2min

Technische ondersteuning en Plug and Play

Technische ondersteuning


Wat betreft technische ondersteuning is Apple vrij goed aangeschreven. Zowel de telefonische- als schriftelijke afhandeling is altijd buitengewoon vriendelijk en vaak ook accuraat. Mocht je echter niet meer in de periode van technische ondersteuning zitten na de aankoop van je product, dan kan je fluiten naar de telefonische ondersteuning, tenzij je voor een iCare-dekking bent gegaan. Dit is natuurlijk wel wat jammer.


Gelukkig heeft Apple ook online een flinke Knowledge Base beschikbaar gesteld, waar je normaal gezien altijd antwoorden op je brandende vragen zou moeten kunnen vinden. Mocht dit niet genoeg zijn, kan je ook altijd een forum op de site van Apple ofzoeken, of naar één van de door Apple goedgekeurde Selling Points gaan voor verdere uitleg en hulp. Uit eigen ervaring moet gezegd worden dat ook hier de medewerkers zeer vriendelijk en behulpzaam zijn.

Mocht je dus met een probleem zitten en om hulp verlegen zitten, dan zijn er voldoende mogelijkheden om uit de brand te worden geholpen.

Plug & Play


Wanneer je een USB-apparaat inplugt op een Mac, zal dit apparaat (wanneer het ondersteund wordt) direct werken. Alle benodigde drivers heeft OS X zelf aan boord, in tegenstelling tot Windows. Veel gebruikers zullen er wel mee bekend zijn, het eindeloze gezoek naar drivers, vooral van oude apparatuur waar het schijfje van kwijt is en waarvan de fabrikant misschien inmiddels ook al wel failliet is. In deze zoektocht kunnen vaak de meest duistere websites voorkomen, waar dan ook nog eens geregistreerd moet worden.


Niets van dit alles op een Mac, alle apparatuur werkt rechtstreeks out-of-the-box, zonder dat het nodig is om een schijfje met drivers in het systeem te steken, of op zoek te gaan naar drivers.

Toegegeven, niet alle apparatuur wordt op de Mac ondersteund, maar in de basis kan je er van uit gaan dat mainstream producten die de laatste 5 jaar op de markt zijn gebracht zonder morren direct zullen werken op je Mac. Zo is het bijvoorbeeld ook heel makkelijk om een draadloze printer aan te sluiten op je Mac. Even via het netwerk op zoek gaan naar een printer en eenmaal gevonden, kan deze toegevoegd en gebruikt worden.

Deze compatibiliteit wordt mogelijk doordat Apple eens in de zoveel tijd updates verspreidt met drivers voor apparatuur. Dit houdt dan wel in dat je ook een hele lading aan drivers op je schijf hebt staan die je niet nodig zal hebben, maar de drivers zijn dus wel beschikbaar wanneer dit alsnog het geval mocht zijn. Het kost dus iets aan schijfruimte, maar het heeft ook voordelen tegenover het tijdrovende gezoek naar en installeren van drivers op Windows.

Natuurlijk is het wel zo dat sommige apparaten beter fungeren met aanvullende software, waardoor de apparatuur extra functies krijgt.