2min

Tags in dit artikel

, ,

Zes Nederlandse fintech-bedrijven luiden de noodklok. De CEO’s van bunq, CM.com, Flow Traders, BUX, Floryn en Online Payment Platform ondertekenden een brief getiteld “Ruim baan voor volgende generatie fintech”.

De CEO’s halen aan dat zij in tegenstelling tot conventionele financiële instellingen aanjagers zijn van innovatie. Ook is men uiterst positief over de rol die Nederland gespeeld heeft als “uitstekende voedingsbodem” voor de industrie. Dit zou mogelijk zijn door de “juiste mix van talent, een innovatief bedrijfsklimaat en een ambitieuze ondernemersgeest.”

Meer nodig

Volgens de zes bedrijfsleiders riskeert Nederland een afhankelijkheid van niet-Europese spelers in de hand te werken als er niet meer ruimte geboden wordt. Momenteel zou er nog niet genoeg focus zijn op innovatie binnen de sector. De brief spreekt over “Europees geharmoniseerde regelgevende kaders”, met genoeg beweegruimte om van letterlijke regels af te stappen als de realiteit anders is dan gedacht. Wat dat betreft wordt wat duidelijker waar de partijen op uit zijn: concrete spelregels, maar niet al te gauw een gele kaart.

Dit terwijl digitale financiën juist bij de EU bijvoorbeeld op crypto-gebied aan banden zullen worden gelegd. Naar verwachting gaan er daar licentie-vereisten komen voor crypto-banken. Nu dient vastgesteld te worden dat fintech enorm breed is en crypto allesbehalve de boventoon erin voert. De ‘ABCD’ van fintech bestaat namelijk uit AI, Blockchain, Cloud Computing en Data. Echter is ook AI momenteel in de lift, en kan het ook weer op argusogen rekenen vanuit veel (supra-)nationale overheidsinstanties.

Samenwerkend, talentenjacht

Toch richt de brief van de CEO’s zich juist op samenwerking met overheden. De focus zou volgens hen moeten liggen op toegevoegde waarde van fintech-oplossingen. Daarnaast zou Nederland aantrekkelijk moeten blijven voor buitenlands talent. De zes CEO’s beloven in ieder geval met hun bedrijven hun steentje daaraan bij te dragen.

Lees ook: Visa en MasterCard in de race om fintech Pismo over te nemen