Miracast-protocol dichterbij dan ooit

Apps & Software
Miracast-protocol dichterbij dan ooit

De WiFi Alliance heeft vandaag het nieuwe certificeringsproject voor Miracast gelanceerd. Miracast, bedoeld als tegenhanger van onder andere Apple’s Airplay, is een draadloze technologie voor het streamen van video vanaf een laptop, smartphone of tablet naar televisietoestellen.

Samsung is de grootste smartphonebouwer die meewerkt aan Miracast. De WiFi Alliance hoopt met Miracast een hoogwaardig alternatief in de markt te zetten naast Airplay. De Samsung Galaxy S III, de Echo-P Series TV en de LG Optimus G zijn allen gecertificeerd voor het gebruik van Miracast.

Miracast borduurt voort op een oud idee van Intel, namelijk WiFi Direct. Dit cross-platform videostream-protocol sloeg niet aan, waardoor Intel het project staakte. Nu het idee weer nieuw leven is ingeblazen met Miracast, is ook Intel weer van de partij.

Om het certificeringproject vlot te laten verlopen, worden er zes testapparaten ingezet om alle mobiele WiFi-apparaten, die certificatie willen afdwingen, te gaan testen op onderlinge compatibiliteit. Draadloze kaarten en adapters worden geleverd door Intel, Broadcom, Marvell, MediaTek, Ralink en Realtek. Sony’s mobiele divisie en NVIDIA hebben ook al toegezegd het project te willen ondersteunen, maar hebben tot dusver geen apparaten geleverd voor certificering. NVIDIA heeft wel aangekondigd dat de nieuwe Tegra 3-chips Miracast gaan ondersteunen.

Intel is ook los van dit project bezig om WiFi te integreren in hun processors. Om zo draadloze dockingstations te maken voor tablets, ultrabooks en smartphones. Er zal gebruik worden gemaakt van de nieuwe 7 Gbit 802.11ad-standaard.

Hoewel Samsung de eerste partij is die met gecertificeerde apparaten op de markt komt, verwacht WiFi Alliance dat dit voorbeeld door vele fabrikanten gevolgd zal worden. Kevin Rominson, van de WiFi Alliance, zegt: "De nieuwe technologie zal vanaf begin af aan veelvuldig gebruikt worden. Het gaat geen jaren duren voordat de apparaten met Miracast zich geprofileerd hebben. Je kan binnenkort tablets, smartphones, laptops, televisies en set-top boxes zien met Miracast".

Miracast werkt op 802.11n, waarbij zowel de 2.4 GHz.-band als de 5 GHz.-band gebruikt worden. Daarnaast ondersteunt het WPA2-beveiliging en ook copyrightbescherming zoals HDCP, waardoor gebruikers geen illegale kopieën kunnen maken van de gestreamde content. Tevens moet dit ervoor zorgen dat copyrighthouders geen blokkade opgooien om het gebruik van Miracast te ontmoedigen.