Abonneer je gratis op Techzine!

Aanpassen van het licht

Het is bekend dat CCFL’s vaak een wat flets licht geven. Blauw is vaak ‘babyblauw’ terwijl rood licht vaak naar roze neigt. Ook andere kleuren zijn over het algemeen wat licht. Om hier wat aan te doen zijn er twee veelgebruikte methodes.

Bijkleuren met transparant gekleurd folie

Bij de hobbywinkel is vaak transparant gekleurd folie verkrijgbaar. Door dit om de CCFL’s te wikkelen is het op een makkelijke manier mogelijk de kleur van het licht te veranderen. Je kunt net zo veel lagen folie aanbrengen als je zelf wilt. Vastplakken gaat prima met een klein stukje plakband.

Overigens, breng de folie aan op de buitenzijde van het plastic omhulsel, het glazen buisje wordt (ondanks de naam van een CCFL) wel vrij warm en je wilt geen smeulend folie in je behuizing. De warmte van het omhulsel is geen probleem voor het folie.

LET OP ! Plastic folie is in de regel erg snel statisch geladen, en componenten van de PC zijn erg gevoelig hiervoor. Voer deze mod nooit in de buurt van je hardware uit, en laat de statische elektriciteit eerst wegvloeien voor je de CCFL’s terugplaatst.

De folie-mod in de praktijk. Links het licht zonder folie, rechts het licht met enkele lagen doorschijnend donkerblauw folie.

Bijkleuren met behulp van glasverf

Een andere mogelijkheid is om met glasverf aan de slag te gaan. Deze verf (die bij veel hobbyzaken verkrijgbaar is) blijft transparant en is prima geschikt om CCFL’s een kleurtje te geven. Het is overigens niet eenvoudig om dit egaal te doen zonder vlekken. Gebruik deze methode alleen als CCFL’s niet direct in het zicht zitten, of accepteer dat je verfkunsten zichtbaar blijven.

De glasverf-mod: links de originele CCFL, rechts een soortgelijke CCFL die behandeld is met gele glasverf

Dimmen

Dimmen van een CCFL is niet zonder meer mogelijk. Je kunt een inverter minder dan 12 volt voeren, dan heeft dat soms tot gevolg dat niet het hele buisje opgloeit. Dan heb je minder lichtopbrengst (en dus eigenlijk wel een soort van gedimde CCFL) maar de lichtverdeling is verre van ideaal. Bovendien: als je te weinig spanning op de inverter zet zal je buisje helemaal niet oplichten.

Het dimmen van een CCFL zou eigenlijk met PWM (Pulse Width Modulation) moeten gebeuren maar dit is een lastige methode die zeker voor de gemiddelde casemodder erg hoog gegrepen is.

Een andere methode is om de buisjes simpelweg met donkere glasverf te bewerken zoals we hierboven al aangaven. Het resultaat is min of meer hetzelfde: minder licht, maar wel goed verdeeld over het buisje.