3min

Sinds een aantal jaar maken providers het voor klanten aantrekkelijker om alles in 1 te combineren met een mobiel abonnement bij één provider, quad play. Het succes van quad play heeft steeds meer providers over gehaald om aantrekkelijke extra’s te bieden. De populariteit van de abonnementen blijkt al uit de cijfers van marktleider KPN. Het aandeel quad play onder breedband klanten bij de provider steeg tot 62%. Het grote voordeel voor de klant, komt echter wel met een prijs.

Het combineren van internet, televisie en vaste telefonie noemt men alles in 1. Combineer je met alles in 1 ook nog je mobiel abonnement, dan spreekt men van Quad Play. De strijd om de quad play klant is dit jaar volledig los gebarsten. Er zijn namelijk steeds meer partijen die het voorbeeld van KPN volgen en klanten meer voordeel bieden bij quad play. De grootste partijen in deze markt is KPN. In drie jaar tijd heeft de marktleider het aantal klanten dat breedband en een vaste mobiele bundel afneemt gigantisch zien stijgen. Het voordeel bij quad play is duidelijk succesvol en andere providers stappen in op deze trend. Het grootste voordeel van het combineren van meerdere diensten voor consumenten is een flink prijsvoordeel. Een groot nadeel is echter, dat je niet eenvoudig meer overstapt.

Het succes van Quad Play

Steeds meer mensen maken gebruik van quad play, dat blijkt wel uit de recente cijfers van de grootste aanbieder in Nederland. In het kwartaaloverzicht van Q3 2017 meldt KPN, dat 62% van alle breedband klanten ook een vast mobiel abonnement afneemt bij de provider. Enkele jaren geleden was dit aandeel nog 10% (2e kwartaal 2014). In de afgelopen jaren was KPN vrijwel de enige partij die het voor klanten aantrekkelijker maakte om alle producten bij dezelfde provider af te sluiten. Sinds dit jaar is er een grote concurrent bij. In het begin van 2017 zijn Vodafone en Ziggo samen gegaan en toen ontstond VodafoneZiggo. De nieuwe partij biedt net als KPN op grote schaal breedband aan in combinatie met mobiele abonnementen. Dankzij dit extra voordeel ziet VodafoneZiggo het aantal quad play klanten ook in rap tempo stijgen, dat meldt CEO Jeroen Hoencamp. Bij de vonkelnieuwe provider heeft 24% van alle breedband abonnees ook een mobiel abonnement in het derde kwartaal van 2017, aldus het voorlopige kwartaal rapport op 7 november.

Aantrekkelijke trend voor gebruikers

In 2017 is er een ware trend ontstaan onder providers om quad play aantrekkelijker te maken. Klanten kunnen nu op verschillende manieren en bij verschillende providers extra korting krijgen bij het combineren van alles in 1 met mobiele telefonie. De grootste partijen zijn natuurlijk KPN en VodafoneZiggo. Daarnaast bieden T-Mobile, Telfort en sinds kort ook Simyo korting bij het combineren van een abonnement met een mobiele telefoon bij een alles in 1 abonnement. Aangezien de trend klanten meer korting geeft, is het een aantrekkelijke trend voor de consument. Echter, er zijn wel enkele aandachtspunten.

Overstappen wordt lastiger bij quad play

Er zijn een aantal prettige voordelen bij quad play. Je hebt nog maar één aanspreekpunt, één factuur en natuurlijk de extra’s. Er zijn wel wat aspecten waar je op moet letten bij het aangaan van een quad play abonnement. Allereerst is het goed om te beseffen, dat je alle abonnementen bij één provider afsluit en alleen daarvoor een flinke korting krijgt. De aantrekkelijke korting of extra’s vervalt wanneer je met één van de abonnementen over stapt. Overstappen wordt hierdoor een stuk lastiger gemaakt, omdat je na het vervallen van de extra’s misschien wel veel meer zal betalen. Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is dat de aanbiedingen van de providers onderling nogal verschillen. Ze zijn niet langer meer een op een te vergelijken. T-Mobile biedt bijvoorbeeld minder Extra’s dan KPN en VodafoneZiggo, maar de mobiele abonnementen bij de providers zijn in verhouding weer veel goedkoper. Simyo biedt bijvoorbeeld al korting bij het combineren van enkel vast internet met mobiele telefonie.

Het is zeker de moeite waard om meerdere diensten bij één provider af te nemen. Quad play biedt hierin de meeste korting en extra’s. Besef wel, dat eventueel overstappen in de toekomst lastiger wordt.

Dit is een ingezonden bijdragen van Telefoonabonnement.nl. Via deze link vind je meer informatie over het aanbod van de vergelijker van telefoonabonnementen.