4min

In een wereld die razendsnel verandert, zal ook cybersecurity nooit meer hetzelfde zijn. Terwijl veel bedrijven nog steeds denken dat de meeste aanvallen vanaf het internet komen, blijkt dat 47% van de malware in cloudapplicaties ontstaat. Netskope biedt bedrijven daarom cloud-native security om data en applicaties te beschermen, waar die zich ook bevinden. Het rekent daarvoor op een volledig netwerk in eigen beheer, dat recent werd uitgebreid met een nieuw datacenter in Brussel.

Dat het aantal cyberaanvallen ook in 2022 weer fors is toegenomen, zal wellicht niet meer verbazen. Het is een trend die zich ook de komende jaren zal blijven doorzetten. Zeker nu de meeste organisaties op een hybride manier van werken zijn overgeschakeld en steeds meer digitaliseren. Uiteraard biedt die digitale transformatie veel voordelen en daarom helpt Netskope klanten – zowel in de commerciële als de publieke sector – bij het implementeren van een robuuste beveiligingsattitude.

De belangrijkste reden waarom er vandaag meer cyberdreigingen zijn, heeft te maken met de enorme hoeveelheid data die we gebruiken. Die data bevindt zich niet langer binnen de fysieke perimeter van de organisatie. Sommige bedrijven besluiten daarom een stuk van de data voor bepaalde personen af te schermen. In het kader van gebruikerservaring en productiviteit is het echter beter om de data zelf goed te beschermen, zodat het weinig uitmaakt hoe die informatie zich door de organisatie verplaatst.

Wereldleider in SASE

De Gartner Magic Quadrant noemt Netskope sinds vorig jaar een wereldleider op het gebied van SASE (Secure Access Service Edge). Het bedrijf helpt organisaties bij het updaten van hun security- en netwerkarchitectuur, zodat ze klaar zijn voor de uitdagingen waarmee ze vandaag te maken krijgen. Alles gebeurt via het NewEdge-netwerk dat Netskope volledig in eigen beheer aanbiedt.

“Wanneer een stukje data bijvoorbeeld van Brussel naar Tokio wordt gestuurd, dan volgen en beschermen wij die data van begin tot eind. Op geen enkel moment verlaat de data ons netwerk”, zegt Xavier Duyck, Vice President North, Eastern Europe & DACH bij Netskope. “Het zorgt er ook voor dat wij alles controleren en niet afhankelijk zijn van problemen die bij een andere provider kunnen opduiken. Daardoor kunnen we obstakels zoals kwaliteitsverlies of latentie veel sneller verhelpen.”

Datacenter in Brussel

Om aan de vraag te voldoen, breidt Netskope het globale datacenternetwerk heel snel uit. Intussen is het bedrijf al in 67 regio’s vertegenwoordigd. Vorig jaar opende het in Europa vier nieuwe datacenters, onder meer in Brussel en Warschau. “We investeren in regio’s waar we businesspotentieel zien. De aanwezigheid van de NAVO en de Europese Unie heeft Brussel zeker mee op de kaart gezet. Voor veel bedrijven is het een trigger om een beroep te doen op Netskope. Het nieuwe datacenter zorgt voor een betere gebruikservaring en lagere latentie voor onze klanten in België”, legt Xavier Duyck uit.

Ook buiten Europa groeit Netskope snel. De klanten van Netskope zijn voornamelijk bedrijven – onder wie enkele namen uit de Fortune 500 – die werknemers willen toelaten om het bedrijfsnetwerk op een veilige manier met hun eigen materiaal te gebruiken; of die hun mensen van overal willen laten werken zonder de security en data binnen de organisatie in gevaar te brengen.

Voor de distributie rekent Netskope op gecertificeerde partners die aan hoge eisen moeten voldoen. “Cloudtechnologie is iets helemaal anders dan conventionele antivirustools en firewalls. Je moet dus goed weten hoe je een specifieke klant het best kunt helpen”, zegt Xavier Duyck.

Groeiambities in 2023

Ondanks de forse groei blijft de startupmentaliteit wel enigszins aanwezig bij Netskope. “Wie een vraag heeft, kan nog steeds rechtstreeks naar onze CEO bellen. We zijn natuurlijk al lang geen startup meer, maar de transparantie en flexibiliteit van een jong bedrijf zijn wel nog aanwezig”, zegt Duyck.

De ambities voor 2023 steekt hij niet onder stoelen of banken. “Naast focus op personeelsuitbreiding willen we dit jaar dé referentie op het vlak van SASE worden. Het feit dat we in de Gartner Magic Quadrant staan, heeft al veel deuren geopend. Nu willen die positie graag bevestigen en de vruchten plukken van de investeringen die we reeds hebben gedaan.”

Over het feit dat de oplossing van Netskope noodzakelijk is, bestaat geen twijfel. “Het grootste gevaar gaat zich in de komende jaren in de cloud afspelen. Als een werknemer zich vroeger op de server bezighield met een applicatie die niet beveiligd was, dan bleef alles in een gesloten omgeving zitten. Vandaag kunnen mensen cloudapplicaties ontwikkelen en achterpoortjes openen die 10.000 keer gevaarlijker zijn dan on-prem. Natuurlijk blijft security in de brede zin heel belangrijk. Maar als je alvast de data goed beschermt, dan speelt het geen rol hoe die het bedrijf binnen- of buitengaat”, besluit hij.

Dit is een ingezonden bijdrage van Netskope. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.