2min

Tags in dit artikel

Dot TK, het bedrijf achter de .TK-domeinnaam heeft aangegeven dat ze een eigen URL-shorter in het leven geroepen hebben. De dienst heet TweaK en zorgt er dus voor dat men URL’s kan verkorten, wat handig is voor bijvoorbeeld Twitter.

Dot TK heeft besloten om het ID van de URL, die korter gemaakt moet worden, direct voor .TK te plaatsen. Er hoeft dus niet eerst een officiële domeinnaam te komen, een trailingslash en vervolgens pas het ID. Een voorbeeld van een verkorte URL door TweaK: ‘A2CDE.tk’. Je URL wordt dus omgebouwd naar een toplevel-domain, wat minstens zes characters bespaart.

"De concurrenten in de URL-verkortingsdienst industrie gebruiken een korte domeinnaam en voegen hieraan vervolgens een naam van zes karakters toe om zo de link te identificeren. Bij Dot TK identificeren we de link direct met de domeinnaam, waardoor we namen maken die minstens zes karakters korter zijn dan elke andere URL-verkortingsdienst", vertelt Joost Zuurbier, CEO van Dot TK. "In applicaties zoals Twitter is ieder karakter belangrijk. Je hebt dan gewoon meer plaats voor je feitelijke bericht."