Game on!
Er gingen een hoop geruchten aan vooraf, maar na lang wachten konden ze deze maand eindelijk de kast in, want op de E3 in Los Angeles presenteerde de drie grote consolefabrikanten hun nieuwste speeltjes.
Microsoft’s XBOX 360
De spits werd afgebeten door Microsoft dat middels een bekende acteur en een pre-party voorafgaand aan de E3 haar XBOX 360 aan het wereldpubliek toonde. Tijdens de show werd er echter niet direct meer bekend over de console, omdat het grootste deel van de show werd ingevuld door diverse muziekbands. Microsoft maakte echter buiten de show om heel wat details bekend over het apparaat waarvan Bill Gates denkt dat het de nummer één positie kan overnemen van concurrent Sony met haar PlayStation.
Zonder teveel in detail te treden kan er in ieder geval gezegd worden dat Microsoft het logge design van de originele XBOX overboord heeft gegooid. Het bedrijf erkende dan ook dat het bij de XBOX meer heeft gekeken naar de prestaties dan het uiterlijk. Dit keer mikt Microsoft het er echter op dat de console een prominente plek in de huiskamer in zal gaan nemen. Multimedia staat dan ook voorop bij de XBOX 360. Uiteraard zal het apparaat voornamelijk bedoeld zijn om games mee te spelen, maar het kan ook overweg met allerhande CD’s en DVD’s en ook is er een verwisselbare harde schijf voorzien.
Verder denkt Microsoft een voorsprong te hebben op het gebied van online multiplayer games. De XBOX live community is behoorlijk groot en met alle nieuwe opties die XBOX live met de release van de XBOX 360 zal krijgen zal de community alleen nog maar groter worden.
Sony’s PlayStation 3
Na het XBOX 360 geweld was het de beurt aan Sony dat met de PlayStation 3 op de proppen kwam. Wat betreft geruchten, kon het bedrijf niet tippen aan alle roddels die over de XBOX 360 waren verschenen, maar de nieuwsgierigheid en belangstelling over de PlayStation 3 was er zeker niet minder om.
En indruk maakte Sony zeker. Ook hier weer veel aandacht voor het design van de console die in 3 kleuren beschikbaar zal zijn.
Opvallend was vooral het design van de controllers met de lange handvaten. Direct ontstonden er discussies over de ergonomie van het randapparaat, maar we kunnen er op vertrouwen dat dat wel goed zit. Het meeste indruk maakte de PlayStation echter op het gebied van hardware en specificaties. Daarmee overtrof de console namelijk op veel gebieden Microsoft’s XBOX 360.
Moet wel gezegd worden dat de PlayStation het voorlopig alleen op papier beter doet, wat dat betreft zullen de echte prestaties afhangen van hoe de verschillende hardwarecomponenten met elkaar samenwerken. Andere voordelen van de PlayStation 3 zijn de ondersteuning van Blu-ray schijven en een goede samenwerking van de console met Sony’s handheld console, de PSP.
Nintendo’s Revolution
Last but not least, kwam Nintendo met details over haar console, die voorlopig nog de codenaam ‘Revolution’ met zich meedraagt. Het werd wel direct duidelijk dat Nintendo niet zal meedoen in de strijd om de krachtigste console. Het bedrijf kiest naar eigen zeggen een andere strategie om de gamer voor zich te winnen. Het bedrijf wil de ontwikkelingskosten voor het platform laag houden, zodat kleinere ontwikkelaars ook games kunnen gaan maken voor de console. Het bedrijf vindt het een slechte ontwikkeling dat games tegenwoordig budgetten hebben die in de buurt komen van die van grote filmprojecten. "Met de Nintendo Revolution kunnen grote ideeën het winnen van grote budgetten," aldus het bedrijf.
Veel specificaties van de console werden nog niet bekend gemaakt, behalve dat ATI en IBM verantwoordelijk zullen zijn voor respectievelijk de grafische kaart en de processor. Er zullen twee schijfstations aanwezig zijn voor ‘gewone’ DVD’s, maar ook voor GameCube schijven. Geen verwisselbare harde schijf voor de Revolution, maar wel een ingebouwd flash-geheugen van 512MB. De Revolution zal in een heel scala aan kleuren op de markt komen en is slechts 3 DVD-doosjes dik.
