeft het veel te verduren gekregen met de problemen rond de PlayStation 3 en de laptopbatterijen, maar die problemen lijken nu achter de rug. Europa heeft inmiddels kennisgemaakt met de PS3 en ik heb de indruk dat het een hele degelijke console is, die zonder problemen de strijd aan kan gaan met de andere next-gen consoles. De hoge prijs van de console is misschien voor velen een drempel, maar de prijs is weldegelijk gerechtvaardigd, gezien de hardware en de functionaliteiten van de console.

Hoewel Sony met Blu-ray een voorsprong genomen heeft op HD DVD blijft de strijd daar nog altijd spannend. Er verschijnen overigens wel steeds meer berichten die Blu-ray al als winnaar aanwijzen. Voor mensen die HD in al hun glorie willen beleven heeft Sony prachtige producten, zowel op het gebied van HD opname, HD bewerking en HD weergave.

Ook de uitdieping van het Release Your Music concept is innovatief en is een signaal van Sony, dat het concept geen gimmick of ééndagsvlieg is. Het is enerzijds jammer dat Sony van de grote electronicafabrikanten één van de weinige is die dit concept aan het uitwerken is, omdat de compatibiliteit tussen apparaten nog niet optimaal is. Maar de ondersteuning voor de iPod en connectiviteiten als Bluetooth en Wi-Fi zijn wel een grote stap in de goede richting en dat is de verdienste van Sony. Hopelijk nemen andere fabrikanten hier een voorbeeld aan.