4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nintendo Wii grote winnaar

Elk jaar na de Electronic Entertainment Expo (E3) gaan 37 journalisten om tafel zitten om de beste producten van de beurs te beoordelen om zo uiteindelijk tot de Game Critics Awards te komen. De grote winnaar van de E3 2006 is Nintendo’s Wii geworden. Naar aanleiding van deze awards dit nieuwsoverzicht van de E3.

Nintendo slaat een nieuwe weg in
Nintendo’s Wii sleepte in de meeste categorieën prijzen binnen, waaronder de belangrijkste categorie ‘Best of Show’. Volgens de jury stonden de mensen uren in de rij om de console met de innovatieve controller uit te proberen. Ondanks al het grafische geweld vanuit de andere kampen wist Nintendo zich zeer goed staande te houden en volgens de jury daarom het beste product van de E3 dit jaar.

Ook de prijs voor beste hardware/peripheral ging naar Nintendo, uiteraard vanwege de controller, maar volgens de jury ook vanwege het vernieuwende aspect van de console. "Waar concurrenten van Nintendo druk bezig waren met het verbeteren van wat er al is, slaat Nintendo een nieuwe weg in", aldus jurylid Dan Hsu van Electronic Gaming Monthly.

Zoals eerder te lezen heeft Nintendo een serie sportspelletjes gemaakt die optimaal gebruik maken van de controller en ook deze serie spelletjes is in de prijzen gevallen. Wii sports won de prijs voor beste sportgame.
Sony’s PlayStation 3 viel niet in de prijzen, terwijl de console vorig jaar nog verkozen werd tot beste hardware/peripheral.

Spore doet het alweer goed.
Net als vorig jaar was het spel Spore de grote winnaar onder de games die geshowd werden op de E3. Vorig jaar won het spel al vier awards, dit jaar weer drie stuks.
Het uiterst originele spel kreeg de prijs voor meest originele spel, beste PC game en beste simulatiegame. Volgens jurylid Chris Baker van Wired Magazine maakten de andere simulatiegames geen kans tegen Spore. Baker vindt dat je bij Spore niet over een ‘virtuele wereld’ kan spreken, maar beter over een virtueel universum.
De jury vond ook dat Spore de verwachtingen van vorig jaar meer dan waar heeft gemaakt. De prijzen van vorig jaar werden nog toegekend op basis van het idee, dit jaar op basis van wat bedenker Will Wright liet zien van het spel.

Gears of War beste consolegame
Epic Games en Microsoft werden beloond voor het spel Gears of War en indirect met de Xbox 360. Volgens de jury heeft het spel de factor die spellen als GTA, Zelda en Halo zo succesvol maakten. Daarnaast was de jury zo onder de indruk van de actie in het spel, dat Gears of War ook met de award voor beste actiegame aan de haal ging.

Conclusie
Al met al hebben de juryleden in onze ogen terecht gekozen voor producten en spellen die iets toevoegen aan de wereld van games en consoles. Veel bedrijven proberen op safe te spelen, door bestaande succesformules tot in den treure uit te kauwen. Gelukkig zijn er zo nu en dan bedrijven die tegen deze trend ingaan en de gamer verrassen met innovatieve hardware of speciale games, waar je je kostbare uurtjes slaap graag voor opgeeft.

Hieronder nog tot slot de complete lijst van de winnaars gevolgd door een lijst van alle berichten over de E3 2006 die op Techzine geplaatst zijn.

  • Best of Show
    Wii (Nintendo)
  • Best Original Game
    Spore (Maxis/Electronic Arts voor PC)
  • Best Hardware/Peripheral
    Wii (Nintendo)
  • Best Console Game
    Gears of War (Epic Games / Microsoft Games Studio voor Xbox 360)
  • Best PC Game
    Spore (Maxis/Electronic Arts voor PC)
  • Best Handheld Game
    The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (Nintendo voor Nintendo DS)
  • Best Action Game
    Gears of War (Epic Games / Microsoft Games Studio voor Xbox 360)
  • Best Action/Adventure Game
    Assassin’s Creed (Ubisoft Montreal / UbiSoft voor PlayStation 3)
  • Best Role Playing Game
    Mass Effect (Ubisoft Bioware / Microsoft Games Studio for Xbox 360)
  • Best Racing Game
    Excite Truck (Monster Games / Nintendo for Wii)
  • Best Simulation Game
    Spore (Maxis/Electronic Arts voor PC)
  • Best Sports Game
    Wii Sports (Nintendo voor Wii)
  • Best Fighting Game
    Heavenly Sword (Ninja Theory / Sony voor PlayStation 3)
  • Best Strategy Game
    Supreme Commander (Gas Powered Games/THQ voor PC)
  • Best Puzzle/Trivia/Parlor Game
    Guitar Hero 2 (Harmonix / Red Octane voor PlayStation 2)
  • Best Online Multiplayer
    Enemy Territory: Quake Wars (Splash Damage/id/Activision voor PC)

Nieuwsberichten over de E3 2006 op Techzine: