2min

Het moederbedrijf van iPhone-fabrikant Foxconn, Ho Hai Precision Industry, heeft de grootste winstdaling in negen jaar tijd gemeld. Dat komt vooral door technische problemen die voorkomen bij de productie van de iPhone X. Daardoor zag het bedrijf de winst met 39 procent dalen.

De afgelopen drie maanden was de winst van Hon Hai 21 miljard Taiwanese dollar (591,7 miljoen euro). Dat is minder dan voorspeld en ook significant minder dan een jaar geleden. Toen bedroeg de winst nog 34,6 miljard Taiwanese dollar (973,5 miljoen euro). Sinds het vierde kwartaal van 2008, daalde de winst van het bedrijf niet eerder zo hard.

Productieproblemen iPhone X

Volgens financieel persbureau Bloomberg legt de voornaamste reden voor deze problemen in de productie van de iPhone X. Het maken van de smartphone verliep de afgelopen maanden op zijn zachtst gezegd moeizaam en dat zorgt voor tegenvallende inkomsten. In eerste instantie waren er problemen met de schermen en vervolgens met de scanner die gezichtsherkenning mogelijk maakt.

Die problemen zouden ondertussen opgelost zijn, maar voor bedrijven als Hon Hai zijn de gevolgen wel merkbaar. Het bedrijf is voor zijn omzet zeer afhankelijk van iPhones. De iPhone 8 en 8 Plus werden sinds de lancering in september veel minder verkocht dan verwacht en vervolgens bleken er bij de iPhone X problemen. Daardoor werden er simpelweg een stuk minder apparaten verkocht en gemaakt dan gedacht en dat zorgde voor deze winstdaling.

Aandacht verleggen

Om deze afhankelijkheid van Apple wat tegen te gaan, heeft Hon Hai onlangs al besloten om te verbreden. Het bedrijf wil onder meer actief worden in de gezondheidszorg, auto-industrie en de sector rond kunstmatige intelligentie. Ook probeert het bedrijf de kosten die het maakt omlaag te drijven, onder meer door sterk te steunen op geautomatiseerde productieprocessen.