Het geluid dempen

De voorgaande pagina’s van deze tutorial waren hoofdzakelijk gewijd aan het verminderen van het geluid, en dat is begrijpelijk, een probleem moet je bij de bron aanpakken. Niettemin, ergens houdt het op, en heb je maximale stilte bereikt.


Maar dan kun je altijd nog proberen de resterende geluiden zo goed als mogelijk te dempen. Voor de harddisk zijn bijvoorbeeld diverse oplossingen verkrijgbaar die er voor zorgen dat de trillingen van je harddisk (veroorzaakt door de draaiende platters, en de bewegingen van de leeskop) niet langer doordringen in de rest van je behuizing. Ook zijn er complete omhulsels voor je harde schijven te koop. Deze dempen ook de overige geluiden.


Ben je nog niet tevreden dan zijn er nog de zogenaamde dempingskits. Geluid is niets anders dan trillingen, en die zijn vaak prima te dempen. Door zware matten tegen je behuizing te plakken worden de lage tonen gedempte, de hoge tonen zijn op te vangen door schuimrubber matten. In kant-en-klare kits zijn beide soorten matten gecombineerd, en voorzien van een zelfklevende laag zodat je in een handomdraai je behuizing voorziet van een dempingslaag.


Zoals gezegd, hiervoor zijn standaard kits verkrijgbaar in de beter gesorteerde computerwinkel, maar de automaterialenhandel biedt dergelijke matten vaak ook aan. Dan moet je ze nog wel zelf op maat maken, maar het is natuurlijk ook niet gegarandeerd dat de kits van de computerwinkel precies op maat zijn. Verder zijn er ook behuizingen die standaard voorzien zijn van dempingsmatten, zoals de hierboven getoonde behuizing van SilentMaxx.