2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft is van plan om zijn Windows 10 Photos app een stuk slimmer te maken. De softwaregigant voert proeven uit met een slimme zoekfunctie die kan herkennen wat er op een foto te zien is en ook automatisch de boel kan sorteren.

Dit meldt de site Windows Central op basis van een nieuwe versie van de Photos app die Microsoft uitbracht in de Windows Insider Release Preview Ring. Foto’s zouden gefilterd kunnen worden op kleuren, gezichten, de maanden van het jaar waarin ze gemaakt zijn en andere categorieën.

Volgens de website vindt de indexering plaats op het eerste moment dat je begint met zoeken naar een bepaalde foto. Die indexering neemt ongeveer 1 seconde per beeld in beslag en vindt volgens de site lokaal plaats. Microsoft verplaatst de beelden dus niet allemaal naar de cloud, om ze daar te scannen en verwerken.

Net als bij concurrerende diensten als Google Photos en de Apple Photos kan er gezocht worden op allerlei soorten categorieën. Zo kunnen gebruikers dus zoeken op woorden als ‘bier’ of ‘telefoon’, en zoekt de kunstmatige intelligentie naar een verzameling foto’s waar een overeenkomstig beeld op te vinden valt.

Ook wordt er bij de indexering een overzicht gemaakt van personen die op foto’s lijken te staan en kan je dus als je die personen zelf van namen voorziet, ook zoeken naar foto’s van specifieke mensen. De functie is geheel nieuw voor de Windows 10 Photos App en wordt naar verluidt in september met de Windows 10 Fall Creators Update uitgerold.