2min

Sam Altman zal opnieuw de CEO van OpenAI worden. OpenAI en Altman bevestigden dit nieuws al. Daarnaast maken we kennis met drie nieuwe leden van de raad van bestuur, waaronder de voormalig co-CEO van Salesforce.

De crisis bij OpenAI startte met het ontslag van CEO Sam Altman en komt tot een einde met de terugkeer van dezelfde persoon. Volgens het bedrijf is een ‘principeakkoord’ al bereikt, meldt TechCrunch.

De raad van bestuur, het onderdeel van OpenAI dat de crisis in gang zetten door Altman zijn ontslag te geven, komt als verliezer uit de strijd. Drie nieuwe leden zijn voorgesteld, wat erop zal wijzen dat drie leden van deze raad van bestuur werden weggestuurd. De lege plaatsen worden opgevuld door: Bret Taylor, voormalig co-CEO van Salesforce, Larry Summers, voormalig minister van Financiën van de VS, en Adam D’Angelo, oprichter van kennisplatform Quora.

Altman: ‘Ik hou van OpenAI’

Altman berichtte op X over de onderhandelingen rond 7u30 op woensdag. “Ik hou van OpenAI en al mijn handelingen in de voorbije dagen maakte ik om het team en de missie samen te houden.” Kort op het ontslag, reikt Microsoft de hand. Zowel Altman als collega Greg Brockman, die eveens door de raad van bestuur was buitengewerkt, mochten bij Microsoft onmiddellijk in dienst treden om een nieuw, geavanceerd AI-onderzoeksteam te leiden.

Microsoft is de belangrijkste investeerder van het AI-bedrijf en heeft net niet de helft van de aandelen in handen. Zij bewezen met het jobaanbod voor Altman, Brockman en iedere OpenAI-medewerkder die besloot het bedrijf te verlaten, een betrouwbare partner te zijn. Nadat Satya Nadella, CEO van Microsoft, daar nog aan toevoegde dat hij de deur openhield voor Altman om terug te keren naar het voormalig bedrijf, maakte hij ook duidelijk druk te kunnen uitoefenen op de raad van bestuur van OpenAI.

Dat nieuws volgde namelijk na een open brief van 90 procent van het personeel waarin gesteld werd dat de voormalig CEO terug diende te keren en de raad van bestuur moest vertrekken, opdat het personeel van het AI-bedrijf in dienst bleef. Nadella zorgde door zijn verklaring dat het raad van bestuur de brief in ieder geval niet aan de kant kon schuiven omdat de eisen nooit gehaald konden worden nu Altman reeds een andere job had.

Lees ook: ‘Bestuur OpenAI staat schaakmat; Altman moet CEO-rol terugkrijgen’

Partnership met Microsoft versterkt

Altman haalt het partnership met Microsoft ook nog eens stevig aan in zijn bericht: “Met de nieuwe raad van bestuur en met Satya’s steun, kijk ik uit naar mijn terugkeer bij OpenAI, en te bouwen aan het sterke partnership met Microsoft.”

Nadella klinkt eveneens positief op het social mediaplatform en bevestigt bovendien dat Brockman ook zal terugkeren naar OpenAI. “Sam, Greg, en ik hebben samen gezeten en zijn overeengekomen dat ze beiden een sleutelrol op te nemen hebben in het leiderschapsteam van OpenAI om te zorgde dat OpenAI blijft florerenen voortbouwt op haar missie.”