1 min

Tags in dit artikel

Het communiceren van geuren lijkt steeds meer een werkelijkheid te worden. Het Franse technologiebedrijf Le Laboratoire heeft met behulp van de universiteit van Harvard geurtechnologie verwerkt in een accessoire dat kan samenwerken met een smartphone.

De Ophone is een apparaat dat het mogelijk maakt om geuren te communiceren. Ontwikkeld met behulp van studenten van de universiteit van Harvard hoopt het Franse Le Laboratoire hiermee een extra dimensie toe te voegen aan digitale communicatie.

Na een periode van experimenteren is Le Laboratoire erin geslaagd om met behulp van een speciale cartridge, de zogeheten Ophone, geuren te verspreiden. Deze cartridge kan draadloos verbonden worden met een smartphone, waardoor onderlinge communicatie middels geuren mogelijk is. Met de mobiele applicatie oTracks kan de geurverspreiding worden aangestuurd. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren in combinatie met een afbeelding van bijvoorbeeld een bloem of een parfumfles.

Oprichter van Le Laboratoire David Edwards verklaarde: "Dit zogeheten Olfactive-project is een samenwerking tussen artiesten, ontwerpers en wetenschappers en is gebaseerd op de droom van een universele taal." De Ophone zal in de toekomst tot wel tienduizend geuren moeten kunnen overbrengen. Tevens is het de bedoeling dat deze uiteindelijk in staat zal zijn om ook geuren waar te nemen en vast te leggen.

Naar verwachting zal de cartridge tegen het einde van dit jaar in de Verenigde Staten worden gelanceerd.