Wat verwachten we wel en niet op Apple’s WWDC

Vanavond is het weer zover, de World Wide Developers Conference (WWDC) van Apple staat weer op het programma. Vanavond om 19:00 Nederlandse tijd zal Apple zijn jaarlijkse keynote houden, waarin nieuwe producten en innovaties worden getoond. Grote vraag is elk jaar wat we kunnen verwachten en wat Apple zal tonen tijdens deze keynote.

Uiteraard zijn er weer honderden geruchten en een groot deel daarvan zal niet waar zijn, maar een klein deel zal wel blijken te kloppen. Techzine heeft alle geruchten voorbij zien komen en op basis van die informatie hebben wij een inschatting gemaakt van wat er vanavond kan worden verwacht.

Nieuwe versies van iOS en OS X

Wat vaststaat is dat iOS 7 zal worden gepresenteerd. Volgens de geruchten is het besturingssysteem een complete metamorfose ondergaan en is het hele besturingssysteem voorzien van een nieuw jasje. Het nieuwe uiterlijk zou een stuk platter zijn geworden.

Ook het besturingssysteem voor de MacBooks en iMacs krijgt een update, vanavond zal Apple ongetwijfeld ook het nieuwe Mac OS X 10.9 met subnaam Lynx tonen. Lynx zal volgens geruchten voorzien worden van de Kaarten-dienst van Apple, maar ook zou spraakassistent Siri zijn intrede maken op de computers van Apple. Verder zullen de invloeden van iOS waarschijnlijk nog groter worden in Mac OS X.

Apple Radio

Een nieuwe dienst waarover al veelvuldig nieuws is uitgelekt, is Apple Radio of iRadio. Apple Radio is een muziekstreamingdienst zoals Spotify, maar dan natuurlijk onder de vlag van Apple. Vorige week werd bekend dat Apple een deal had gesloten met Sony. Daarmee zijn in ieder geval de drie grootste platenmaatschappijen aan boord voor de muziekdienst. Of het voldoende tijd bood om vanavond ook Apple Radio te lanceren is de grote vraag, een presentatie zou wel op de rol kunnen staan. Dit zien wij als een twijfelgevalletje.

Hardware

Uiteraard gaan er geruchten over nieuwe iPhones en iPads, zoals de iPhone 5S, iPhone 6, iPad 5, iPad Mini Retina, etc. Wij verwachten vanavond geen nieuwe mobiele apparaten van Apple. Geen nieuwe iPhone en geen nieuwe iPad, dit zal waarschijnlijk pas eind september of begin oktober gaan gebeuren. Wel achten we de kans aanwezig dat Apple nieuwe MacBooks zal presenteren met de nieuwe Haswell-processor, nieuwe iMacs worden nog niet verwacht.

Tot slot gaan er al tijden geruchten over een nieuwe Mac Pro, welke volgens de projectmanager revolutionair zou worden. Als deze beoogde revolutie ook de medewerking van ontwikkelaars vereist, is de kans groot dat deze desktopcomputer vanavond zal worden gepresenteerd. Als dat niet het geval is, dan zal de Mac Pro waarschijnlijk op een later moment worden geïntroduceerd, we spreken hier dus van een tweede twijfelgeval.