4min

Tags in dit artikel

, ,

De voordelen van SD-WAN zijn duidelijk, dus de keuze binnen je organisatie is gemaakt. Nu kun je natuurlijk je vaste IT-dienstverlener bellen om een en ander in gang te zetten, maar grote kans dat die je eerst een aantal vragen stelt voordat hij aan de slag gaat. Daarom deze checklist: heb je aan deze zes punten gedacht?

Waarom wil je SD-WAN?

Sneller, goedkoper, flexibeler: allemaal redenen om voor SD-WAN te kiezen. Maar wat gaat deze nieuwe technologie je business opleveren? Wat moet het jouw organisatie brengen? Het is belangrijk om het antwoord hierop eerst boven tafel te krijgen. Daarvoor ga je in gesprek met de applicatie-owners. Zij weten precies waar ze eventueel tegenaan lopen en waar er dus winst te behalen valt. Denk aan het verlagen van de netwerkkosten, het verhogen van de performance of het verbeteren van de user experience. Of misschien is de achterliggende reden wel dat er steeds meer applicaties naar de cloud gemigreerd worden. Hoe dan ook, met een duidelijke reden voor ogen kun je de voor jou beste oplossing vinden. 

Hoe ziet je IT-omgeving eruit?

Nog iets wat vaak over het hoofd gezien wordt: heb je wel alle informatie over je IT-omgeving voorhanden? Weet je bijvoorbeeld welk type netwerkverbinding je momenteel gebruikt, welke bandbreedte je hebt voor uploaden en welke voor downloaden, hoeveel werkplekken je hebt en waar precies en welke cloudapplicaties er allemaal in gebruik zijn binnen je organisatie? Al deze gegevens vormen de basis voor de installatie van je SD-WAN-oplossing. Je IT-team kan zich vervolgens buigen over hoe het verkeer behandeld moet worden, welke policy’s er ingesteld moeten worden en welk verkeer prioriteit moet krijgen – om maar een paar voorbeelden te noemen.

Op welke punten kun je standaardiseren?

Vaak geldt: hoe groter je organisatie en hoe meer vestigingen, hoe complexer het beheer van je netwerk wordt. SD-WAN biedt end-to-end inzicht in je netwerk en maakt de situatie dus een stuk overzichtelijker. Het helpt enorm als je op voorhand nadenkt over de mogelijkheden voor standaardisatie. Deel je vestigingen bijvoorbeeld in op basis van type, zoals een fabriek of een klein kantoor met niet meer dan tien medewerkers. Daar koppel je vervolgens een template met configuraties aan. In het geval van de fabriek kun je denken aan maximale redundantie en bij het kleine kantoor aan een beperkte bandbreedte. Zo kun je alle typen vestigingen op dezelfde manier behandelen, wat het beheer aanzienlijk vereenvoudigt.

Wil je SD-WAN zelf beheren of alles uitbesteden?

Als je veel technische kennis in huis hebt en liever zelf de controle behoudt, dan is zelf beheren een logische keuze. En misschien neig je daar ook het snelst naar als je de offerte van de dienstverlener ziet. Maar denk ook aan de praktische kant. Zie je het zitten om zelf de benodigde licenties in te kopen? Heb je voldoende mankracht om de oplossing na installatie 24/7 probleemloos draaiende te houden? Kun je de kennis intern bij meerdere personen beleggen en altijd up-to-date houden? Onthoud dat in al deze punten ook veel kosten gaan zitten, die je in eerste instantie niet ziet.

In hoeverre vind je merkkeuze belangrijk?

Het kan zijn dat je al jaren naar volle tevredenheid met technologie van één leverancier werkt. Logisch dat je voor je SD-WAN-oplossing dan ook het liefst voor dat merk gaat. Maar vraag jezelf af of dat in dit geval óók de beste oplossing is voor jou. Een van de punten waar je bijvoorbeeld extra aandacht aan zou moeten besteden, is flexibiliteit. Is het bij de technologie van jouw keuze makkelijk om services op te schalen zonder daarbij extra hardware te hoeven installeren? Een goede dienstverlener kan je helpen de technologie te vinden die het best past bij jouw situatie. En daarmee komen we bij het laatste punt op de checklist.

Welke dienstverlener kies je?

Of je SD-WAN nu als managed service gaat afnemen of alles zelf in beheer houdt, en voor welke technologie je ook gaat: je zult een dienstverlener moeten selecteren. SD-WAN is ook onder die groep steeds populairder – nieuwe partijen die dat aanbieden, schieten als paddenstoelen uit de grond. Het gevolg is dat sommige spelers zich op prijs willen onderscheiden, en de verleiding is groot om dan voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Maar het laatste wat je wil, is je netwerk afhankelijk maken van een leverancier. Ga dus na hoe betrouwbaar de partij is die je op het oog hebt en hoeveel ervaring de medewerkers hebben, waarmee ze snel kunnen inspelen op eventuele problemen in je netwerk. Kies bij voorkeur ook een partner met een breed portfolio, zodat die end-to-end service kan leveren en je niet van het kastje naar de muur gestuurd hoeft te worden.

Heb je al deze zes vragen op de checklist afgevinkt? Dan kom je zeker beslagen ten ijs en maak je een succesvolle start met SD-WAN.

Dit is een ingezonden bijdrage van NTT. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.