5min

Tags in dit artikel

, , ,

Op de redactie hadden we een idee. Aangezien wij de hele dag naar ons scherm zitten te koekeloeren, is dat best een belangrijk onderdeel van onze kantoorcomputers. Dat is het überhaupt als je een kantoorbaan hebt in de huidige samenleving. We willen daarom eigenlijk allemaal het beste van het beste voor onze neus hebben staan, maar dat komt uiteraard met een aanzienlijk prijskaartje. Je kan een IPS-scherm kopen met een WQHD-resolutie van 2560×1440 pixels, maar voor het gemiddelde 27 inch-scherm met een IPS-paneel en een resolutie van 2560×1440 betaal je toch al gauw meer dan 600 euro.

Wij werden echter gewezen op het bestaan van een aantal Aziatische merken die in Europa nog weinig tot geen bekendheid genieten. Tot deze merken behoort ook het Koreaanse merk Achieva. Wij vroegen bij de Koreaanse jongens een scherm aan en na veel gedoe kregen we vanuit Duitsland de Achieva Shimian QH270-IPSMS toegestuurd. Dit scherm kost bij verschillende eBay-verkopers zo’n 400 euro. Bij Nederlandse retailers zal je het scherm echter niet terugvinden, Achieva is daarvoor simpelweg te klein in onze regio. Het scherm wat wij kregen beschikt over een scale aan verschillende poorten heb je echter voldoende aan slechts één DVI-poort dan zijn er op eBay al vergelijkbare schermen te krijgen vanaf 250 euro.

Het mooie aan deze Aziatische schermen is dat er veelal dezelfde panelen worden gebruikt, welke grotendeels afkomstig zijn van LG. Apple zou volgens de vertegenwoordiger van Achieva bijvoorbeeld exact dezelfde panelen gebruiken voor de Cinema Display, welke zo’n 900 euro kost.

De vraag die we natuurlijk stellen bij dit scherm is of het de moeite waard is om een dergelijke monitor over te laten komen, of dat je beter iets langer door kan sparen voor een IPS-scherm van bijvoorbeeld Apple, HP, Asus of Dell. Waarbij Dell op dit moment onder de A-merken het goedkoopste scherm biedt.


De Shimian QH270-IPSMS wordt geleverd in een kartonnen doos en is redelijk goed verpakt. Als je het scherm uit te doos wil halen blijkt dat de voet aan de standaard moet worden gemonteerd met behulp van twee schroeven. Een wat goedkope oplossing, maar het scheelt wel een hoop verpakkingsruimte en daarmee bespaart Achieva het milieu ook. Het vastschroeven van de standaard hoef je daarnaast ook niet met grote regelmaat te doen, dus een groot probleem is het niet.

Uitpakken, eigenschappen en aansluiten

In de doos vind je naast het scherm en de standaard ook een DVI-kabel en een audio-kabel. Natuurlijk is er ook voorzien in een stroomkabel. Het ontwerp van deze kabel is echter nogal matig, je kan hem op twee verschillende manieren in het contact op het scherm steken, maar slechts één daarvan is de juiste manier. Een kleine inkeping was al voldoende geweest om duidelijkheid te scheppen.

Achieva heeft er -helaas- voor gekozen om de knoppen voor het instellen van het scherm aan de achterkant te situeren, wat niet van pas komt wanneer het scherm naar persoonlijke voorkeur moet worden aangepast, en geloof me, dat zal je willen. Het gaat overigens om simpele druktoetsen, niet om aanraakgevoelige knoppen, maar daar ze aan de achterkant van het scherm zitten was dat ook verre van handig geweest. Toch ben ik er van overtuigd dat het handiger was geweest als ze voorop het scherm zaten of desnoods aan de onderkant.

Het scherm bevat een VGA-, DVI- en HDMI-poort voor video-input. Er is zelfs gedacht aan een MHL-poort voor mobiele gebruikers. Voor geluid-input kan natuurlijk de HDMI-poort gebruikt worden, maar er is ook een jack-plug voor hen die niet met HDMI werken. Om het geluid door te lussen, mocht je dat om een mysterieuze reden via het scherm willen doen, is er ook een 3,5 mm.-aansluiting die als output dient.

