4min

Tags in dit artikel

, ,

Een verhuizing betekent altijd een nieuw begin. Voor iuppiter, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opknappen en op maat configureren van computerservers, opent de verhuizing naar een groter magazijn nieuwe mogelijkheden. Het bedrijf biedt verschillende diensten aan, waaronder het opknappen en doorverkopen van servers en onderdelen, het gecertificeerd wissen van data en het uitvoeren van ITAD-werkzaamheden. In 2022 had het bedrijf 600 klanten in 45 landen, op 4 verschillende continenten. De oprichter van iuppiter, Saban In, vertelt over de verhuizing en de plannen voor de toekomst. 

Refurb superkrachten

Iuppiter’s specialiteit is het op maat configureren van servers op aanvraag van de klant. Dit doen zij door complete servers te kopen en deze vervolgens te herconfigureren. Tijdens dit proces wordt de functionaliteit van de servers grondig getest. Vorig jaar verkocht iuppiter meer dan 8000 servers, waarvan 70% op maat geconfigureerd. Daar zaten soms leuke projecten tussen. Saban herinnert zich een bestelling voor een klant in de game-industrie: vijf SpaceShip Supermicro-servers met Intel Platinum Skylake-processors en 36 SATA-schijven van elk 18 terabyte. Voor de bestelling moesten onderdelen van verschillende leveranciers worden verzameld. Nu gebruikt de klant de servers als Storage Service voor zijn klanten in een datacenter in Amsterdam.

Sommige spullen vliegen gewoon over de toonbank, zegt Saban. Zoals de recente levering van Dell R640 NVMe-servers. “Die zijn erg gewild in deze markt. Bovendien zijn het OEM XL servers, wat betekent dat ze op maat zijn gemaakt voor een grote klant van Dell. Oftewel: een scherpere prijs voor onze klant, als ze een white label server kunnen accepteren.”

Servers op maat configureren zou niet mogelijk zijn zonder iuppiters talent om aan gespecialiseerde klantverzoeken te kunnen voldoen. Vanuit klanten is er vaak vraag naar een specifiek servermodel, -generatie of -onderdeel. Hierbij maakt iuppiter gebruik van het gestaag groeiende netwerk van vertrouwde leveranciers: “We hebben veel contacten”, legt Saban uit. “Leveranciers komen naar ons toe als ze iets gaafs hebben en wij nemen contact op als we iets zoeken. Daarom kunnen we altijd inspelen op een kortetermijnverzoek.” Het netwerk van leveranciers stelt iuppiter in staat om producten uit te zoeken tegen de beste prijzen, wat in deze branche niet kan worden onderschat.

Nieuwe mogelijkheden na de verhuizing

Sinds het bedrijf is begonnen met het aanbieden van serverconfiguraties, is zijn bedrijf in omvang toegenomen. “We explodeerden gewoon,” zegt Saban. Hij begon iuppiter in 2015 vanuit huis en zat binnen twee jaar in een magazijn in Rotterdam Crooswijk. In de jaren die volgden, met een groeiende voorraad, meer werknemers en verschillende extra diensten, werd de ruimte al snel te klein.

Deze zomer heeft iuppiter een nieuw onderkomen gevonden in de Spaanse Polder in Rotterdam, met een magazijnruimte die bijna drie keer zo groot is als de vorige. Als je door het nieuwe magazijn loopt, zie je hoge palletstellingen van vijf lagen elk, grote tafels om servers op te configureren en rijen servers die wachten om te worden verwerkt. Er zit gelukkig een logica in de lichte wanorde na de verhuizing, die wordt weerspiegeld in de doorlopende bouwplannen. “We bouwen nu ruimtes waar we schijven kunnen testen en wissen,” wijst Saban naar een hoek.

Er wordt ook gewerkt aan een professionele fotostudio voor de eBay-voorraad. “Onze eBay-winkel doet het elke maand beter,” vertelt Saban. “We verkopen doorgaans grote hoeveelheden goederen aan bedrijven, maar eBay is een geweldige manier om individuele klanten te bereiken.” Grappend voegt hij eraan toe: “Ik vind dat iedereen moet profiteren van onze goede prijzen!” Ook van de klantenservice: vorig jaar had iuppiter 100% positieve eBay-beoordeling en behoorde tot de topverkopers van het platform.

Het nieuwe magazijn opent vele mogelijkheden, zelfs voordat alle faciliteiten klaar zijn, waaronder de ITAD-business, een groeiend onderdeel van de diensten van iuppiter. “We worden benaderd door klanten die van hun datacenterapparatuur af willen,” legt Saban uit. “We krijgen een lijst met producten en doen een bod, waarna ons team het datacenter ingaat en alles eruit haalt.” “We brengen het naar ons magazijn, testen alles en voegen het toe aan onze voorraadlijst.”

De laatste ITAD-bestelling bestond uit 84 racks vol servers en netwerkapparatuur. “Het is een gemakkelijke en zorgeloze manier voor de klant om zich te ontdoen van de hardware die ze niet nodig hebben,” stelt Saban. “En we krijgen een geweldige toevoeging aan onze voorraad om door te verkopen.”

Een blik vooruit

De verhuizing markeert een nieuwe start voor iuppiter, met veranderingen in de zakelijke aanpak van het bedrijf. Het bedrijf had een gouden tijd tijdens de COVID-19 pandemie, toen het tekort aan chips de markt voor refurbished hardware deed exploderen. Maar aan alle goede dingen komt een eind, Saban heeft een serieuze les geleerd uit deze ervaring. “We zullen ons richten op recentere productgeneraties”, zegt hij. “En kijken wat beter naar de Europese markt. Op die manier kunnen we kortere aankomst- en doorlooptijden creëren. Want hoe langer je wacht op een levering, hoe meer de markt de kans krijgt om te veranderen.”

In de toekomst wil Saban zich ook richten op klanten in de hosting- en cloud service industrie. “Omdat het bij ons om grote hoeveelheden servers gaat, kunnen we heel goed inspelen op de behoeften van hostingbedrijven,” stelt hij. En natuurlijk servers blijven configureren voor steeds complexere taken en blijven jagen op goede deals.

Dit is een ingezonden bijdrage van iuppiter. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.