Nadat Sony gisteren de prijs en releasedatum van haar PlayStation 3 console bekendmaakte, was het gisteren de beurt aan Nintendo om hetzelfde te doen, tenminste, dat was de verwachting. Nintendo had echter besloten om de nieuwe controller te demonstreren en geen prijzen of releasedata te noemen.


Op de E3 draait het om games, niet om prijzen
Nintendo heeft een duidelijke reden, waarom het geen prijsinformatie of een exacte releasedatum wil noemen. Het bedrijf wil namelijk alle aandacht vestigen op de controller en de 27 spellen die op stapel staan voor de Wii console. "We willen dat de E3 over games gaat. Prijzen en releasedata is alleen maar een afleiding van waar het eigenlijk om gaat", aldus Reggie Fils-Aime van Nintendo. Wel liet hij weten dat de machine in het vierde kwartaal van dit jaar in de schappen zal liggen.

Een andere vraag die de laatste dagen was gerezen, was die over de naam van Nintendo’s console. Nintendo liet vorige week weten dat het apparaat onder de naam Wii op de markt zal komen. De reacties hierop waren gemengd en sommige mensen dachten dat het een grap van Nintendo was om een beetje aandacht te trekken. Deze mensen dachten dat Nintendo op de E3 de echte naam bekend zou maken, maar dat was niet het geval. Volgens Fils-Aime moeten mensen altijd wennen aan een nieuwe naam en hij bedankte alle media die positief over de naam hebben geschreven.

Alhoewel het dus niet duidelijk is wat de Wii gaat kosten lijkt het waarschijnlijk dat de console goedkoper zal gaan worden dan de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Mogelijkheden met Wii controller zijn eindeloos
Nintendo liet dus wel veel zien van de controller en hoe deze werkt in combinatie met spellen. Het bedrijf liet bijvoorbeeld het nieuwe spel Zelda: Twilight Princess zien. Daaruit bleek goed wat er allemaal mogelijk is met de controller die uit twee delen bestaat. Zo kun je bijvoorbeeld doen alsof de controller een boog is. Het ene deel is het handvat en met het andere deel span je de boog.
Grappige feature is de ingebouwde speaker in de controller. Als je de boog loslaat middels de knop op de controller dan hoor je het geluid van de boog door het speakertje, waardoor het lijkt alsof je echt een boog vast hebt.
In tegenstelling tot Sony’s controller met bewegingssensor heeft Nintendo’s controller wel een force-feedback functie.

Ontwikkelaars steunen innovatieve controller
Nintendo kon melden dat ontwikkelaars en uitgevers ook de potentie van de controller inzien en bijna alle spellen die op stapel staan kunnen overweg met de speciale functies van de controller. Er staan een aantal interessante titels op stapel voor de Wii, waaronder Metroid Prime 3: Corruption, Super Mario Galaxy, ExciteTruck (racegame), Project H.A.M.M.E.R (beat-‘em-up), Final Fantasy: Crystal Chronicles, Tony Hawk’s Downhill Jam, Rayman en SpongeBob. Ook Sonic the Hedgehog zal zijn opwachting maken op de Wii.

Een ander spel dat volledig gebruik maakt van de Wii controller is Red Steel van Ubisoft. Het spel is een first-person action game. Het spel een first-person-shooter noemen zou het spel tekort doen, want er kan ook met zwaarden gevochten worden in dit spel. In dit spelelement komt de controller dan ook volledig tot zijn recht. Met het controllerdeel in de linkerhand kunnen slagen afgeweerd worden en met het andere deel kan er geslagen worden.


Wii krijgt Opera browser
Eerder was al te lezen op Techzine dat er voor de Nintendo DS een browser is ontwikkeld door Opera. Blijkbaar beviel dit beide partijen erg goed, want de Wii gaat ook gebruik maken van een Opera browser. Het zal tevens mogelijk zijn om de console de hele dag in verbinding te laten staan met een soort van service genaamd WiiConnect24. Daarmee kunnen Nintendo en haar partners de Wii elk moment van de dag updaten en voorzien van de laatste content.

Frustraties zijn verleden tijd
Bekend is dat Nintendo de Wii console voor iedereen geschikt wil maken. Het bedrijf heeft daarom geprobeerd om de grootste frustraties van gamers weg te nemen. Eén van die frustraties is de lange laadtijd van games. De Wii zal daar absoluut geen moeite mee hebben. Het apparaat kan net zo snel opstarten als een telefoon en de spellen worden in een oogwenk ingeladen.

Een andere frustratie is de barriëre tussen ervaren gamers en beginners. Nintendo wil die barriëre wegnemen door spellen uit te brengen die voor beide groepen toegankelijk zijn. Zo zal er een gamespakket uitkomen genaamd WiiSports, met een aantal sportgames zoals tennis, golf en honkbal. Gezien de mogelijkheden van de controller lijken sportgames inderdaad de ideale mogelijkheid om gamers samen te laten spelen. Twee spelers als gekken met de controller zien zwaaien om een tennisbal over het net te krijgen staat bij voorbaat al garant voor succes.

En dat is precies waar Nintendo voor staat. Fun en emotie. "Het gaat er op de E3 om wat hot en not is. Dit is hoe wij erover denken; iets is hot als je het kan voelen. Het gaat om de warmte van de emotie, niet om kille technologie. Wij hebben twintig jaar geleden een schokgolf teweeg gebracht in de industrie en dat gaan we nu weer doen. De DS was slechts het eerste voorbeeld, de Wii komt hierna. Vanaf vandaag zijn alle 27 spellen voor de Wii te spelen op de beursvloer.