Instellen

In tegenstelling tot de duurdere WQHD IPS-schermen zal je aan dit scherm veel moeten instellen om een mooi beeld te krijgen. Dat is dan eigenlijk ook hét grote nadeel van dit soort goedkope schermen. Waar de A-merken vanuit de fabriek voor een degelijke kleurkalibratie zorgen doen de goedkope merken dit niet.

Aan de andere kant, het hoeft maar één keer en dan ben je er van af. Ik koos er voor om het bij het instellen van het scherm gebruik te maken van de Beeldschermkalibratie-app van Apple, omdat ik het scherm aansloot op een MacBook Pro met Retina-scherm. Na de procedure doorlopen te hebben heb je in principe een prima kleurervaring. Hoe lang je doet over het kalibreren is afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan de precieze kleurervaring.

Een nadeel bij het aansluiten op een Mac OS X-systeem is echter wel dat de volle resolutie van het scherm in principe niet wordt ondersteund. Je kan geen 2560 bij 1440 kiezen in de Systeemvoorkeuren, ondanks dat het scherm wel ondersteund zou worden door Apple’s besturingssysteem. Om dit probleem op te lossen moet je een applicatie aanschaffen met de naam SwitchResX, wat zo’n 20 euro kost. Of dit al dan niet nodig zal zijn is per scherm en fabrikant verschillend.

In combinatie met Windows 7 ondervond ik geen problemen met het aansluiten van het scherm, Windows 7 ziet gelijk dat het scherm de resolutie van 2560×1440 pixels ondersteund en zal daarin ook opstarten. Ook de kleurinstellingen waren al direct goed, deels omdat het scherm al ingesteld was voor het eerdere systeem.

Gebruikservaring

Tijdens een gebruiksduur van ongeveer twee weken heeft het Achieva-scherm prima gefunctioneerd. Het beeld is rustig voor je ogen en kleuren komen prima uit, mits goed geconfigureerd natuurlijk. Het blijkt dus wel dat een moeilijk opstartproces gevolgd wordt door een goede gebruikservaring.

De enige opmerkingen die ik over dit specifieke scherm kan maken is dat er tweemaal een vreemd proces plaatsvond, waarbij het scherm zich tijdens normaal gebruik plots uitschakelde en een paar seconden later weer aan ging. Alle aansluitingen waren gewoon in orde, het probleem lijkt dus intern te zitten.

Conclusie

Als je het niet erg vindt om paar uur op te moeten offeren om het scherm handmatig en via anderstalige -veelal wel Engelstalige- menu’s in te moeten stellen, dan is het financieel gezien zeker geen slecht idee om eens op het web rond te neuzen naar een Aziatisch WQHD IPS-scherm van een onbekend merk. De kwaliteit van het scherm is, mits je het goed ingesteld hebt, zeer goed te noemen, maar het mag duidelijk zijn dat je hier wat meer tijd in zal moeten steken.

Natuurlijk zijn de schermen qua ontwerp niet veel bijzonders, maar daar betaal je dan ook niet voor. Uiteindelijk gaat het bij een scherm toch om de kwaliteit van het paneel zelf, niet om het uiterlijk en het instelgemak. Voor gebruikers met Mac OS X kan het avontuur iets duurder en intensiever worden als de schermen niet goed ondersteund worden, maar uiteindelijk zijn ook zij ruim goedkoper uit met een WQHD IPS-scherm uit Azië. Als je genoegen neemt met alleen een DVI-aansluiting en geen speakers in het scherm, dan zou je zelfs twee WQHD IPS-schermen van een onbekend merk kunnen aanschaffen voor de prijs van één WQHD IPS-scherm van Dell (Dell Ultrasharp U2713HM), dat momenteel de goedkoopste is onder de A-merken.