3min

Veiligheid en stabiliteit

Veiligheid


Er bestaat een groot vooroordeel over OS X wat betreft de veiligheid. Voor OS X zouden geen virussen of malware bestaan. Het is zeker het geval dat een Mac veiliger is, maar dit komt eerder door het marktaandeel van OS X, dat we reeds in de inleiding aankaartten. Het is gewoon aantrekkelijker om voor Windows een kwade code te schrijven, omdat het marktaandeel zo groot is en daarom ook makkelijk veel meer systemen geraakt kunnen worden door een virus.


Dat OS X helemaal virusvrij is, is ook een groot vooroordeel dat beter direct de wereld uit kan worden geholpen. Een Mac is waarschijnlijk niet veel moeilijker te infecteren dan een Windows-systeem, maar virussen voor de Mac zijn gewoon nog maar weinig ontwikkeld. Sterker nog, begin dit jaar werd pas het eerste virus genaamd ‘Leap-A’ gesignaleerd. Dit virus richtte geen schade aan en leek meer geschreven te zijn als proof of concept.

Maar over het algemeen hoeven Mac-gebruikers zich niet zo druk te maken om aanvallen van een virus. Windows-virussen werken niet op een Mac, omdat OS X een totaal andere architectuur heeft. Er zijn wel virusscanners voor Mac OS X, maar deze zijn meer bedoeld om gevaarlijke data voor een Windows-systeem te filteren, zodat een Mac niet per ongeluk een Windows-systeem kan infecteren bij een dataoverdracht.

Apple heeft met de introductie van Mac OS X 10.6 oftewel Snow Leopard een aantal wijzigingen aangebracht in de beveiliging van het besturingssysteem, die het voor kwaadwillenden wel lastiger zal maken om het systeem te infecteren. Met de nieuwe update werd een antimalware-functie ingevoerd die de gebruiker zal waarschuwen wanneer malware wordt gedetecteerd. Maar zoals al zo vaak gezegd is, alles wat door de mens gemaakt is valt te kraken, dus ook de beveiliging van Mac OS X. Wees dus nog altijd voorzichtig. De beveiliging van OS X is waarschijnlijk aanzienlijk minder goed dan die van Windows.

Stabiliteit


Een ander vooroordeel is dat een programma op Mac OS X nooit zal vastlopen, ook hierin moet ik teleurstellen; een programma kan in OS X net zo goed wel eens bevriezen of zelfs opnieuw opstarten. Cijfers zijn hier niet echt over, maar over het algemeen is wel bekend dat OS X stabieler is dan Windows.


Dit heeft opnieuw vooral te maken met de architectuur van Mac OS X. Elk individueel programma draait in een eigen proces en kan ook nooit het hele systeem laten vastlopen. Een variant op de bekende Blue Screen of Death is er dan ook niet, want een programma kan dan wel vastlopen, Mac OS X zelf zal eigenlijk zelden bevriezen.

Uit eigen ervaring merk ik wel dat er een aantal vaste programma’s zijn die wel eens een keer willen crashen. Dan moet ik daarbij de volgende grote uitschieters noemen; Spotify, Mozilla Firefox en de gehele Microsoft Office 2008-suite. Spotify wil bij het opstarten soms ineens spontaan afsluiten en nogmaals opstarten en werkt dan vervolgens gewoon goed. Firefox bevriest weleens en heeft dan even tijd nodig om zich te hervinden. De Office 2008-suite crasht op de meest rare momenten, maar vooral wanneer er aan de lay-out van een artikel wordt gesleuteld in Word. Dat een programma in OS X nooit kan vastlopen is dus een vooroordeel. Dat een Mac zelf niet zal vastlopen is dat echter niet. Er zullen wel gevallen van bekend zijn, maar in principe blijft dit dus zeer beperkt.