Naar aanleiding van het nieuws deze ochtend, dat zowel Facebook als Google hebben geprobeerd Twitter over te nemen in de laatste maanden, vond ik het tijd worden voor een nieuwe blog.

Volgens de zakenkrant de Wall Street Journal, over het algemeen toch wel erg goed geïnformeerd, zouden Google en Facebook tussen de 8 en de 10 miljard dollar hebben geboden voor Twitter. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat die bedragen kloppen want de WSJ heeft het meestal bij het rechte eind.

Het feit dat Google en Facebook proberen om Twitter te kopen verbaasd mij totaal niet. Waarschijnlijk zijn Yahoo, Microsoft en misschien Rupert Murdoch van Newscorp ook al wel langs geweest om te praten over een overname. Wat mij wel verbaasd is het bedrag van 10 miljard dollar!

Het bedrag van 10 miljard dollar is echt enorm en staat niet in verhouding tot wat Twitter waard is. Twitter verwacht dit jaar 100 a 110 miljoen dollar te gaan omzetten, dat is dus nog geen winst. Voor de mensen die niet weten hoeveel 1 miljard dollar is, dat is 1000 miljoen dollar. Er wordt dus ongeveer 100x de omzet geboden. Twitter zou volgens elke financieel expert en analist dus nooit 10 miljard waard kunnen zijn en meteen akkoord moeten gaan met zo’n overnamebod, maar dat doen ze dus kennelijk niet.

Om een beter beeld te geven van hoeveel 10 miljard dollar is, heb ik de huidige beurskoersen erbij gepakt en gekeken wat je voor dat bedrag in IT land allemaal kan kopen.

  • Netgear 1,2 miljard dollar
  • America Online (AOL) 2,02 miljard dollar
  • AMD 5,56 miljard dollar
  • Electronic Arts 6,06 miljard dollar
  • nVidia 13,26 miljard dollar
  • Adobe 16,74 miljard dollar
  • Yahoo 21,62 miljard dollar

Google betaalde destijds 1,65 miljard dollar voor Youtube. Twitter zou op dit moment 6x zoveel waard moeten zijn dan Youtube destijds. Ik ben uiteraard geen financieel expert en bovenstaande bedrijven zijn moeilijk te vergelijken met Twitter, maar het geeft een beeld van hoeveel 10 miljard dollar werkelijk is.

De grote vraag is of Twitter echt zelfstandig blijft. Als het aan de directie van Twitter ligt voorlopig wel, maar dit kan ook een tactiek zijn om de prijs op te drijven. Volgens bronnen rondom de WSJ is de directie van Twitter ervan overtuigd dat ze het bedrijf kunnen laten groeien tot een omzet van 10 miljard dollar per jaar.

De toekomst zal ons leren of Twitter zelfstandig blijft of toch wordt overgenomen door een van de IT reuzen. Hoe denk jij als lezer hierover?
Is Twitter 10 miljard dollar waard? Zal Twitter worden overgenomen en zoja, door wie en voor hoeveel?