2min Analytics

‘Microsoft werkt aan privacy-vriendelijke variant van ChatGPT’

‘Microsoft werkt aan privacy-vriendelijke variant van ChatGPT’

Microsoft is bezig met een privacy-vriendelijke chatbot voor bedrijven. Het product zou weleens tien keer zo duur als een gewoon ChatGPT-abonnement kunnen worden.

Volgens The Information gaat Microsoft de chatbot richten op sectoren zoals het bankenwezen en de gezondheidszorg. Deze partijen hebben veelal te voldoen aan strenge richtlijnen omtrent privacy.

Databescherming

De nieuwe dienst zou later in het tweede kwartaal aangekondigd moeten worden. Microsoft wil ChatGPT op dedicated servers draaien, die losgekoppeld zijn van de hardware achter de algemeen beschikbare variant van OpenAI. Zo zou de kans op een datalek ingeperkt moeten worden.

Deze oplossing zal niet geheel verrassend extra gaan kosten. The Information noemt abonnementskosten die tot wel tien keer hoger uitvallen dan de toegang tot de reguliere betaalde ChatGPT-versie.

Een saillant detail is dat OpenAI zelf ook bezig zou zijn met een dergelijk privacy-vriendelijk product. Het geeft maar weer eens aan dat Microsoft en OpenAI twee verschillende partijen zijn, ook al is de techgigant uit Redmond een miljardeninvesteerder in het AI-bedrijf. Deze investering gaat gepaard met de toegang tot OpenAI-technologie voor Microsoft-producten. Inmiddels is het bijvoorbeeld te vinden in de nieuwe Bing-chatfunctie en Office 365.

Het is dus waarschijnlijk dat de twee partijen gaan concurreren om dezelfde klanten. Het valt nog te bezien welke invloed dit heeft op de samenwerking tussen OpenAI en Microsoft. De twee hebben in ieder geval eerder gesteld dat de samenwerking meerdere jaren door zou moeten gaan.

Veel organisaties zijn huiverig over het gebruik van externe AI-chatbots. Zo heeft Samsung het gebruik van ChatGPT wederom verboden en poogt de EU een algemene AI-regelgeving te construeren.