4min

Tags in dit artikel

Bewegende smileys maken

Je hebt nu je smilie, nu kun je die natuurlijk ook nog bewegend maken, ik neem de smilie die ik op vorige pagina heb getoont, met het vraagteken om die bewegend te maken.
Open Adobe ImageReady, en je smilie. Je moet eerst bedenken wat je wilt voor beweging: ik wil bijvoorbeeld m’n vraagteken laten komen, en weer verdwijnen.
Ik heb dus twee lagen nodig. Ik maak een nieuwe laag aan, en daarop verwijder ik het vraagteken.


In de balk vanonder (zie afbeelding), kun je frames instellen:
-aantal frames
-hoe lang blijft hij aanhouden


Ik heb slechts 2 frames nodig. In de ene frame zorg ik dat de laag met het vraagteken niet zichtbaar is door het oogje weg te vinken, in de tweede frame laat ik die wel zien.
Nu moet ik enkel de snelheid van de frames nog bepalen. Ik wil eerst gewoon een verward gezichtje zien, en daarna het vraagteken laten komen.



De eerste frame laat ik 0.8sec aanhouden, de tweede 2sec. In loop ziet dit er dan zo uit:

Ga nu naar Save optimized as, en sla hem op als gif.

Op deze manier kun je verschillende smilies bewegend maken, nog enkele die ik geprobeerd heb:


—————————————-
Smiley’s bewegend maken voor gevorderden.
—————————————-

Ik ga nu proberen de beweging van een smilie nog wat aan te tonen aan de hand van een moeilijkere smilie. Ikzelf heb het gemaakt met de slot-smilie, ‘k was aan het denken om een smilie bewegend te maken, en toen bedacht’k: acha, als’k dat slotje nu eens laat komen?

Ik vertrek vanaf m’n smilie, (al dan niet zelf gemaakt, zie pagina 1)


Wat steeds hetzelfde blijft is m’n gezichtje, dus die slecteer ik, en plak ik op een nieuwe laag. Op die ene laag heb ik dus één gezichtje.


Zo, dit hebben we nu al, nu moeten we het slotje nog op verschillende hoogtes krijgen. We knippen het slotje, net op dezelfde manier hoe we het gezichtje hebbben geknipt, en plakken op de lagen het steeds een klein beetje naar het gezichtje toe, enkel de laatste laag laat je over, want dan zie je enkel een gezichtje. Ik heb er iedere keer voor gekozen om drie pixels op te schuiven. Doordat je dit knipt en plakt, komt het zoiezo op een andere laag te staan.
Je lagenpalet ziet er nu zo uit:


We zitten nu met het probleempje dat de mond doorzichtig is, en dat je steeds een stuk van het slotje in de mond ziet, maar dat is niet wat we willen.
Dus moeten we daar onze gom gaan gebruiken.

Plaats de laag met enkel het gezichtje bovenaan, en vink steeds het oogje van alle lagen die je niet gebruikt af. Wat je zou moeten hebben is de laag met enkel het gezichtje een oogje, en de laag met het slotje waar je mee bezig bent een oog.

Kijk waar er een slotje doorsteekt. We zouden alles van het slotje kunnen verwijderen die achter het gezichtje zit, maar dat gaan we niet doen, omdat die toch verborgen zit.

In de eerste is er zo te zien geen probleem, deze is volledig klaar. In de tweede zien we wel een stukje.
We nemen de magic eraser en we klikken op één pixel, wat zien we: de helf van het slotje is foetsie. Dit is natuurlijk ook niet de bedoeling. Even ctrl Z, en gebruiken de gewone erase tool. We zetten hem bovenaan op 3:
Klik tot hij helemaal niet meer zichtbaar is op het mondje, je bekomt dit:

Klik even op het oogje van de laag met enkel het gezichtje en je ziet nu enkel het slotje. Rondom de verwijdering zie je dat het slotje wat is verkleurd, vandaar dat het goed is dat er nog iets voor zit, want dit willen we ook niet.

De volgende laag doen we dit op dezelfde manier, en ziezo, nu kunnen we beginnen met de frames in te stellen.

Maak 4 nieuwe frames aan:


Nu gaan we terug spelen met de zichtbaarheid van de lagen. Ik toon het hier nu laag per laag aan, wat wel en wat niet zichtbaar moet zijn:

Frame 1:


Frame 2:


Frame 3:


Frame 4:


Frame 5:


Ziezo, nu gaan we enkel nog de tijd aanduiden van hoelang een frame zichtbaar moet zijn. Tijdens het opschuiven van het slotje is elke frame 0.1sec zichtbaar, en wanneer het hele slotje zichtbaar is laat ik hem 7sec zien:


Ga nu naar Save Optimized As en sla hem op als gif. Hij ziet er dan zo uit:


Je ziet, veel moeilijker is dit niet, het is gewoon wat ingewikkelder vanwege het knippen en plakken, en je zit hier ook met meer lagen en meer frames.