2min

Tags in dit artikel

Het moet het typen van SMS-jes een stuk makkelijker maken. De firma Digit Wireless noemt het systeem Fastap. Het maakt het mogelijk, om op een toetsenbord ter grootte van het huidige, naast alle cijfers, ook alle letters nog een eigen toets te geven.

Indien Fastap breed geadopteerd wordt, is het niet meer nodig om predictive text input systemen te gebruiken. De firma heeft een aantal werkende proto-types ontwikkeld om hiermee operators en fabrikanten over te halen het systeem te adopteren. Het Fastap keyboard is uitgevonden door David Levy (ex hoofd ergonomsisch ontwerp van Apple).

Het systeem geeft elke letter bijna evenveel ruimte als op een full size QWERTY toetsenbord. Het propt 26 letters, de *, #, 10 nummers en een aantal andere nuttige toetsen op een toetsenbord met het formaat van een standaard telefoon toetsenbord. Elke letter ligt op een verhoging en getallen kunnen getypt worden door de vier omringende letters in te drukken.

Door een afspraak met Panasonic heeft het bedrijf de mogelijkheid gekregen zijn technologie te integreren in een bestaand toestel (GD87). Dit betekent echter niet dat Panasonic dit model ook zo in productie gaat nemen. De samenwerking was slechts bedoeld om het concept te bewijzen.

Digit Wireless verwacht dat het eerste toestel met deze technologie in de loop van 2003 op de markt zal komen. Omdat netwerk operators hun klanten graag data diensten willen verkopen, is het de verwachting dat ook zij een toestel met uitgebreide tekst mogelijkheden zullen verwelkomen.