Het internet of things (IoT) en edge computing zijn technologieën die continu aan verandering onderhevig zijn. Zo geavanceerd als ze nu al zijn, in de toekomst ontwikkelen ze zich naar alle waarschijnlijk nog veel verder. Maar er zijn nu al organisaties die moeite hebben met het vinden van de juiste benadering en toepassing van deze technologieën. De netwerk-edge kan voor elke individuele organisatie weer iets anders betekenen – en datzelfde geldt voor IoT-oplossingen.

Gelukkig is er goed nieuws: hoe je IoT en edge computing als organisatie moet aanvliegen is minder ingewikkeld dan je denkt. Waarom? Omdat er verschillende bekende namen zijn – waaronder VMware en Microsoft – die al flink investeren in deze technologieën. Met die investeringen willen zij ervoor zorgen dat dit soort specifieke bedrijfsoplossingen in de toekomst eenvoudig te implementeren zijn. Zo vindt elke organisatie zijn weg met hulp van merken waar al een bestaande relatie mee is gesmeed.

Van heftruck naar complex, data-genererend systeem

VMware Pulse IoT Center en Azure IoT Edge zijn twee technologieën die de transitie kunnen vereenvoudigen. Aangezien IoT-apparaten in populariteit toenemen, is het niet meer dan logisch dat bepaalde storage- en netwerkoplossingen moeten worden herzien. Bedrijven zullen merken dat IoT-apparaten steeds meer geïntegreerd raken en dat de toepassing van IoT in onder meer apparatuur, auto’s, gebouwen en huishoudelijke apparaten leidt tot een lastige kwestie. Zo verandert een gewone heftruck namelijk ineens in een complex systeem dat iedere dag meerdere terabytes aan data geneert. En dan zijn er dan 25 van. En je organisatie heeft ook nog eens twaalf distributiecentra. Er vindt dus een enorme toename in storage-, bandbreedte- en computingbehoeften plaats, waardoor er een tricky wisselwerking ontstaat tussen slimmere apparaten en ongewenste netwerk- en storageproblemen. En dan ging het alleen nog maar om een heftruck. De volgende keer gaat het misschien wel om een tractortrailer, airconditioning of iets geheel anders.

Resultaten bevinden zich aan de edge

Om edge computing en IoT op consistente wijze te implementeren, dienen organisaties gebruik te maken van belangrijke technologieën om aan de edge businessvoordelen te realiseren. Neem het vorkliftvoorbeeld: als het apparaat zelf in staat is om analytics te genereren, zou het dan niet logisch zijn om de data hier – bij de bron – ook te interpreteren? De analytics-oplossing in de cloud plaatsen of centraal beheren is geen probleem, maar het is verstandig om de berekeningen zelf plaats te laten vinden op het apparaat – oftewel vlak bij de data. Het verzamelen van de resultaten is het belangrijkste onderdeel en organisaties kunnen die relatief kleine hoeveelheid data op een veel schaalbaardere manier beheren.

Veel van de huidige IoT- en edgetoepassingen richten zich op foto- en videosurveillance, maar dat is slechts het begin. Er zijn voor organisaties veel meer opties beschikbaar voor completere oplossingen. En als een organisatie gebruikmaakt van meerdere oplossingen wordt het beheer en de schaal ervan nóg belangrijker.

Op basis van IT-ontwikkelingen uit het verleden kunnen we zeggen dat het slim is om gebruik te maken van platformpartners – óók voor IoT en edge computing. Op die manier zorg je ervoor dat de technologiediensten je bedrijf ondersteunen en helpen groeien. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is bepalen waar je wilt beginnen. En zelfs daarbij kunnen gevestigde namen je op weg helpen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Lloyd Hopper, Director Technical Sales NEMEA bij Veeam. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.