2min

Cisco kondigt de lancering van de Spark Assistant aan, een digitale assistant aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) die geschikt is voor vergaderingen. De spraakassistent zal te vinden zijn in de eigen vergaderhardware Cisco Spark. Zo wil het bedrijf meetings wat eenvoudiger en beter laten verlopen.

Met de Spark Assistant kunnen verschillende taken uitgevoerd worden met een spraakopdracht. Denk bijvoorbeeld aan het toetreden tot de meeting, het aanpassen van volume en deelnemers uitnodiging. Om de assistent te activeren gebruik je een activerende commando. Door “Hey, Spark” te zeggen begint de Spark Assitant met luisteren. De ontwikkelaars wilden een activerend commando maken dat niet tot verwarring leidt.

De AI die de spraakherkenning mogelijk maakt komt van MindMeld af, een bedrijf dat Cisco eerder dit jaar kocht voor 125 miljoen dollar (107 miljoen euro). De voormalig CEO van MindMeld, Timothy Tuttle, geeft aan dat zijn technologie naar de Spark Assistent gebracht en toegepast is. Oorspronkelijk zal de focus liggen op het stroomlijnen van zaken die iedere dag in meetings voorbij komen.

Streven

Het is de bedoeling dat er later nog meer functionaliteiten aan Spark Assistant toegevoegd worden. Daarbij valt te denken aan het aanvragen van documenten of analytics. Een toevoeging die ook  kan volgen is volledig automatische transcriptie van de vergadering. Cisco kondigde de Spark Assistant overigens aan tijdens zijn Partner Summit-conferentie.

In eerste instantie klinkt de spraakassistent een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld Siri, Cortana of Alexa. Toch wil Cisco niet dezelfde markt en gebruikstoepassingen bereiken zoals die assistenten. Zij richten zich namelijk onder andere op het gebruik door consumenten, terwijl Cisco zich bezig wil houden met toepassing in de vergaderruimte.

Hoewel het bedrijf de spraakassistent deze week dus aankondigde, betekent dat niet dat de assistent al beschikbaar is. Volgend jaar zullen early adopters een proefversie kunnen gebruiken. Daarna volgt een bredere uitrol met geleidelijk meer functies.