The Verdict
Uiteindelijk kunnen we tot de conclusie komen dat we heel wat wijzer zijn geworden op het gebied van de next-generation consoles, maar dat er ook nog heel wat vragen overblijven. De drie bedrijven hebben allemaal andere invalshoeken gekozen voor hun console en het zal dan ook afwachten worden welke invalshoek het meest aanspreekt bij de gamer. Wie als winnaar uit deze nieuwe strijd zal gaan komen is dan ook niet bij aan de hardwarefabrikanten en designers, maar aan de consument.
Kapers op de kust
Software- en filmpiraterij. Voor de één een zegen, voor de ander een vloek. Duidelijk is dat het fenomeen niet wettelijk toegestaan is, maar veel mensen hebben daar geen boodschap aan. Feit is echter wel dat het probleem bij lange na niet is op te lossen via de autoriteiten en de gerechterlijke macht.
En het lijkt erop dat de softwareindustrie zichzelf ook niet echt raad weet hoe het probleem opgelost moet worden. Op het ene moment wordt er triomfantelijk geroepen dat softwarepiraterij geen gevaar meer vormt voor veel ontwikkelaars, terwijl op het andere moment via de rechter persoonsgegevens worden losgepeuterd bij internetproviders. Bij grote blockbusters als ‘Star Wars: Episode III – Revenge of te Sith’ werd zelfs de FBI ingeschakeld.
Ook verscheen er vanuit een Amerikaanse organisatie een lijst waarop de landen met het hoogste percentage softwarepiraterij waren terug te vinden. Behalve de bekende landen als Rusland en China was er in de top ook Canada terug te vinden, dat volgens de organisatie een grote markt heeft voor gekraakte Amerikaanse software.
Het lijkt er dus op dat de industrie alle mogelijkheden aangrijpt om softwarepiraterij de kop in te drukken. Toch lijkt er niet echt een lijn in de aanpak te zitten, behalve dan dat alle acties vrij aggressief richting de consument is. Natuurlijk is daar wel wat voor te zeggen, omdat softwarepiraterij zoals gezegd een illegale activiteit is. Toch kan er niet ontkend worden dat er bij de consument veel onwetendheid is over het feit wanneer software illegaal is en wanneer niet.
Van Microsoft’s software zijn er misschien wel de meeste illegale kopieën in omloop. Toch kiest het bedrijf ervoor om een consumentenvriendelijke aanpak te gaan hanteren. Het bedrijf heeft namelijk besloten om illegale kopieën van Windows XP te gaan omruilen. Indien mogelijk kunnen mensen hun aankoopbewijs en de verkoper bij Microsoft aangeven. Daarmee kan Microsoft twee vliegen in één klap slaan. Of het de juiste aanpak is zal moeten blijken, maar het lijkt erop dat er meer succes te behalen is door het kweken van begrip dan het kweken van verontwaardiging.
Pop-Down
Waar de bewustheid rond illegale software dus op een laag niveau staat, zijn consumenten zich wel zeer bewust op het gebied van spyware en virussen.
Consumenten dekken zich steeds beter in tegen aanvallen van buitenaf. Bij sommige adverteerders zijn spyware en zogenaamde pop-ups een veelgebruikt middel. Dit laatste is met een stukje software genaamd een ‘pop-up killer’ makkelijk tegen te gaan. Momenteel heeft ruim 56 procent van de computergebruikers een dergelijke killer geïnstalleerd.
Ook bedrijven en instellingen zien in dat de overlast door spyware steeds verder toeneemt. Daarom is het Amerikaanse Ministerie van Defensie op zoek naar goede anti-spyware software. Momenteel leveren Symantec en Trend Micro deze diensten, maar het ministerie hoopt met de nieuwe inschrijving een goede, zo niet betere, prijs/kwaliteit verhouding te krijgen. Kleine bedrijven krijgen zo ook de kans om te concurreren met de gevestigde orde.
Nieuwe bedreigingen worden gelukkig ook snel opgepikt. Trend Micro signaleert namelijk een flinke toename in trojans die het gemunt hebben op mobiele telefoons en smart phones. Uit een onderzoek van Symantec blijkt ook dat ongeveer 70 procent van de eigenaren van smart-phones op de hoogte is van de opkomst van schadelijke wormen en trojans. Opmerkelijk is dan weer dat mensen dan toch allerhande vertrouwelijke informatie op deze smart-phones laten staan.
