Afgelopen weekend had ik mijn Twitter weer eens open staan en besloot ik wat actiever te worden, daarnaast was ik gewoon benieuwd of mijn nieuwe initiatief voorbij zou komen.

Ik kwam al snel in gesprek met een andere Twitter-gebruiker, genaamd Sergio Felter (@sergiofelter), in eerste instantie ging het over Nokia die Pamela inzet voor promotie, dat in Nederland Heleen van Rooyen ook wel met Nokia in bed wilt, en over vrouwen die echt van gadgets houden. Uiteindelijk stelde Sergio de vraag: hoe noem je eigenlijk een vrouwelijke nerd?

Daar moest ik even over nadenken, eigenlijk denkt iedereen meteen aan een jonge man als de term nerd valt. Vrouwelijke nerds worden soms nerdin of nerdes genoemd, als we de van Dale aanhouden dan kan een nerd zowel een man als een vrouw zijn.

In mijn zoektocht kwam ik diverse vrouwelijke nerds tegen, hierin valt echter ook weer een duidelijke scheiding te maken, je hebt vrouwelijke tech carrière nerds met veelal universitaire studies en je hebt de vrouwelijke show nerds die zeer appetijtelijk zijn om naar te kijken. Een andere groot verschil tussen de twee groepen is dat de eerste groep de publiciteit vrijwel niet zoekt en de de andere groep vaak carrière maakt door publiciteit, vaak met banen als videoblogger en presentaties van internet video’s.

De vraag is nu welke zijn het meest interessant om te bespreken?

Ik heb besloten te beginnen met de vrouwelijke carrière nerds, ook de moeilijkere groep omdat de informatie wat moeilijker te vinden is. Ik heb hier mijn eigen selectie van gemaakt omdat ik eigenlijk alleen vrouwen wilde opnemen die ook bij de bekendere bedrijven werken. Het is dus een echte Techzine-lijst.

Marissa Ann Mayer

Dit is in mijn optiek de meest opvallende vrouwelijk nerd. Ze heeft de opleiding computerwetenschappen aan de universiteit van Standford afgerond, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. Ook was ze één van de eerste 20 werknemers die Google ooit in dienst nam, daarvoor moet je toch wel wat in huis hebben. Momenteel is ze nog steeds actief bij Google en heeft ze zich opgewerkt tot "Vice President of Search Product and User Experience". Wellicht wordt het tijd dat ze haar naar voren schuiven bij die Google events. Die mannelijke nerds hebben we nu wel gezien.

Elaine Wherry

Deze Nerd deed dezelfde studie als Marissa Ann Mayer, alleen met een andere specialisatie, zij koos voor mens en computer interactie. Na haar studie en een paar jaar gewerkt te hebben besloot ze samen met twee vrienden het bedrijf Meebo op te richten. Meebo.com is een hard groeiende messenger dienst. Voornamelijk zeer populair in de VS en groeit daar harder dan bijvoorbeeld Skype en Google Talk.

Genevieve Bell

Deze vrouw heeft een tech carrière terwijl ze dat waarschijnlijk nooit had verwacht. Ze is antropoloog en was onderzoeker op de Stanford universiteit, maar in 1998 werd ze in dienst genomen door Intel om te onderzoeken hoe diverse bevolkingsgroepen omgaan met technologie. In 2010 schopte ze het tot directeur bij Intel van de Interactie en Ervarings onderzoeksgroep. (Interaction and Experience Research group)

Sandy Carter

Deze vrouw zit al enige tijd bij IBM als Vice President van de Websphere Marketing afdeling. Ze heeft computerwetenschappen gestudeerd aan de Duke universiteit en een MBA van Harvard. Ook kan ze vloeiend programmeren in maar liefst 8 programmeertalen.

Lisa Philips

Een moeilijk te achterhalen nerd maar volgens diverse bronnen en hard werkende nerd die het nog ver gaat schoppen. Lisa heeft inmiddels al diverse banen gehad, begonnen als Linux systembeheerder en database beheerder, vervolgens overgestapt naar een directie functie, waarin ze verantwoordelijk was voor de infrastructuur van een platform waar elke dag meer dan een miljoen game downloads plaatsvinden. Sinds januari heeft ze een nieuwe uitdaging als capaciteitsplanner bij Twitter. Zij is dus de verantwoordelijke die Twitter in de lucht moet zien te houden, geen makkelijke baan.

Julie Larson-Green

De enige Microsoft vrouw in deze lijst is vice president van de Windows Experience groep bij Microsoft. Het belangrijkste aan haar fucntie is dat ze medeverantwoordelijk is voor het ontwerpen van Windows en Windows-applicaties van Microsoft zelf. Een niet te onderschatten taak dus, ze heeft een opleiding gedaan in software-ontwikkeling aan de universiteit van Seattle.

Sheryl Sandberg

Deze vrouw wordt ook wel de tweede vrouw van Facebook genoemd na Mark Zuckenberg. Zij is namelijk in dienst bij Facebook en heeft de leiding over de dagelijkse operationele zaken van Facebook, waaronder sales, marketing, ontwikkeling en communicatie. Sandberg is echter geen onbekende in het wereldje, voordat ze in 2008 overstapte naar Facebook was ze werkzaam bij Google als vice president van de online sales.

Megan Smith

Google heeft meerdere vrouwen in deze lijst, Megan is vice president nieuwe bedrijfsontwikkeling en manager bij Google.org. In die functie houdt ze toezicht op de teams die zich bezighouden met het management van partnerschappen die zich in een vroeg stadium bevinden. Hierdoor was ze mede verantwoordelijk voor diverse overnames van Google, waaronder Keyhole (Google Earth), Where2Tech (Google Maps) en Picasa.

Mwende Window Snyder

Mwende is werkzaam bij Apple als beveiligings- en privacy productmanager. Ze werkt hier echter pas sinds maart 2010, ze heeft hiervoor echter bij andere bekende IT-bedrijven gewerkt, waaronder Mozilla en Microsoft, bij de laatste had ze een groot aandeel in de beveiliging van Windows XP Service Pack 2.

Stephanie Tilenius

Deze dame is ook werkzaam bij Google en wel als vice president of commerce. Zowel Stephanie als Google heeft tot op heden weinig losgelaten over wat haar functie exact inhoudt. Als we in de speculaties en haar CV duiken wordt het echter snel duidelijk. Stephanie is enkele jaren in dienst geweest bij Ebay waar ze de manager van Paypal was, nu zit ze op Google Commerce waar de betalingsdienst van Google Checkout onder valt.

Tot zover onze 10 opmerkelijke vrouwelijke tech carrière nerds. De lijst met 10 vrouwelijke show nerds, zoals ik ze heb genoemd volgt nog deze week.