Abonneer je gratis op Techzine!

Peiling

Deze week zijn de resultaten van een internationaal wachtwoordenonderzoek bekend gemaakt. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat het meestgebruikte wachtwoord nog altijd de naam van het huisdier is. Ook maakte het onderzoek wéér duidelijk dat consumenten de adviezen van beveiligingsbedrijven om complexe wachtwoorden te verzinnen in de wind slaan. Verder wijzigen de consumenten hun wachtwoorden niet vaak genoeg en worden vaak dezelfde wachtwoorden gebruikt.

Dat terwijl er veel oplossingen zijn om deze wachtwoorden toch te blijven onthouden, namelijk door een wachtwoordkluis. De gebruiker hoeft zijn of haar wachtwoord één keer in te voeren om toegang te krijgen tot alle andere, die ook nog eens automatisch ingevuld staan. Een andere methode kan zijn om de wachtwoorden encrypted op te slaan. Dit is bijvoorbeeld precies wat KeePass Password Safe doet. Een andere oplossing zijn passphrases, zogenaamde zinnen aaneen geschreven met willekeurige hoofdletters. Deze zinnen zijn vaak makkelijk te onthouden en moeilijk te kraken vanwege de lengte en hoofdletters.

Deze week willen we dus peilen hoe het op Techzine staat met het gebruik van wachtwoorden. Stem dus in de peiling van week 42 en laat een reactie achter.