Auto’s zijn voorlopig vrijgewaard van virussen. Volgens F-Secure is een gerucht over een vermeende virusinfectie van een Lexus niet juist. De onderzoekers probeerden een soortgelijke boordcomputer in een Toyota Prius te infecteren met een virus, maar de computer weigerde verbinding te maken met de telefoon, waar het virus vanaf werd verstuurd.
Gelukkig worden we in onze strijd tegen virussen en spyware ook bijgestaan door allerlei bedrijven die van het bestrijden van dit soort dingen hun brood verdienen. Ook voor besturingssystemen die over het algemeen bekend staan als zeer veilig worden nieuwe anti-virus applicaties ontwikkeld. Zo kwam Symantec kwam met Norton Antivirus 10.0 voor de Mac. Ook softwaregigant Microsoft heeft zich aan het front gemeld en heeft zoals verwacht een eigen anti-viruspakket aangekondigd, genaamd OneCare.
Veel mensen twijfelen of Microsoft zich wel echt in de anti-virusmarkt moet begeven, maar het bedrijf heeft zich in ieder geval al wel laten gelden op de anti-spyware markt. Volgens de Nederlandse Consumentenbond is de betaversie van Microsoft’s anti-spywaresoftware momenteel namelijk de beste op de markt. In tegenstelling tot veel andere pakketten wist Microsoft’s software gemiddeld 90 procent van de spyware te verwijderen.
Voor sommige hackers heb je echter al deze software niet nodig. Een jongeman uit Amerika kreeg het voor elkaar om zichzelf een hoog cijfer toe te kennen door in te breken op de schoolcomputer, maar werd in de kraag gevat omdat hij ook zijn 18.697 medescholieren een hoog cijfer gaf.
Koffie met een cookie
Internet, het medium waar alle bestaande media bij elkaar komen. In zijn huidige vorm nog geen 25 jaar oud en nu al overtreft het veel gevestigde mediasoorten die in de loop van de jaren of zelfs eeuwen hun plekje op het wereldtoneel hebben veroverd.
Keerzijde van die snelle groei is dat het medium soms wel iets onoverzichtelijk word door de enorme hoeveelheid informatie die mensen erop plaatsen. Door de rommeligheid van het geheel werd en word er nog vaak teruggegrepen op de klassieke encyclopedie. Maar als het aan Kennisnet en Wikipedia ligt kunnen die binnenkort ook van de boekenkast naar het oud papier verhuizen. De online encyclopedie Wikipedia is inmiddels uitgegroeid tot de grootste in zijn soort en Kennisnet ziet in dat het niet meer weg te denken is uit bijvoorbeeld het onderwijs. Daarom stelt Kennisnet een aantal servers ter beschikking, zodat leerlingen Wikipedia beter kunnen gebruiken, maar ook kunnen aanvullen.
Ook de ouderwetse postbus en de gleuf in de voordeur zijn op hun retour. Alhoewel deze twee dingen voorlopig nog wel het straatbeeld zullen sieren vliegen de reclamefoldertjes de consument nu ook al op internet om de oren. Bedrijven besteden een steeds groter deel van het reclamebudget aan internetreclame’s en aan die groei lijkt voorlopig geen einde te komen.
Op zich is dat niet vreemd, want waar de oerdegelijke reclamefolder de mensen nog naar de winkel probeert te lokken, proberen de internetvarianten de consument meestal naar een virtuele winkel of showroom te lokken. En niet geheel zonder succes, want consument weet ook steeds vaker haar weg te vinden naar de digitale winkelwagentjes.
Leuk is om te zien dat ook de bekende ‘nee-stickers’ de overstap hebben gemaakt, zodat mensen op bepaalde sites ook de keuze hebben om reclames te weren.
Veel bedrijven die in toenemende mate concurrentie ondervinden van hun digitale evenpoten, proberen vaak met bepaalde argumenten op te komen voor hun zaak. Andere bedrijven kiezen ervoor om met zichzelf in concurrentie te gaan. KPN, dat al jarenlang marktleider is op het gebied van analoge telefonie, heeft het digitale bellen lange tijd geweerd, maar gaat nu toch ook mee in de strijd om de digitale beller. Ook in deze sector stappen mensen namelijk steeds meer over van de analoge naar de digitale variant.
Gelukkig blijven er ook genoeg dingen over om buiten de computer om te kunnen doen, maar dat het medium een ongekend sterke aantrekkingskracht heeft blijkt wel uit het feit dat de meerderheid van werkend Nederland het kopje koffie maar al te graag wil inleveren voor de cookies van het wereldwijde web.
Dubbel Fris
Op de hardwaremarkt hebben veel fabrikanten inmiddels de verdubbelaar ingezet. 256 en 32 zijn uit, 512 en 64 zijn in.
ATI kondigde deze maand al aan dat het bedrijf en haar partners zich gaan richten op grafische kaarten met 512MB geheugen.
Alhoewel verdubbeling van het geheugen geen verdubbeling van de prestaties betekent, is de toename in geheugen wel een stuk beter voor het verwerken van de textures in de nieuwste games. Om de daad bij het woord te voegen kwam Sapphire deze maand met de 512MB editie van haar X800XL kaart.
Ook concurrent NVIDIA gaat deze kant op en partners als EVGA hebben al 512MB edities van de 6800 Ultra kaarten op de markt.
Ook het getalletje 64 speelde weer een belangrijke rol deze maand. Alhoewel het in wiskundige termen minder is dan 512 is het in de hardwarewereld zeker niet minder belangrijk. Elke zichzelf respecterende bouwer van processors heeft inmiddels een chip die 64-bit ondersteuning biedt. Intel kwam met het bericht dat het ook de bestaande 5xx serie zal gaan voorzien van 64-bit ondersteuning. Ook grote computerfabrikanten beginnen de 64-bit processors langzaam maar zeker te adopteren. Ook de Chinese pc-bouwer Lenovo zal dit jaar een aantal modellen op de markt gaan brengen.
Hardwaremakers en met name computerbouwers zien ook steeds meer brood in het Linux besturingssysteem. Zo heeft Acer een aantal nieuwe Linux laptops op stapel staan en heeft ook Nokia een op Linux gebaseerd stukje software in haar nieuwste internet handheld geïmplementeerd.
Bij de opslagmedia liet Dell van zich horen. Het bedrijf gaat de veeleisende computergebruiker namelijk de mogelijkheid bieden om tot maximaal 3 stuks 500GB SATA II harde schijven in zijn Dell XPS pc te laten zetten. Western Digital vergrootte daarnaast de opslagruimte van haar Caviar RE schijven tot maximaal 320GB.
Een stuk kleiner, maar wel een stuk zuiniger zijn de nieuwe Solid State Disks voor notebooks van Samsung. Ze daarnaast een stuk sneller dan de huidige notebookschijven, maar de maximale opslagruimte blijft voorlopig steken op 16GB.
Dat staat overigens weer in schril contrast met de nieuwe DVD-schijfjes waarmee Iomega op de markt wil komen. Hun technologie maakt het namelijk mogelijk om maar liefst 800GB op één schijfje te persen.
Feiten en cijfers
Feiten? Cijfertjes? Als je er niet genoeg van kunt krijgen, dan zijn er hier een paar van de maand mei 2005.
- Science fiction fan en computerfreak tegelijkertijd? Alienware heeft nu een Star Wars PC voor diegenen onder ons die niet zonder kunnen;
- 2007 is het jaar waarin er in West-Europa evenveel mobieltjes zullen rondzwerven als inwoners;
- 90 seconden was de tijd die de 93-jarige telegraafbediener Gordon Hill ervoor nodig had om een willekeurige tekst in te tikken met morse. Dat was 18 seconden sneller dan snelste sms’er die ook meedeed aan de wedstrijd;
- 2,2cm is de dikte van televisies die gemaakt kunnen worden met Samsung’s nieuwe technologie;
- Een kleine 175.000 retro-games werden op eBay aangeboden door verzamelaar Eli Tomlinson. Als hij de spellen weet te verkopen houdt hij er nog een kleine 75.000 over om zelf mee te spelen;
- 13.000 mensen kunnen wat betreft IBM op zoek naar een nieuwe baan. Het bedrijf zet de mensen buiten de deur om de resultaten weer positief te krijgen;
- 128.000 notebookbatterijen werden door Apple teruggeroepen, wegens een mogelijk defect;
- Meer dan een biljard berekeningen moet de nieuwe supercomputer van Japan per seconde uit gaan voeren. De machine moet in 2010 het levenslicht gaan zien;
- 3,4 x 1038 ip-adressen zijn er te verdelen met het nieuwe IPv6 protocol. Het huidige IPv4 protocol ondersteunt er ‘maar’ 4,0 x 109. De Linksys WRT54G router is er dankzij Earthlink in ieder geval al geschikt voor.